Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

U Metalskoj jezgri održan tehnološko-poslovni susret na temu Internet stvari, župan Posavec: Međimurje je atraktivna sredina za razvoj visokih tehnologija

Datum objave: 9. rujna 2021.

S ciljem da se stvore temelji za daljnji rad i razvoj IoT (eng. Internet of Things) laboratorija u Metalskoj jezgri Čakovec, prvom znanstveno-istraživačkom centru na području Međimurja, održan je tehnološko-poslovni susret „Internet stvari – budućnost koja je tu“.
Naime, Međimurska županija je velikim ulaganjima u poduzetničku infrastrukturu u Centru znanja kroz Tehnološko-inovacijski centar Međimurje posljednjih desetak godina stvorila temelje za poticanje osnivanja i razvoja tehnološki orijentiranih poduzeća. Poduzeća koja razvijaju proizvode visoke tehnološke razine su upravo ona koja isplaćuju natprosječne plaće i zapošljavaju visokoobrazovane stručnjake te kao takva mogu djelovati transformacijski na cjelokupno gospodarstvo i standard života u Međimurju i na cijelom sjeveru Hrvatske.
Internet stvari postaje sve važniji pojam suvremenog doba i postaje sve prisutniji u raznim aspektima ljudskih života te je temelj svih proizvoda i usluga koje se nazivaju pametnima. Metalska jezgra i Tehnološko-inovacijski centar Međimurja osnovani su s namjerom da približavaju i pomažu poduzetnicima pri uvođenju novih tehnologija, kao što je Internet stvari. TICM pruža pomoć s poslovne strane, u pripremi, provođenju i financiranju projekata, dok Metalska jezgra daje podršku iz tehnološke i znanstveno-istraživačke strane.“, pojasnio je direktor Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje Ivan Plačko.
Osnivanjem i opremanjem Metalske jezgre te razvojem ljudskih potencijala za istraživanje i razvoj u području strojarstva i elektronike, Međimurska županija napravila je korak dalje od svih drugih županija u strateškom promišljanju i poticanju gospodarskog razvoja. Upravo Metalska jezgra u suradnji s Tehnološko-inovacijskim centrom Međimurje može biti predvodnica u poticanju naših poduzetnika na razvoj novih tehnološki sofisticiranih proizvoda kojima će ravnopravno konkurirati na svjetskim tržištima.
„Želimo međimurskim poduzetnicima približiti Internet stvari kao jedan od najznačajnijih tehnoloških trendova današnjice kroz uvod u područje i predstavljanje praktičnih primjera primjene. Možemo biti ponosni što u Međimurju i regiji već ima niz poduzeća koja su IoT tehnologije primijenila u praksi, tj. ugradile ih u svoje proizvode dodavši im na taj način 'pametnu' komponentu.“, kazao je župan Međimurske županije Matija Posavec koji je otvorio susret.
U Metalskoj jezgri opremljen je prvi laboratorij za Internet stvari u široj regiji s najsuvremenijom opremom koja je predstavljena poduzetnicima. Laboratorij će se moći koristiti za razvoj i testiranje prototipova elektroničkih sklopova te je, kako je istaknuo ravnatelj Metalske jezgre Mario Šercer, namjera je da se oko njega okupljaju stručnjaci iz područja elektronike i interneta stvari i na taj način se stvori baza za budući razvoj 'pametnih' proizvoda visoke dodane vrijednosti.
„Ovaj susret veliki je iskorak za međimursko gospodarstvo koje želimo transformirati za stvaranje pretpostavki razvoja IT sektora. Mnoge tvrtke koje su prošle inkubaciju u Tehnološko-inovacijskom centru Međimurja danas šire svoje poslovanje, otvaraju nova radna mjesta te vjerujem da će zahvaljujući i aktivnostima TICM-a i Metalske jezgre Međimurje biti atraktivna sredina za razvoj IT sektora.“, zaključno je poručio župan Posavec.
Okupljeni poduzetnici na susretu u Metalskoj jezgri imali su priliku slušati predavanja dr. sc. Borisa Tomaša s Katedre za razvoj informacijskih sustava Fakulteta za razvoj informacijskih sustava FOI-a i ravnatelja Metalske jezgre Maria Šercera, ali i upoznati se s praktičnim primjerima IoT projekata. Tako je Goran Kanižaj iz poduzeća Mobilisis predstavio projekt optimizacije strojnog parka u industriji 4.0, a Josip Oroz iz poduzeća Elproms team IoT projekt sustava pametne kuće. IoT laboratorij i opremu je predstavio dr. sc. Mario Šercer, a demonstraciju opreme u radu omogućili su stručnjaci Elproms Teama i Framosa.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content