Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Međimurski branitelji obilježili svoj dan. Zamjenik župana Grivec: Prije trideset godina Međimurci su pokazali da znaju i mogu, a njihovo zajedništvo i hrabrost neka nam i dalje budu nit vodilja

Datum objave: 17. rujna 2021.

Svečano i dostojanstveno danas je bilo u Međimurskoj županiji, točnije u Čakovcu, gdje je obilježeno 30 godina od oslobođenja Međimurja 1991. godine. U spomen na 17. rujna 1991. godine, Skupština Međimurske županije proglasila je ovaj važan datum međimurske povijesti spomendanom – Danom međimurskih branitelja, a kako bi se velika 30. obljetnica dolično obilježila, Međimurska županija je, u suradnji s Udrugom dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske Podružnicom Međimurske županije i Gradom Čakovcem, upriličila prigodan program.
Obilježavanjem ovakvih obljetnica čuvamo sjećanje na Domovinski rat, ali prije svega, čuvamo sjećanje na sve one koji su dali svoje živote za mir i slobodu hrvatskog naroda. Njima se trebamo pokloniti i odati zasluženo priznanje jer oni su dali ono najviše što čovjek može dati za svoju domovinu. Vi, Međimurci, dali ste nemjerljiv doprinos tijekom Domovinskog rata i zato danas imate pravo biti ponosni.“, poručio je izaslanik predsjednika Republike Hrvatske, general bojnik Tihomir Kundid na svečanoj akademiji održanoj u Centru za kulturu Čakovec.
Svečanoj akademiji, koja je bila kruna programa obilježavanja, prethodilo je polaganje vijenaca i paljenje svijeća kod Spomen obilježja poginulim i nestalim braniteljima Domovinskog rata Međimurske županije. Na hrabre i časne trenutke hrvatske povijesti tijekom 90-ih podsjetio je predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Podružnice Međimurske županije Stjepan Horvat. Padom svih vojnih objekata prije 30 godina mirno je predana vojarna u Čakovcu, kao prva u Hrvatskoj, čime je Međimurje ujedno postalo prvi kraj oslobođen od neprijateljske vojske. Time je određen smjer i putokaz razvoja ratnih događaja, a Međimurci su pokazali kako se zajedničkim snagama može osloboditi domovina.
U Domovinskom ratu aktivno je sudjelovalo više od 8000 naših građana. Tada smo dokazali da naše malo Međimurje zna i može, bili smo predvodnici, a primjerom naših branitelja vodimo se i danas. Njihova hrabrost, požrtvovnost i zajedništvo moraju nas voditi i u budućnosti.“, kazao je zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec koji je međimurskih braniteljima čestitao njihov dan i uputio zahvalu za njihovu žrtvu.
Čestitke međimurskih braniteljima uputila je i gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini: „Naša zemlja bit će onakva kakvom ju sami uredimo. Izgradnja države i njenih institucija nikad ne prestaje. Stoga, neka nam jedinstvo i odlučnost koju ste vi 17. rujna 91. imali, bude nit vodilja u bitkama koje danas vodimo, onima za daljnji razvoj i prosperitet našeg Čakovca, našeg Međimurja i naše Hrvatske. Ako ćemo se voditi vašim primjerom, sigurno ćemo uspjeti!“ Okupljenima se obratio i izaslanik ministra obrane Republike Hrvatske, državni tajnik Branko Hrg koji je u svom govoru istaknuo da je Međimurje znalo obraniti svoj teritorij, ali je i nastavilo složno graditi svoj kraj i Hrvatsku.
Obilježavanju jednog od najvažnijih datuma međimurske povijesti nazočili su i izaslanik ministra branitelja, vanjski suradnik Ministarstva hrvatskih branitelja Alojz Fleten, saborska zastupnica Andreja Marić, saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek, gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak, predsjednik Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina, predsjednik Gradskog vijeća Grada Čakovca Darko Zver, gradonačelnici i načelnici međimurskih općina, zapovjednici postrojbi koje su sudjelovale u oslobođenju Međimurja, ratni zapovjednici međimurskih postrojbi Hrvatske vojske, predsjednici i predstavnici braniteljskih udruga s područja Međimurja te obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja.
Na važnost čuvanja istine i obilježavanja povijesnih datuma osvrnuo se predsjednik Kriznog štaba općine Čakovec Anton Jurinec koji je poručio da je danas više nego ikada nužno prenositi povijest na mlađe naraštaje. Svečani ton obilježavanja prekrasnim koncertom zaključila je klapa Hrvatske ratne mornarice „Sveti Juraj“.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content