Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Predstavljanjem monografije 34. Inženjerijska obilježila 30 godina od usnutka

Datum objave: 25. rujna 2021.

Kako bi se sačuvalo sjećanje na djelovanje 34. inženjerijske bojne Hrvatske vojske Čakovec u Domovinskom ratu, članovi Udruge veterana inženjerijske bojne Domovinskog rata Čakovec (UVIBDR) odlučili su svoja sjećanja pretvoriti u prigodnu monografiju povodom obilježavanja trideset godina od osnutka.
34. inženjerijska bojna Domovinskog rata Čakovec prva je samostalna inženjerijska postrojba Zbora narodne garde, formirana 1991. godine. Od početka rata, kako je istaknuo predsjednik UVIBDR-a Dragutin Remenar, pa sve do njegova kraja, ova je postrojba obavljala mnoge velike i važne zadaće, posebice u ratom zahvaćenoj Slavoniji. Njezini su pripadnici i nakon službenog proglašenja kraja rata provodili razminiranja stavljajući na kocku svoje zdravlje i živote. „Kako godine prolaze, tako se za 34. inženjerijsku bojnu manje čuje i zna, a doprinos njezinih pripadnika u stvaranju Lijepe Naše polako se zaboravlja. Želja nam je bila na jednom mjestu predstaviti doprinos 34. inženjerijske bojne pobjedi u Domovinskom ratu, zahvaliti onima koji su nas pratili i pomagali nam, predstaviti rad naše Udruge široj javnosti i pohvaliti se svojim uspjesima.“, kazao je predsjednik UVIBDR-a Dragutin Remenar prilikom obilježavanja 30. obljetnice ustroja 34. inženjerijske bojne i predstavljanje monografije.
Predstavljanje monografije u zgradi Scheier okupilo je brojne pripadnike 34. inženjerijske bojne, sudionike Domovinskog rata, predstavnike braniteljskih udruga, ali i građane koji su željeli čuti osobne priče i sjećanja iz Domovinskog rata iz prve ruke. Monografije je izdana u nakladi Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu čiji je predsjednik Ivan Pranjić predstavio tijek nastajanja ove povijesno vrijedne monografije.
Autor monografije mladi povjesničar Zoran Turk objasnio je kako je jedan od ciljeva izdavanje ove monografije taj kako bi mlade generacije bile upoznate s prošlošću, ali i velikih zasluga 34. inženjerijske bojne postrojbe koja se nažalost malo spominje, ali su njezina dijela velika. „Dali ste nemjerljiv doprinos u Domovinskom ratu, a zahvaljujući vama i hrvatskim braniteljima mi smo dio Hrvatske, dio zapadnog svijeta, dio Europske unije.“
Umirovljeni pukovnik Željko Tomašić ukazao je na važnost ove monografije jer predstavlja izuzetan doprinos zabilježbi povijesnih događanja o Domovinskom ratu viđenih očima neposrednih sudionika te je nezamjenjiv dokaz o značaju Međimurja u stvaranju i obrani Republike Hrvatske.
 „Nakon osvajanja svih vojnih objekata u Međimurju, postali smo prvi oslobođeni teritorij u Hrvatskoj. Vojarna u Čakovcu bila je oslobođena bez ljudskih žrtava i to je daljnjim posljedicama odredilo tijek rata. Međimurci su svojim ponosom, hrabrošću, puna srca i bez previše razmišljanja krenuli dalje. Nažalost mnogih vaših prijatelja danas nema, ostavili su svoje živote za oslobođenje naše nam domovine. Trebamo biti ponosni na sve Međimurce koji su dali živote i zdravlje na svim bojištima diljem Hrvatske, vjerujem da ćemo svi zajedno ovom monografijom shvatiti vaš veliki utjecaj u Domovinskom ratu“ rekla je gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini.
Da su prije trideset godina krenuli u nepoznato te su svojim mladenačkim žarom i vjerom dali neizmjeran doprinos u Domovinskom ratu rekla je pročelnica Upravnog odjela za civilno društvo, ljudska prava i sport Međimurske županije Maja Odrčić Mikulić „Vojna ste postrojba koja je u mirnodopsko vrijeme obilazila škole promicajući istinu o ratu, postavili ste spomenik u krugu čakovečke vojarne koji će vječno podsjećati na slavnu povijest međimurskih junaka, ali i u spomen jer je upravo naša vojarna bila prvi oslobođeni vojni objekt u Republici Hrvatskoj. Danas je taj prostor predvodnik znanstvenih inovacija i gospodarske transformacije u kojoj se razvijamo koristeći vlastitu kreativnost, znanje i sposobnost s istim onim žarom i vjerom kojom ste upravo vi bili logistička potpora našim braniteljima,“ zaključila je.
Obilježavanju 30. obljetnice ustroja 34. inženjerijske bojne nazočili su i saborska zastupnica Andreja Marić, kao i izaslanik potpredsjednika Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja Vladimir Bergman koji je u svom obraćanju istaknuo važnosti digniteta Domovinskog rata i hrvatskih branitelja, ali i ostavljenim traumama koje treba liječiti i u ovim vremenima.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content