Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

22. rujna – Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Datum objave: 22. rujna 2021.

U Hrvatskoj se 22. rujan obilježava kao Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama. U spomen na tri ubijene žene na zagrebačkom Općinskom sudu 22. rujna 1999. godine. Tijekom brakorazvodne parnice Mato Oraškić ubio je suprugu Gordanu Oraškić, njezinu odvjetnicu Harju Prohić i sutkinju Ljiljanu Hvalec te teško ranio zapisničarku Stanku Cvetković. Osuđen je na maksimalnu kaznu zatvora od 40 godina.
Nasilje nad ženama najčešće se događa u okruženju koje bi trebalo biti najsigurnije, tj. u obiteljskoj zajednici. Većina žrtava obiteljskog nasilja su osobe ženskog spola, a počinitelj je najčešće bračni ili izvanbračni suprug te bivši suprug ili partner žrtve.
Nasilje nad ženama je prepreka prema postizanju ravnopravnosti, razvitka i mira. Nasilje nad ženama istovremeno i krši i poništava mogućnost žena da 'uživaju' svoje temeljne slobode i ljudska prava.
Za nasilje nema opravdanja, nasilje ostavlja dugoročne posljedice i obično se manifestira novim nasiljem, stvarajući time začarani krug. Nasilje nad ženama strašnije je time što nisu žene jedine žrtve zlostavljanja, već ono ostavlja ozbiljne, dugotrajne posljedice na djecu. Poistovjećivanje s majkom ili ocem određuje ponašanje djeteta u odnosu s vršnjacima i s drugim ljudima u kasnijem životu, a koje može izazvati zlostavljačko ponašanje.
Na području Međimurske županije djeluje Dom za žrtve obiteljskog nasilja „Sigurna kuća“ koja žrtvama obiteljskog nasilja, odraslim osobama i djeci osigurava smještaj, psihološko savjetovanje i emocionalnu podršku te zdravstvenu i pravnu pomoć.
Obilježavanjem Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama želi se osvijestiti i senzibilizirati društvo na problematiku nasilja nad ženama te poručiti da želimo biti društvo s nultom tolerancijom svakog nasilja.
 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content