Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Veleposlanik Austrije impresioniran Centrom znanja Međimurske županije

Datum objave: 22. rujna 2021.

Veleposlanik Republike Austrije u Hrvatskoj, Nj. E. Josef Markus Wuketich u pratnji direktorice vanjskotrgovinskog ureda Sonje Holocher-Ertl, boravio je u službenom posjetu Gradu Čakovcu i Međimurskoj županiji.
Svoj posjet započeo je u Palači turizma gdje je održan radni sastanak na kojem se veleposlanik upoznao sa svim razvojnim aktivnostima koje provodi Međimurska županija. Prostor bivše vojarne u koji je uloženo više od 100 milijuna kuna danas je Centar znanja Međimurske županije, mjesto koje je izuzetno aktivno i popularno unutar kojeg se radi, uči, prenosi iskustvo i istražuje. I zbog toga predstavlja najbolji primjer revitalizacije prostora kao i usmjerenog djelovanja prema obrazovnim i znanstvenim institucijama. Predstavljen mu je rad Razvojno-edukacijskog centra - Metalske jezgre Čakovec, koji je prvi znanstveno-istraživački centar u Hrvatskoj kojem je vlasnik županija, kao i Tehnološko inovacijskog centra Međimurje koji pomaže inovativnim tvrtkama i poduzetnim pojedincima u realizaciji tehnološki naprednih poslovnih ideja.
„Međimurska županija i Austrija povezane su ne samo zbog svoje blizine već i povijesti, a imamo gospodarske i kulturne veze koje nas još više spajaju. Mnogi naši Međimurci rade u Austriji i tamo su izuzetno cijenjeni i prepoznatljivi, a znanje i vještine stečene tamo primjenjuju kod kuće.“ rekao je zamjenik župana Josip Grivec.
Gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini rekla je kako austrijski ulagači vrlo dobro prepoznaju ovaj kraj i naše ljude te da su zajedničko kulturno i povijesno nasljeđe i geografska blizina odlična podloga za prijavu zajedničkih projekata i ostvarivanje još bolje i jače prekogranične suradnje s Austrijom.
Na sastanku su sudjelovali direktorica Javne ustanove za razvoj Međimurske županije REDEA-e Sandra Polanec-Marinović, direktor Metalske jezgre Mario Šercer, direktor Tehnološko inovacijskog centra Ivan Plačko, direktor Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula, pročelnica Službe za poslove župana Petra Vadlja i pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam MŽ Darko Radanović koji je rekao da Međimurska županija dugi niz godina uspješno surađuje s Austrijskim uredom za vanjsku trgovinu te da je županija uključena u Savez Alpe – Adria s kojim provodi mnoge zajedničke projekte. Naglasio je kako iskustvo austrijskih investitora koji posluju u Međimurskoj županiji doprinosi novim ulaganjima jer investitori jedni drugima prenose našu poslovnu klimu.
Sandra Polanec Marinović, direktorica Javne ustanove za razvoj Međimurske županije REDEA-e, veleposlaniku je prezentirala rad ustanove koja se bavi regionalnim razvojem Međimurja, strateškim planiranjem, privlačenjem investicija, ali i pripremom i provedbom projekata financiranih iz EU fondova. „Zanimljivo nam je raditi s partnerima iz zemalja za koje smatramo da su bolje i naprednije od nas tako da nam je interes surađivati s austrijskim agencijama kako bi mogli ne samo povezati naše poduzetnike nego i  izmjenjivati iskustva,“ zaključila je.
Veleposlanik Wuketich rekao je kako ga posebno veseli što u Međimurskoj županiji  ima austrijskih investitora jer je Austrija drugi najveći ulagač u Hrvatskoj sa više od 250 milijuna eura godišnje. „Na području Međimurske županije, austrijski investitori ulažu u različite sektore. Moram spomenuti i pritom vam zahvaliti u ime austrijskih ulagača na vrlo kratkom roku izdavanja svih potrebnih dozvola, to je važan čimbenik za investitore jer uz kvalificiranu radnu snagu, izuzetno je važna poslovna klima, a vi je imate,“ rekao je veleposlanik i pritom spomenuo da Centar znanja konkurira svjetskim istraživačkim centrima ne samo svojim izgledom nego i vrhunskim sadržajima.
Tijekom 2020. godine izvoz Međimurske županije u Austriju iznosio je gotovo 830 milijuna kuna robe, dok je uvoz iz Austrije veći od 500 milijuna kuna.
Kroz Palaču turizma veleposlanika je proveo direktor Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula koji je rekao kako Međimurska županija svoju turističku ponudu temelji na prirodi, kultiviranom krajoliku, kulturno-povijesnoj baštini, kao i eno-gastronomiji. Međimurska županija ima tri nagrade EDEN, što je pokazatelj da je Međimurje najuspješnija destinacija kontinentalne Hrvatske i po tome smo jedinstveni u cijeloj Europi.“
Nakon Palače turizma, veleposlanik je obišao Tehnološko inovacijski centar kao i Razvojno-edukacijski centar - Metalska jezgra, prvi znanstveno-istraživački centar na području sjeverozapadne Hrvatske namijenjen provođenju vrhunskih istraživanja usmjerenih na jačanje znanstvene izvrsnosti.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content