Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Održana sjednica Vijeća za prevenciju Međimurske županije. Župan Posavec: „Problemi su odavno poznati, u njihovo rješavanje ne može se bez pomoći države“

Datum objave: 26. kolovoza 2021.

Župan Međimurske županije Matija Posavec sazvao je 4. sjednicu Vijeća za prevenciju Međimurske županije na kojoj su se okupili voditelj Službe za prava nacionalnih manjina Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Aleksa Đokić, savjetnik ministra unutarnjih poslova Vladimir Faber, načelnik Policijske uprave međimurske Ivan Sokač, gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak, načelnik Općine Nedelišće Nikola Novak, načelnik Općine Kotoriba Dario Friščić, načelnik Općine Mala Subotica Valentino Škvorc, načelnica Općine Orehovica Dijana Novak, načelnik Općine Podturen Perica Hajdarović, načelnik Općine Pribislavec Matija Ladić, načelnik Općine Domašinec Mario Tomašek, predstavnici gradova Čakovec i Prelog, predsjednik Prekršajnog odjela Općinskog suda u Čakovcu Dražen Bence, općinska državna odvjetnica Općinskog državnog odvjetništva Čakovec Maja Jurinec Turk, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Čakovec Alenka Bilić, predstojnik Područne službe Čakovec Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Nikola Hren, predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine Međimurske županije Matjaš Oršuš, stručne službe Međimurske županije, Policijske uprave međimurske i predstavnici drugih nadležnih institucija.
Sjednica je održana nakon tragičnog događaja u romskom naselju Parag u kojem je smrtno stradala jedna osoba, ali i nakon niza prekršaja remećenja javnog reda i mira, učestalog paljenja smeća na divljim deponijima, nasilničkog ponašanja i zastrašivanja većinskog stanovništva.
Nemili događaj u romskom naselju Parag, stanovnike Međimurja nažalost nije iznenadio. On je samo jedna od posljedica višegodišnjeg guranja problema pod tepih, a sve pod krinkom zaštite prava manjina i integracije u većinsko društvo.“, naglasio je na početku sjednice Vijeća za prevenciju župan Matija Posavec dodavši da je Županija još 2018. godine Vladi RH i nadležnim tijelima uputila nebrojeno mnogo dopisa u kojima se ukazivalo na probleme poput kontinuiranog narušavanja javnog reda i mira bučenjem, glasnom glazbom, rafalnim paljbama, divljom vožnjom, pijančevanjem na javnom mjestu, nasilničkim ponašanjem i zastrašivanjem većinskog stanovništva.
U 2019. godini nacionalni mediji izvještavali su o teroru u Međimurju. Tada smo također predlagali rješenja za koja smo prozivani rasistima, crnokošuljašima, fašistima. Ovaj događaj samo je potvrda da su romska naselja puna ilegalnog oružja, da su leglo kriminala, a u njima vladaju lihvari, droga i alkohol. I ponovno, kao i nebrojeno puta do sad, ovaj se zločin dogodio u dane isplata socijalnih naknada. Djeca odrastaju u visokorizičnom okruženju, svjedočeći svađama unutar i između obitelji, barataju oružjem, konzumiraju alkohol, ne pohađaju nastavu čime postaju generator novih mladih delinkvenata.“, rekao je župan Posavec.
Ponuđena konkretna rješenja za četiri najveća problema u romskim naseljima
Nakon opsežne sjednice na kojoj su detektirani svi problemi, ponuđena su i rješenja, odnosno četiri područja prioriteta. Učestalo paljenje smeća na divljim deponijima na rubovima romskih naselja jedan je od problema u čije se sprječavanja aktivno mora uključiti Državni inspektorat. Potrebno je povećati broj inspektora u Međimurskoj županiji te usustaviti suradnju između lokalne samouprave, dobrovoljnih vatrogasnih društava i Državnog inspektorata. Drugi prioritet je rješavanje problema velike količine ilegalnog oružja u romskim naseljima. Nužno je omogućiti racije u romskim naseljima s ciljem oduzimanja oružja, no za to su potrebne izmjene zakona. Kao jedna od mjera predloženo je postavljanje video nadzora na ulasku i u samim romskim naseljima.
Nenamjensko trošenje socijalnih naknada gorući je problem. “Opetovano se osvrćemo na problem nenamjenskog trošenja socijalnih naknada i ne znam što se više mora dogoditi da se ukaže na izravnu povezanost isplata krajem mjeseca i povećanja ekscesnih događaja u romskim naseljima. Socijalne naknade služe za pružanje pomoći socijalno ugroženim osobama u obliku osiguravanja osnovnih životnih potreba. Trošenje socijalne naknade na alkohol ne smije se tolerirati pa ponovno predlažemo uvođenje vaučera za one korisnike za koje se utvrdi nenamjensko trošenje sredstava.“, naglasio je župan Posavec. Iako je postupak legalizacije objekata u romskim naseljima završio, svakodnevno niču nove ilegalne kuće i objekti, narušavajući pritom prostorne planove jedinica lokalne samouprave. I na ovu problematiku se upozoravalo godinama, no nadležna tijela ne postupaju kako je propisano. Razlog za nepostupanje nije poznat predstavnicima lokalne vlasti, no ističu da bi Državni inspektorat i u ovom području trebao aktivnije djelovati.
U ime predstavnika gradova i općina na konferenciji za medije obratio se načelnik Općine Mala Subotica Valentino Škvorc koji se upitao da li je država zaboravila Međimurje. „2019. godine smo u gotovo istom sastavu bili u tadašnjem Ministarstvu demografije, prezentirali smo problem, zaključke i ponudili konkretne poteze. No, stigli su izbori, promijenio se sastav ministarstva, novi je ministar, a mi imamo iste probleme. I sada nudimo rješenja, stojimo iza njih, i bitno je naglasiti da smo svi spremni na suradnju, s nadležnim institucijama i s romskom manjinom.", kazao je načelnik Škvorc, istaknuvši kao dobar primjer rješavanja problema projekt kastracije pasa u romskim naseljima, u koji je uloženo oko dva milijuna kuna, predloživši da se na taj način država uključi i u rješavanje drugih problema s kojima jedinice lokalne samouprave ne mogu izaći na kraj.
Načelnik PU međimurske Ivan Sokač rekao je kako je nužno napraviti zaokret u rješavanju problema: „Nadam se da ćemo umjesto nabrajanja problema, pronaći konkretan način za njihovo rješavanje i odrediti rokove te pozvati nadležne službe da odgovore na problem.“
Župan je istaknuo da će se četiri glavne točke sa sjednice uokviriti u jedinstveni dokument koji će se uputiti državnim institucijama od kojih se očekuje odgovor u najkraćem mogućem roku. „Očekujem isazivanje jednog ozbiljnog sastanka na tu temu gdje ću uključiti i predstavnike naših općina i institucija s onima koji mogu donijeti određene odluke i rješenja. Uz ova četiri prioriteta, potrebno je osvrnuti se i na pravosudna tijela. Upravo izostanak pravomoćnih presuda, a koje nisu uvjetne ili nisu samo novčane, omogućuje ponavljanje takvih djela, pruža osjećaj nedodirljivosti, da ne kažem smijanje u lice tom istom sustavu. Ovakve situacije ugrožavaju ljudska prava svih stanovnika Međimurske županije i u pitanje postavljaju sigurnost svih nas - u vlastitom domu i na ulici. “, zaključio je župan Posavec.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content