Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

U Čakovcu i Šenkovcu obilježena 455. obljetnica Sigetske bitke

Datum objave: 8. rujna 2021.

Četiristo pedeset i pet godina prošlo je od junačke pogibije Nikole Šubića Zrinskog, a kako bi odala čast ovom hrvatskom velikanu i njegovala uspomenu na njegovu hrabrost i požrtvovnost, Zrinska garda i ove je godine održala svečanost povodom obljetnice Sigetske bitke.
Uz Zrinsku gardu, u obilježavanje su se uključili Međimurska županija, Ogranak Matice hrvatske u Čakovcu, Družba „Braća Hrvatskog Zmaja“ Zmajski stol Čakovec, Općina Šenkovec, Muzej Međimurja Čakovec i Župa svete Jelene Križarice Šenkovec.
Nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća kod spomenika Nikole Šubića Zrinskog u Čakovcu, središnja svečanost obilježavanja 455. obljetnice Sigetske bitke održana je kod Mauzoleja obitelji Zrinski u Šenkovcu.
Nikola Šubić Zrinski jedan je od najslavnijih velikana europske povijesti. Poginuo je 7. rujna 1566. godine braneći utvrdu Siget, koju je opsjedala velika osmanska vojska Sulejmana II. Na važnost junačkog čina koji je izazvao divljenje čitave tadašnje Europe u svojim obraćanjima podsjetili su načelnik Općine Šenkovec Robert Meglić, pročelnik Zmajskog stola Čakovec u ime udruga organizatora Ivica Zanjko, Meštar zmajskih stolova Družbe „Braća Hrvatskog Zmaja“ Petar Feletar te saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek.
Dvije i pol tisuće Hrvata u Sigetskoj je bitci 1566. godine pod zapovjedništvom Nikole Šubića Zrinskog spasilo Europu od najezde Osmanlija. Možemo biti ponosni na činjenicu što je upravo Međimurje tlo s kojeg su Zrinski krenuli u mnoge junačke bitke, a njihove viteški duh ostao je do danas u srcima Međimuraca.“, poručio je župan Međimurske županije Matija Posavec prilikom obilježavanja 455. obljetnice Sigetske bitke i junačke pogibije Nikole Šubića Zrinskog dodavši da u 2021. godini obilježavamo mnoge važne datume naše povijesti.
Obilježili smo 400 godina od rođenja hrvatskog bana Petra Zrinskog koji je prije 350 godina uhićen i smaknut u Bečkom Novigradu. Zrinska garda, kao jedna od okosnica međimurskog kulturnog identiteta obilježava 20 godina rada, a veliki 85. rođendan obilježava i Ogranak Matice hrvatske u Čakovcu. Njegujemo ostavštinu Zrinskih, a naš Stari grad u Čakovcu, koji je u 16. i 17. stoljeću bio sjedište obitelji Zrinskih, danas je kulturno dobro od nacionalnog značaja s prekasnim bedemom i muzejom nematerijalne baštine.“, kazao je župan Posavec.
„Hrvatskom Leonidi“, Nikoli Šubiću Zrinskog počast su polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća uz Mauzolej obitelji Zrinski odali i izaslanik predsjednika Republike Hrvatske brigadir Marijan Kretić, izaslanik veleposlanika Mađarske i savjetnik Veleposlanstva Mađarske u Republici Hrvatskoj Karoly Boczka, gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini, gradonačelnik Grada Sigeta Peter Vass, predsjednik Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina, predsjednik Zrinske garde Čakovec Đuro Bel, predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu Ivan Pranjić.
Obilježavanje 455. obljetnice Sigetske bitke glazbeni nastupom uveličale su članice Ženskog vokalnog sastava Pučpuljike.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content