Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

U Budimpešti obilježena 350. obljetnica pogubljenja Zrinskog i Frankopana

Datum objave: 16. rujna 2021.

U organizaciji predsjednika Hrvatske samouprave XV. Okruga Budimpešte Stjepana Kuzme, obilježena je 350. obljetnica pogubljenja bana Petra Zrinskog i kneza Frana Krste Frankopana koji su pogubljeni 30. travnja 1671. godine u Bečkome Novom Mjestu.
Tom prigodom ravnateljica Muzeja Međimurja Maša Hrustek Sobočan održala je predavanje na temu „Zrinski u Međimurju i njihova ostavština“ te je istaknula važnost Zrinskih i Frankopana za našu povijest kao i zanimljive detalje iz života najbitnijih članova obitelji Zrinski koji su stolovali u Međimurju punih 145 godina. U drugom dijelu predavanja osvrnula se na završen projekt rekonstrukcije i revitalizacije fortifikacije Starog grada u sklopu kojeg je novootvoren muzej nematerijalne baštine Riznica Međimurja koji predstavlja povijesno blago i tradicijske vrijednosti međimurskog kraja.
Na obilježavanju 350. obljetnice pogubljenja Zrinskog i Frankopana u ime Međimurske županije sudjelovala je pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i kulturu Blaženka Novak koja je naglasila kako Međimurska županija, ali i brojne pogranične općine imaju izuzetnu suradnju s Hrvatima i Mađarima u Mađarskoj te da nas povezuje zajedničko kulturno nasljeđe. U svome govoru osvrnula se na Međimurje i Čakovec koje je bilo u središtu povijesnog događaja koji se dogodio prije 350 godina te da je prava vrijednost svakog povijesnog događaja to što nas on oplemenjuje, potiče i daje motiv za nove vrijednosti, nove kulturne sadržaje, ali i obogaćuje naše međusobne odnose. „Međimurska županija je unatoč tužnoj obljetnici dostojno obilježila taj iznimno važan događaj u povijesti Međimurja i Europe otvorenjem obnovljenog dvorca Starog grada Zrinski.“
Međimurska županija ove godine obilježava velike obljetnice koje su izuzetno važne za međimursku i hrvatsku povijest, pa se tako osim 350. obljetnice sjećanja na pogibiju Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana obilježava i 400. obljetnica rođenja Petra Zrinskog, 20 godina djelovanja Zrinske garde i 10 godina od kako je Hrvatski sabor 30. travnja proglasio Spomendanom pogibije Zrinskog i Frankopana.
Svečanosti su nazočili načelnik Općine Donji Kraljevec Miljenko Horvat, ravnatelj Graditeljske škole Čakovec Damir Srnec, načelnica općine XV. Okruga Čerdine Nemeth Angela, predsjednik Hrvatske Državne samouprave Ivan Gugan, a iz veleposlanstva Republike Hrvatske u Mađarskoj, opunomoćenica ministrica Vesna Njikoš Pečkaj.
Povijesno predavanje održao je muzeolog Sándor Horváth, a učenici Hrvatske Osnovne škole i gimnazije u Budimpešti Hošig prikazali su povijesni vremeplov – detalji iz života Nikole i Petra Zrinskog, dok je glumac Stipan Đurić izveo citat iz knjige Zrinski i Frankopana u hrvatskom stihu.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content