Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Mateja Vranović iz Gardinovca ponijela titulu najuzornije hrvatske seoske žene

Datum objave: 8. listopada 2021.

U Međimurje je po prvi puta stigla titula najuzornije hrvatske seoske žene. Svake godine se diljem svijeta 15. listopada obilježava kao Dan seoske žene, a tim se povodom već 21 godinu za redom održao i izbor za Najuzorniju seosku ženu, ovoga puta u Pitomači, mjestu gdje je odabrana prošlogodišnja pobjednica.
Međimurje je dostojno predstavila Mateja Vranović iz Gardinovca, majka troje djece i nositeljica obiteljsko poljoprivrednog gospodarstva koje se bavi proizvodnjom mlijeka i mliječnih proizvoda, bućinog ulja i heljdine kaše. Predanim i kvalitetnim radom dosad su osvojili mnoge nagrade i odlikovanja za svoje proizvode.
Čestitke na prestižnoj tituli, Mateji su uputili zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec i načelnik Općine Belica Zvonimir Taradi koji su izrazili velik ponos što je najuzornija seoska žena iz Međimurja.
Mateja je deseteročlani stručni žiri oduševila odličnom prezentacijom autohtonih međimurskih proizvoda i predmeta, među kojima su se našli turoši, meso z tiblice, sirevi, koščično ulje i tradicionalni kolači. Kako bi što bolje promovirala međimurski kraj, pomogli su joj članovi Zrinske garde Čakovec. Prezentirala je i međimursku narodnu nošnju, a tijekom cijelog procesa priprema i na samom izboru imala je veliku podršku obitelji i mještana: „Ova titula zasluga je cijele obitelji, jer bez njih i njihove nesebične pomoći ne bi uspjela uskladiti brojne obaveze.“ Na izbor se prijavila sama, kako kaže „sama sam si tu kašu skuhala“ te je bila najmlađa među prijavljenim kandidatkinjama.
Na natjecanju se prijavilo 19 kandidatkinja iz 16 hrvatskih županija. Titulu prve pratilje ponijela je Matea Bello iz Požeško-slavonske županije, dok je titula druge pratilje pripala Marijani Svetić iz Ličko-Senjske županije. Prema pravilima Izbora, najuzornija hrvatska seoska žena je hrvatska državljanka, koja živi na selu, uživa ugled u svojoj sredini, ima lijepo uređeno kućanstvo i poljoprivredno gospodarstvo, proizvodi poljoprivredne proizvode i/ili rukotvorine i/ili stvara umjetnička djela. U svojoj sredini žena je poznati borac za razvitak i napredak društvenog, kulturnog i gospodarskog života žene, obitelji i zajednice. Dodajmo da će Međimurje biti domaćin 22. izbora za Najuzorniju seosku ženu.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content