Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Održan sastanak župana, gradonačelnika i načelnika s glavnim državnim inspektorom na temu bespravne gradnje - Gradonačelnici i načelnici će predati popis svih ilegalnih objekata građevinskoj inspekciji Državnog inspektorata u svrhu rješavanja problema

Datum objave: 7. rujna 2021.

Nakon održane sjednice Vijeća za prevenciju Međimurske županije na kojoj je ilegalna gradnja na području romskih naselja detektirana kao jedan od najvećih dugogodišnjih problema s kojima se suočavaju pojedine jedinice lokalne samouprave, župan Međimurske županije Matija Posavec održao je radni sastanak s glavnim državnim inspektorom dr. sc. Andrijom Mikulićem, načelnikom Policijske uprave međimurske Ivanom Sokačem te predstavnicima gradova i općina u čijem su sastavu romska naselja.
Glavnom državnom inspektoru Mikuliću ovo je drugi posjet Međimurju posljednjih tjedan dana, a na odazivu radnom sastanku zahvalio mu je župan Posavec koji je istaknuo da je Državni inspektorat jedna od prvih državnih institucija koja je posljednjih tjedana vrlo konkretnim potezima i prijedlozima pokazala želju i volju za rješavanjem teškoća na dobrobit građana Međimurja.
Navedeni problem dodatno opterećuje proračune jedinica lokalnih samouprava, budući da neke od njih nekoliko puta godišnje moraju mijenjati svoje prostorne planove, a istovremeno otežava ili u potpunosti onemogućuju širenje gospodarskih zona jer se na istima grade ilegalne kuće.
Problem postoji i želimo sinergijski s jedinicama regionalne i lokalne samouprave naći rješenje. Građevinska inspekcija iz svoje nadležnosti maksimalno će se angažirati, dostupni smo 24 sata, osigurat ćemo dovoljan broj građevinskih inspektora u Međimurju i vjerujem da ćemo u konačnici doći do pozitivnih pomaka.“, poručio je glavni državni inspektor Andrija Mikulić.
Konkretne izazove s kojima se suočavaju u svojim općinama, iznijeli su gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini, gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak, načelnik Općine Pribislavec Matija Ladić, načelnik Općine Nedelišće Nikola Novak, načelnik Općine Goričan Emanuel Sinković, načelnik Općine Podturen Perica Hajdarović, načelnik Općine Mala Subotica Valentino Škvorc, načelnik Općine Domašinec Mario Tomašek, predstavnici općina Orehovica i Kotoriba te predstavnici građanske inicijative „Želim normalan život“.
Nakon opsežnog radnog sastanka, zaključeno je da će gradovi i općine sastaviti popis svih ilegalnih objekata na svom području i prikupljenu dokumentaciju predati Državnom inspektoratu koji će postupati sukladno svojoj nadležnost i uhvatiti se u koštac s problemom, pri čemu je istaknuta važnost zajedničkog pristupa i podrške sustava. Također, dogovoreno je da će se u rješavanje ovog problema uključiti i ostale nadležne institucije, budući da je spomenuto da se objekti grade i na zemljištu koje je u vlasništvu države, ali i na privatnim zemljištima.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content