Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Učenici Gospodarske škole Čakovec i djeca Dječjeg vrtića Vjeverica provela dan u prirodi obilježavajući Dan europske suradnje

Datum objave: 21. listopada 2021.

Učenici Gospodarske škole Čakovec i djeca polaznici Dječjeg vrtića Cipelica Područnog odjela Vjeverica iz Čakovca na jedan dan napustili su svoje učionice i vrtićke prostorije kako bi proveli vrijeme u prirodi, upoznavajući kulturu i prirodne vrijednosti Međimurja. Aktivnostima i radionicama posvećenima zaštiti prirode i bioraznolikosti obilježili su Dan europske suradnje u sklopu provedbe projekta „Restauration of ecological diversity in the border area of Međimurje and Zala County“.
Projekt je poznatiji pod akronimom “Eco Bridge” te je financiran iz programa INTERREG V-A Mađarska – Hrvatska 2014. – 2020., a prigodne aktivnosti organizirali su nositelj projekta Grad Čakovec u suradnji s projektnim partnerom Međimurskom županijom. Europa je mješavina kultura i gospodarstava koja se moraju međusobno razumjeti kako bi dosegla svoj maksimalni potencijal. Iz tog razloga Europska unija potiče suradnju na različite načine, a jedan od njih je kroz programe suradnje koji dodjeljuju više od 10 milijardi eura regijama za rad na zajedničkim izazovima, poput klimatskih promjena, društvene uključenosti, migracija i očuvanja kulturne baštine. Kampanjom „Dan europske suradnje“ želi se podsjetiti na mnoge dobre i uspješne projekte koji su rezultat udruženih snaga građana država članica EU.
Aktivnosti obilježavanja Dana europske suradnje održala su se na mjestima koja su uključena u prekogranične projekte usmjerene na očuvanje biološke raznolikosti u zaštićenim područjima prirode u pograničnom području uz rijeku Muru, odnedavno dijela prvog prekograničnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav između pet država.
U Perivoju Zrinskih u Čakovcu održana je radionica za polaznike dječjeg vrtića na temu Europska unija pri čemu su djeca sudjelovala u radionici engleskog jezika i likovnoj radionici. Obilježavanju su se priključili učenici Gospodarske škole Čakovec te su svi zajedno krenuli na Matulov grunt u Frkanovcu, koji predstavlja dobro očuvani primjer seoske arhitekture Međimurja. Rekonstrukcijom i prenamjenom „hiže‟, pripadajuće gospodarske zgrade i gruntišta stvoren je edukacijsko-istraživački centar posvećen leptirima te značajnim staništima biljnih i životinjskih vrsta gornjeg Međimurja.
Matulov grunt nalazi se na području ekološke mreže Natura 2000 gdje su sudionici aktivnosti nakon obroka koji im je također bio osiguran sredstvima projekta u skupinama krenuli u razgledavanje Matulovog grunta. U razgledavanje su ih vodile djelatnice Međimurske prirode.
Učenici Gospodarske škole Čakovec na Matulovom su gruntu prisustvovali i stručno-edukativnom predavanju na temu Europske unije i bioraznolikosti Međimurske županije.Projektnu aktivnost podržali su i gradonačelnica grada Čakovca Ljerka Cividini i zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec koji su djecu i učenike obradovali košarama punima čokolade.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content