Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Udruga slijepih Međimurske županije obilježila 70 godina postojanja i predstavila novi projekt kojim će se olakšati svakodnevica 31 korisnika

Datum objave: 29. listopada 2021.

Udruga slijepih Međimurske županije od 2013. godine kontinuirano pruža usluge videćeg pratitelja osobama s invaliditetom i slijepim osobama kroz provođenje nacionalnih i europskih projekata i programa. U Velikoj vijećnici Međimurske županije predstavljen je projekt „Novi izazovi“, vrijedan 499.968,67 kuna, koji će se provoditi 20 mjeseci, odnosno do 1. ožujka 2023. godine. Financiran je sredstvima Europskog socijalnog fonda te je nastavak projekata „Izazov“ i „Izazovnije – kontinuirana podrška slijepim osobama u Međimurskoj županiji“. Tijekom dvije godine provedbe spomenutih projekata pruženo je gotovo 1500 usluga videćih pratitelja za 51 korisnika.
Projekt Novi izazovi provodi se s ciljem povećavanja socijalne uključenosti i unaprjeđenja kvalitete života slijepih osoba kroz osiguravanje usluge videćeg pratitelja. Zahvaljujući projektu osigurat će se pratnja za 31 korisnika, člana Udruge slijepih Međimurske županije, te je planirano pružanje više od 600 usluga. Kako je istaknula voditeljica projekta Marina Gašparić, osiguravanje videće pratnje doprinosi povećanju uključenosti slijepih osoba u društveni život u zajednici te njihovoj samostalnosti, a vodi i rasterećenju skrbi za slijepu osobu od strane članova obitelji.
Početnoj konferenciji projekta „Novi izazovi“ nazočile su gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini i pročelnica Službe za poslove župana Petra Vadlja, a predsjednica Udruge slijepih Međimurske županije i koordinatorica projekta Marija Ciglar istaknula je da je videća pratnja jedna od najvažnijih socijalnih usluga koje pružaju svojim članovima. Videći pratitelj provodi brojne aktivnosti, od prijevoza i pratnje korisnicima u različitim svakodnevnim aktivnostima, pruža pomoć u obavljanju kućanskih i administrativnih poslova, potiče članove na druženja i sudjelovanja u aktivnostima Udruge slijepih MŽ i u zajednici.
Svoje dosadašnje iskustvo videće pratiteljice predstavila je Kristina Hrnčić, dok su članovi Udruge Jadranka Herman i Krunoslav Frančić prikazali korisničku perspektivu. Početna konferencija projekta „Novi izazovi“ održala se u tjednu u kojem Udruga slijepih Međimurske županije obilježava 70 godina od osnutka. Tim su povodom organizirali Dane otvorenih vrata i prezentirali brojne kreativne aktivnosti kojima se bave, poput umijeća izrade mirisnih sapuna. Posjetili su i Riznicu Međimurja, muzej nematerijalne baštine koji je ove godine otvorio svoja vrata u obnovljenoj fortifikaciji Starog grada Čakovec, koja je . Kako bi se velika obljetnica primjereno obilježila, održana je svečanost u Katoličkom domu u Čakovcu koju su obogatili ženska vokalna skupina KUU „Društvo žena Gornji Kraljevec“ izvedbom kajkavskim popevki i član Udruge Danijel Kralj recitacijom svojih pjesama. Održana je i izborna skupština Udruge na kojoj je na četverogodišnji mandat izabrana dosadašnja predsjednica Marija Ciglar. Udruga trenutno okuplja više od 150 slijepih i slabovidnih osoba radi njihove rehabilitacije, socijalnog i društvenog uključivanja i poboljšanja kvalitete života, zaštite prava i interesa, jednakih mogućnosti, ravnopravnosti i nediskriminacije te pružanja informativne, edukativne i ostale stručne potpore.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content