Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

U Čakovcu svečano otvoreno X Svjetsko vatrogasno sportsko prvenstvo za dječake i VI Svjetsko vatrogasno sportsko prvenstvo za djevojčice

Datum objave: 11. kolovoza 2021.

Nakon što su prije dvije godine mladi vatrogasci iz Međimurja nastupili u ruskom Saratovu i time Hrvatskoj osigurali domaćinstvo Svjetskog natjecanja vatrogasaca sportaša u kategoriji mladeži, u Čakovcu je službeno otvoreno X Svjetsko vatrogasno sportsko prvenstvo za dječake i VI Svjetsko vatrogasno sportsko prvenstvo za djevojčice. Svjetsko vatrogasno sportsko prvenstvo za mladež trebalo je biti održano 2020. godine, ali je zbog epidemioloških mjera izazvane korona virusom  odgođeno za ovu godinu.
Natjecanje se po prvi puta održava u Republici Hrvatskoj i to upravo u Međimurskoj županiji, Europskoj regiji sporta koja prepoznaje vrijednost ovog prvenstva kao promicanje, razvoj i unapređenje sportskih disciplina vatrogasaca, ali i poštuje tradiciju vatrogastva.
Vatrogasni sport specifičan je oblik natjecanja vatrogasaca pokrenut 1937. godine u bivšem Sovjetskom Savezu. Natjecateljski timovi natječu se u vježbama poput penjanja ljestvom kukačom na improvizirani toranj, razvijanja vatrogasne navale kod simuliranog požara pomoću prijenosne motorne vatrogasne pumpe te štafetne utrke s preprekama.
Ovim se oblikom natjecanja u hrvatskom vatrogastvu pred nekoliko godina prva započela ozbiljno baviti Vatrogasna sportska udruga Žiškovec, na čelu s njezinim predsjednikom Radovanom Zadravcem, koji je danas jedan od zamjenika predsjednika svjetske federacije.
Na prvenstvu sudjeluje više od 200 sudionika iz Bugarske, Bjelorusije, Češke, Latvije, Indije, Rusije, Estonije, Slovačke, Poljske i Hrvatske koji će prikazati svoju spretnost, uvježbanost, izdržljivost i brzinu u nekoliko disciplina. Međunarodna sportska federacija vatrogasaca dodijelila je domaćinstvo za organizaciju X Svjetskog vatrogasnog natjecanja za dječake i VI Svjetskog vatrogasnog sportskog natjecanja za djevojčice Vatrogasnoj sportskoj udruzi Žiškovec koja već godinama razvija i promiče vatrogasni sport u našoj zemlji.
Svečanom otvorenju natjecanja prisustvovao je Veleposlanik Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj, Nj. E. Andrey Nesterenko, direktor Upravnog odbora Međunarodne sportske federacije vatrogasaca i spasitelja Andrei Kalinin, predsjednik Vatrogasne zajednice Međimurske županije Mario Medved koji je ujedno bio izaslanik Slavka Tucakovića glavnog vatrogasnog zapovjednika RH, gradonačelnik grada Mursko Središće Dražen Srpak te župan Međimurske županije Matija Posavec.
Veleposlanik Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj, Nj. E. Andrey Nesterenko, zahvalio je organizatorima te domaćinima Gradu Čakovcu i Međimurskoj županiji na organizaciji Svjetskog prvenstva. Istaknuo je kako je lijepo vidjeti toliko mladih ljudi koji su se odlučili baviti plemenitim poslom, poput vatrogastva osvrnuvši se pritom na aktualnu situaciju u Europi i svijetu gdje trenutno bukte mnogobrojni požari. Natjecateljima je poželio puno uspjeha u postavljanju novih nacionalnih rekorda.
Program natjecanja je jedinstven te se od tradicionalnih vatrogasnih natjecanja razlikuje po obliku, broju sudionika, elementima natjecanja i opremi koja se pritom koristi. U Republici Hrvatskoj registrirano je 16.000 mladih vatrogasaca, a ovim će se prvenstvom promovirati vatrogasni sport među mladima, ali i istaknuti važnost fizičke spremnosti za brojne izazove koje vatrogasce očekuje pri obavljanju zahtjevnih intervencija.
Župan Međimurske županije Matija Posavec otvorio je Svjetsko sportsko prvenstvo mladih vatrogasaca Čakovec 2021., te pritom naglasio da je ovo važan događaj za Međimurje ali i čitavu državu. Organizacija svjetskog prvenstva velika je odgovornost i čast. „Mi smo regija koja obiluje sportašima te smo jedna od „najsportskijih“ županija, zahvaljujući svim rekreativcima i profesionalnim sportašima, ali i svim zaljubljenicima u sport.“ kazao je župan te mladim vatrogascima zaželio ugodan boravak u Međimurju i puno uspjeha na natjecanju.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content