Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Završen projekt „Želim – pomoć dijelim II“ – 7 žena osposobljeno za gerontodomaćicu, osigurana pomoć u kući za 138 korisnika

Datum objave: 13. listopada 2021.

Društvo osoba s tjelesnim invaliditetom Međimurske županije posljednjih godinu dana provodilo je projekt „Želim – pomoć dijelim II“ čiji je cilj bio zapošljavanje teže zapošljivih žena i žena s nižom razinom obrazovanja u lokalnoj zajednici, jačanje njihova radnog potencijala te povećanje kvalitete života krajnjih korisnika. Radi se o nastavku projekta koji je Društvo započelo provoditi još 2018. godine, a pokazao se izrazito uspješnim. Financiran je iz Europskog socijalnog fonda u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020., u ukupnoj vrijednosti od 1.873.690,72 kn.
Projekt se provodio od rujna 2020. godine, a u utorak, 12. listopada 2021. godine u zgradi Scheier održana je završna konferencija. Krajnji korisnici projekta bile su osobe starije životne dobi, osobe s invaliditetom te ostale osobe u nepovoljnom položaju kojima je takva vrste usluge prijeko potrebna radi zadovoljavanja osnovnih životnih potreba. Partneri na projektu bili su Centar za socijalnu skrb Čakovec, Hrvatski zavod za zapošljavanje – Područni ured Čakovec, Općina Orehovica, Općina Podturen i Općina Mala Subotica.
Rezultate projekta predstavila je njegova voditeljica Tina Štefan koja je upoznala prisutne s osnovnim elementima i aktivnostima provedenim tijekom trajanja projekta, počevši od potpisivanja Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava, početne konferencije, osposobljavanja za poslove gerontodomaćice u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem u Čakovcu, dodjele uvjerenja o osposobljavanju, redovitog održavanja supervizijskih sastanaka te podjele paketa kućanskih i higijenskih potrepština. Uslugu pomoći u kući za vrijeme trajanja projekta primalo je čak 138 korisnika, od kojih su 102 članovi Društva, dok su ostali korisnici osobe s područja jedinica lokalne samouprave. Obuhvaćene su sveukupno 22 jedinice lokalne samouprave na području Međimurja. Ovim projektom povećan je stupanj zaposlenosti teže zapošljivih skupina na tržištu rada, ublažene su mjere nezaposlenosti, osposobljene su žene kroz program osposobljavanja za gerontodomaćice, povećana je kvaliteta života krajnjih korisnika, povećan je stupanj socijalne uključenosti te prevencija prerane institucionalizacije krajnjih korisnika.
Važnost i korist projekta „Želim – pomoć dijelim II“ istaknula je predsjednica Društva Miljenka Radović koja je pojasnila da su zadovoljene potrebe većine članova za pružanjem usluge pomoći u kući te da je usluga podignuta na vrlo visoki nivo po kojem je Društvo postalo prepoznatljivo.  „Zahvaljujući ovom projektu, ne samo da su krajnji korisnici dobili prijeko potrebnu pomoć, već je stvorena jedna lijepa priča kroz koju su osposobljene žene te je ojačana njihova uloga u našoj zajednici.“, kazala je pročelnica Službe za poslove župana Međimurske županije Petra Valjda. Okupljeni na završnoj konferenciji imali su priliku čuti iskustva zaposlenih žena na projektu koje su ispričale kako su postale dio obitelji korisnika.
Konferenciji su nazočili i predstojnik Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Područni ured Čakovec Nikola Hren, ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta u Čakovcu Mario Zamuda, predstavnica Centra za socijalnu skrb Ivana Sinković i predstavnik Općine Mala Subotica Stiven Ivković.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content