Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Otkriveno Spomen obilježje poginulim i nestalim policajcima u Domovinskom ratu

Datum objave: 17. rujna 2021.

Zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec i pročelnica Upravnog odjela za civilno društvo, ljudska prava i sport Maja Odrčić Mikulić prisustvovali su svečanom otvorenju Spomen obilježja policajcima s područja Međimurske i Varaždinske županije koji su poginuli i nestali u Domovinskom ratu. Spomen obilježje predstavlja pijetet njihovoj žrtvi, hrabrosti, čovjekoljublju i domoljublju, ali i poštovanje prema slavnoj, novijoj hrvatskoj povijesti.
Pripadnici Policijske uprave Varaždin, koja je tada uključivala današnje policijske uprave varaždinsku i međimursku, davne 1991. godine, dali su nemjerljiv doprinos u Domovinskom ratu, postavivši temelje ostvarenju tisućljetnog sna, stvaranja slobodne nam domovine Hrvatske, ali i temelje hrabrosti i profesionalnosti na kojima se grade nove generacije hrvatskih policajaca.
U Domovinskom ratu poginula su 33 djelatnika Policijske uprave Varaždin, a četvorica se vode kao nestali. Njima u spomen otkriven je interaktivni spomenik izveden u vidu spomen – ograde kojom se stvara posebna memorijalna os u kojoj 37 stupova moćno i dostojanstveno simbolizira poginule i nestale policajce koji su u Domovinskom ratu izgubili život. Informativna ploča sadrži QR kod pomoću kojeg su dostupne informacije o ratnom putu poginulih policajaca.
Čin otvorenja Spomen obilježja simboliziran je polaganjem ruža u vječni spomen od strane članova obitelji poginulih i nestalih policajaca. Ružu u spomen na žrtvu poginulih i nestalih policajaca u ime Međimurske županije položio je zamjenik župana Josip Grivec.
Ruže su,  u spomen poginulim i nestalim policajcima, položili i izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske – potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović zajedno s izaslanikom potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra hrvatskih branitelja – državnim tajnikom Darkom Nekićem te ratnim ministrom unutarnjih poslova Ivanom Jarnjakom.
Uz njih, počast su dali i glavni ravnatelj policije Nikola Milina s načelnikom Policijske uprave međimurske Ivanom Sokačem,  načelnikom Policijske uprave varaždinske Predragom Benčićem te župan Varaždinske županije Anđelko Stričak.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content