Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

20 godina stvaranja temelja novog društva i humanosti prema svim živim bićima – sklonište za životinje "Prijatelji Čakovec" otvorilo svoja vrata povodom rođendana

Datum objave: 2. listopada 2021.

Najveće hrvatsko sklonište za životinje "Prijatelji Čakovec" održalo je Dan otvorenih vrata povodom 20. obljetnice rada skloništa. Posjetitelji su se mogli družiti s četveronošcima kojih je trenutno u skloništu oko 300, mogli su izabrati nešto za svoje čupavce na štandu, a mnogi su donijeli hranu i prijeko potrebne donacije. Osim hrane, ono što stalno skupljaju u skloništu jesu stare deke, ručnici, plahte, posteljina, drvo za ogrjev i veći metalni lonci.
Sklonište životinje Prijatelji u Čakovcu osnovala je 2001. godine skupina entuzijasta koji su postavili temelje zaštite životinja u Međimurskoj Županiji. Prve boksove i dvorišta izgradili su svojim volonterskim radom i uz donacije mnogih građana i tvrtki. Kroz sklonište je od 2001. godine do danas prošlo više od 10 000 životinja, a toliko ih je i udomljeno.
Od svojih početaka do danas, sklonište Prijatelji izraslo je u najveće hrvatsko sklonište za napuštene životinje, ne samo po veličini i broju životinja o kojima skrbi, već i po projektima koje pokreće i provodi, istaknula je voditeljica skloništa za životinje Prijatelji Čakovec Aleksandra Hampamer.
Podsjetila je na povijesni projekt kastracije, liječenja i zbrinjavanja 1500 pasa iz romskih naselja Međimurja koji je pokrenut i proveden 2018. godine pod kapom Ministarstva poljoprivrede. Tijekom potresa u Petrinji i okolici proveden je velik projekt zbrinjavanja pasa iz potresom pogođenog područja te projekt kastracije pasa i mačaka na tom području. Projekt kastracije pasa u romskim naseljima Međimurja nastavlja se s ciljem da se situacija sa psima u naseljima stavi u zakonske okvire i da romska naselja više ne budu mjesta u kojima lutaju psi koji su često bolesni, nisu cijepljeni protiv bjesnoće i nemaju svoje vlasnike.
Od 2019. do 2021. godine provodio se i EU projekt S.N.A.G.A. čime je udruga postala prva udruga s područja zaštite životinja koja je dobila i provela EU projekt. Sklonište je u sklopu projekta dobilo edukacijsko-volonterski centar čime su se postavili temelji i za edukacije u samom skloništu. Iz skloništa naglašavaju da su edukacije temelj izgradnje novog društva i obrazovanja novih generacija koje će biti jednako empatične prema svim bićima.
Od investicijskih ulaganja, ističu rekonstrukciju smještajnih kapaciteta za pse, uređenje Crvene kućice za poseban smještaj teško bolesnih ili ranjenih pasa te kujica sa štencima, poseban prostor za štence, veliko i predivno istrčavalište koje je ozelenjeno kroz natječaje i projekte sponzora i Grada Čakovca, uređenje kanalizacije, priključak vode u novi dio skloništa, a ono što im je velika želja povodom 20. godišnjice je nabavka kontejnera koji bi služio za smještaj onih najmanjih – štenaca dudača bez majki ili vrlo malih štenaca do mjesec dana starosti.
Dan otvorenih vrata podržale su gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini i pročelnica Upravnog odjela za civilno društvo, ljudska prava i sport Međimurske županije Maja Odrčić Mikulić.
Čestitke na velikih dvadeset godina rada uputila je gradonačelnica Cividni: "Dvadeset godina rada je puno za svaku udruga, a posebice za udrugu koja brine o životinjama. Hvala članovima udruge, volonterima i svima koji podupiru rad skloništa na požrtvovnoj ljubavi, entuzijazmu i trudu koji ulažu."
Za svoj radi Sklonište je dobilo niz nagrada između kojima su najponosniji na nagrade za Najvolontere Međimurske Županije, Zlatnik Grb grada Čakovca za kontinuirano promicanje ugleda grada, Nagradu Heroj za najbolji projekt – onaj kastracije pasa u romskim naseljima Međimurja.
"Ponosni smo što smo kroz sve ove godine uspjeli razviti vrlo kvalitetan partnerski odnos, čime je udruga postala naša produžena ruka u aktivnostima koja doprinose boljitku zajednice. Ovakav oblik suradnje naša je dodana vrijednost čime smo još jednom postali primjer dobre prakse jer smo jedina županija koja pruža financijsku podršku skloništu, iako nam to nije zakonska obveza.", kazala je pročelnica Odrčić Mikulić dodajući da se osim financijske podrške, dugogodišnja suradnja očituje i partnerstvom na projektima kojima udruga gradi temelje novog društva i humanosti prema svim živim bićima.
Ove godine pokrenuli su s kolegama jednu od najvažnijih kampanja u području zaštite i prava životinja – Nacionalnu kampanju za Hrvatsku bez pasa na lancu s ciljem promjene Zakona o zaštiti životinja i potpune zabrane držanja pasa na lancu.
Iako godišnje i dalje primaju gotovo 800 pasa u sklonište, nadaju se da će se Zakon o zaštiti životinja još uspješnije provoditi u narednom desetljeću njihovog rada. "Hvala svim članovima udruge, građanima, tvrtkama, zakladama, udrugama, institucijama, gradovima, općinama i Županiji na nesebičnoj podršci njihovom radu. Koliko god se pomoć nekad činila malenom onom koji daje, onom koji prima može značiti čitav svijet, a svijet u kojem se životinje cijene kao svjesna i osjećajna živa bića je svijet kakvom trebamo stremiti“, poručuju iz udruge ZEU Prijatelji životinja i prirode koja vodi Sklonište za životinje Prijatelji u Čakovcu.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content