Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Međimurski čuvari prirode pomogli izgraditi prvi hotel za pčele u Karlovcu

Datum objave: 22. listopada 2021.

Inicijativu i projekt za izradu prvog hotela za pčele u Karlovcu pokrenulo je zavičajno društvo Međimuraca u Karlovcu „Pinklec‟. Međimurci su oduvijek poznati kao iskusni građevinari, stoga ne čudi što je udruga „Pinklec‟ posegnula za savjet i upute na međimursku adresu – Javnu ustanovu Međimurska priroda koja je nesebično pružila pomoć za izgradnju nastambe u kojoj će prezimiti korisni kukci.
Hotel je postavljen u arboretumu Šumarske škole i drvodjeljske škole, a svečanost otvorenja prvog karlovačkog hotela za pčele organizirana je u četvrtak 21. listopada. Projekt karlovačke udruge „Pinklec‟ financijski je pomogla komunalna tvrtka „Zelenilo‟, a tehnički dio prema nacrtima  međimurskih čuvara prirode odradili su učenici i mentori Šumarske škole u školskoj radionici. Svečanom činu otvorenja ovog neobičnog hotela nazočio je i glavni čuvar Međimurske prirode Velimir Bašek koji je istaknuo "Međimurska priroda je na području Međimurske županije u dvorištima škola i vrtića, zatim u Perivoju Zrinski Čakovec, na Svetomartinskoj Muri i okolišu Centra Med dvemi vodami u Križovcu, postavila tijekom nekoliko godina sveukupno dvadesetak hotela za kukce. To nam je iskustvo jamstvo da možemo pomoći i savjetovati druge oko realizacije novih hotela za pčele i druge korisne kukce. Oprašivačima pomažemo prezimiti i vrlo brzo će i u ovaj karlovački hotel useliti solitarne pčele. Postavljanjem hotela uz odgojno-obrazovne ustanove nastojimo podići svijest o značaju oprašivača za očuvanje bioraznolikosti te da se i u urbanim sredinama može brinuti za korisne kukce. Naše iskustvo nam govori kako „rezervacije‟ za ovaj karlovački hotel već pristižu i da će se uskoro u ove sobe s pet zvjezdica uskoro useliti stanari."
Vesna Horvat, predsjednica Zavičajnog društva Međimuraca „Pinklec‟ rekla je kako je prateći rad Javne ustanove Međimurske prirode dobila ideju kako bi se takva nastamba mogla realizirati u Karlovcu i veoma je ponosna što je u kratkom roku osvanula ova nova karlovačka atrakcija. Vjeruje, kako će ih na karlovačkom području uskoro biti još nekoliko jer su ovakve nastambe ugodan dom pčelama i drugim korisnim kukcima i njima se pomaže u njihovoj borbi za opstanak.
 
Izvor: Međimurska priroda - Javna ustanova za zaštitu prirode

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content