Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Korak po korak Europskom regijom sporta

Datum objave: 16. listopada 2021.

Ove je subote devedeset čakovečkih osnovnoškolaca sudjelovalo u programu Korak po korak do zdravlja u okviru projekta Međimurje – Europska regija sporta 2022. Program je organizirao Međimurski školski sportski savez u suradnji sa Zajednicom sportskih udruga i saveza Međimurske županije, uz financijsku podršku Međimurske županije.
Prije samog početka, na Gradskim bazenima Čakovec, učenicima i njihovim nastavnicima dane su detaljne upute o planinarenju i hodanju, nakon čega su se planinarskim putevima uputili prema cilju – jezeru Jegerseg. Stazom dugom 6,8 kilometara propješačili su učenici iz čakovečkih osnovnih škola, a kako bi sve prošlo u najboljem redu, stručno vodstvo pružali su im pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja – Stanica Čakovec te članovi Planinarskog društva Bundek.
HGSS, kao jedna od žurnih službi u Republici Hrvatskoj, učenicima su predstavili njihov način rada i obavještavanja u slučaju nezgode, nakon čega su, kroz pokaznu vježbu, aktivno sudjelovali u zbrinjavanju ozlijeđene osobe te su samostalno vršili transport ozljeđenika  koristeći tri vrste transportnih sredstava do konačnog cilja.
Članovi PD Bundek učenicima su održali kratko predavanje o sigurnosti, opremljenosti i stvarima koje je potrebno nositi prilikom duljeg hodanja ili planinarenja.
Današnji program mnogim je učenicima omogućio prvo planinarsko iskustvo i stjecanje novih vještina potrebnih za snalaženje na gorskom terenu, upoznavanje s međimurskom prirodom, ali i stjecanje novih prijatelja.
Sudionike je na cilju pozdravio zamjenik župana Josip Grivec koji je učenicima čestitao na uspješnom pothvatu, osvrnuvši se pritom na važnost rekreacije u svakodnevnom životu. Pročelnica Upravnog odjela za civilno društvo, ljudska prava i sport Maja Odrčić Mikulić zahvalila je Međimurskom školskom sportskom savezu na ideji i uspješnoj organizaciji istaknuvši kako Međimurska županija,  kao Europska regija sporta 2022., u suradnji s partnerima nastoji osmisliti i organizirati razne sportske aktivnosti kako bi se što više Međimurki i Međimuraca uključilo u iste s ciljem poticanja na aktivan i zdrav život.
Osiguravanje dodatnih sportskih aktivnosti i poticanje uključivanja svih dobnih skupina jedan je od ciljeva cijelog projekta, a osobitu važnost pridajemo mlađim dobnim skupinama kako bi već u mladenačkoj dobi stekli naviku aktivnog i zdravog života.
Međimurje kao Europska regija sporta nudi mnoštvo sadržaja ne samo profesionalnim sportašima, već i pojedinačnim rekreativcima. Osim sportskih klubova i suvremene sportske infrastrukture, Međimurje nudi i prirodne resurse za različite sportske aktivnosti, a kao dodanu vrijednost i kvalitetnu turističku i ugostiteljsku ponudu.
Gotovo 15 000 koraka prohodali su učenici I., II., III. osnovne škole Čakovec te Osnovne škole Kuršanec i Ivanovec sa svojim nastavnicima tjelesne kulture, dok je cijelu organizaciju ovog trosatnog programa i više nego uspješno odradio Marin Horvat, tajnik Međimurskog školskog sportskog saveza.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content