Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Zamjenik župana Josip Grivec obišao budući Interpretacijski centar u Donjem Vidovcu

Datum objave: 13. listopada 2021.

Međimurje je turistička destinacija koja obiluje bogatim prirodnim ljepotama, raznovrsnim ponudama aktivnog i sportskog turizma, enogastronomije, ali i nematerijalnom baštinom među koje spada i tradicija ispiranja zlata. S ciljem očuvanja te nematerijalne baštine Međimurja, u Donjem Vidovcu kraju poznatom po ispiranju zlata krenulo se u izgradnju Interpretacijskog centra „Dravski zlatari“.
Interpretacijski centar omogućit će cjelogodišnju interpretaciju "ispiranja zlata" dok je do sada to bilo moguće samo 1-2 mjeseca godišnje, ovisno o vremenskim uvjetima. Gostima će se tako uz pomoć najnovijih tehnologija i multimedija na interaktivan način prikazati povijesno i kulturno nasljeđe te umijeće ispiranja zlata međimurskih zlatara. U Centru će se nalaziti izložbeni prostor, suvenirnica, stubište s dizalom koje će voditi posjetitelje na gornju etažu do multifunkcionalne dvorane s pratećim prostorijama. Napuštanjem Centra posjetiteljima će se nuditi pješački put do Etno parka s etno zbirkom Donjeg Vidovca. Uređenjem Interpretacijskog centra vidovskih zlatara uredit će se prostor od 7520 m2, a donje Međimurje dobit će vrijedan sadržaj kojim će se očuvati stoljetna tradicija Donjeg Vidovca.
Projekt od samog početka podržava Međimurska županija, a dobio je potporu Ministarstva turizma i Europske unije kroz natječaj EU INTEREG V A. U svojem posjetu Donjem Vidovcu, državna tajnica u Ministarstvu turizma i sporta Sandra Herman, iskazala je daljnju podršku ministarstva pri daljnjem provođenju projekta.
Kako bi turistička mjesta bolje zajednički razvijala svoje turističke proizvode i promovirale destinacije, Ministarstvo turizma i sporta u svojim programima potiče udruživanje turističkih zajednica općina.  Glavni cilj udruživanja je zajednička provedba aktivnosti koje će biti usmjerene na razvoj i promociju destinacije tako da djeluju kao jedinstvena destinacija.
Vodeći brigu o jednakomjernom razvoju Međimurja te očuvanju bogate baštine, Međimurska županija prepoznaje ovaj projekt kao izuzetno važan, među ostalim i za turističku ponudu donjeg Međimurja, istaknuo je zamjenik župana Josip Grivec prilikom obilaska radova izgrade Interpretacijskog centra.
Svaka od općina donjeg Međimurja ima svoj turistički potencijal, kao što je Centar dr. Rudolfa Steiner u Donjem  Kraljevcu, Svetomarska čipka u Svetoj Mariji, manifestacija „Šibe i ribe“ u Kotoribi, ispiranje zlata u Donjem Vidovcu, „Dani ljuka“ u Donjoj Dubravi i mnoge druge, stoga načelnici donjomeđimurskih općina njeguju dobru suradnju i razmjenu ideja s ciljem jačeg turističkog pozicioniranja ovog kraja Međimurja.
Obilasku su se pridružili načelnica općine Donji Vidovec Bojana Petric, načelnica općine Sveta Marija Đurđica Slamek, načelnik općine Donje Dubrave Marijan Varga, načelnik općine Kotoriba Dario Friščić, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam Darko Radanović te direktor Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content