Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Održan prvi kamp za mlade čuvare prirode na Matulovom gruntu

Datum objave: 2. kolovoza 2021.

Čuvari prirode obilježili su svoj dan – Svjetski dan rendžera koji se obilježava 31. srpnja, dan je to posvećen svim čuvarima prirode i njihovoj ulozi u zaštiti svjetske prirodne i kulturne baštine. Tim povodom su Međimurski rendžeri iz Javne ustanove za zaštitu prirode - Međimurska priroda, u subotu popodne u Matulovom gruntu organizirali prvi kamp za mlade čuvare prirode.
Nastavak je to dobro uhodanih volonterskih akcija koje djelatnici Javne ustanove za zaštitu prirode provode sa osnovnoškolskom djecom kroz čitavu školsku godinu. „U kampu sudjeluje tridesetero djece starosti od 7 do 12 godina, neki od njih su sudionici ljetnih radionica koje smo provodili u Centru za posjetitelje – Med dvemi vodami kao i na Eko-turističko poučnoj stazi „Svetomartinska Mura“. Uključena su i djeca iz donjeg Međimurja jer smo željeli da se upoznaju s brežuljkastim dijelom Međimurja te da sami uoče različitosti našeg prekrasnog Međimurja.“ Rekao je ravnatelj Javne ustanove za zaštitu prirode, Siniša Golub  te pritom zahvalio i Hrvatskoj gorskoj službi za spašavanje Stanice Čakovec što su se uključili u program kampa.
Kamp se dijelom programa provodio u obližnjoj šumi gdje su mladi čuvari prirode imali mogućnost loviti leptire mrežicama, malim zamkama za kukce kao i dalekozorima, a imali su prilike i čuti poučnu priču o leptiru plavcu i njegovom nevjerojatnom životnom ciklusu. U dvorištu Matulovog grunta, članovi Hrvatske gorske službe spašavanja Stanice Čakovec organizirali su vježbe za djecu, pa su se tako mogli spuštati ziplinom, pokazali su im kako se pruža prva pomoć u prirodi, ali i prezentiralo rad potražnog psa.
Prvi kamp mladih čuvara prirode bila je prilika i za dodjelu nagrada najvrjednijim tijekom ljetnih radionica, ali i za one koju su sudjelovali na volonterskim akcijama koje je Javna ustanova za zaštitu prirode - Međimurska priroda organizirala tijekom čitave godine.
Nagrada za Najbolju Mladu čuvaricu prirode 2021. godine dodijeljena je Giti Radiković iz Šenkovca, učenici drugog razreda koja se zaljubila u leptire plavce i Bedekovićeve grabe te im posvetila svoje pjesme - „Sudjelovala sam na radionici gdje smo učili o leptirima plavcima, krvari, mravima i Bedekovićevim grabama, bilo mi je sve zanimljivo pa sam došla na ideju napisati slikovnicu.“ rekla je Gita.
Najbolji Mladi čuvar prirode 2021. godine je Niko Kozar devetogodišnjak iz Čakovca,koji je sudjelovao na radionicama Međimurske prirode, a posebno ga je oduševilo volontiranje u šumi Čep u Nedelišću kad je istraživao život jelenka. Kreativni dječak svoja opažanja bilježi fotografski svojim mobitelom te zapisuje i istražuje podatke o životinjskim vrstama.
Najbolju Skupinu mladih čuvara prirode 2021. godine, čine učenici 4.razreda PŠ Zebanec- Marin Hoblaj, Viktor Brezničar, Josipa Pufek, Rebeka Hoblaj, Gabrijel Kutnjak, Gabrijela Šardi i Valetina Novosel, pod mentorskom palicom učiteljice Mirjane Dežđek-Ciglar. Učenici četvrtog razreda iznimno je vrijedna skupina mladih čuvara prirode, a sudjelovali su na čak tri volonterske akcije. Prenosili su i spašavale vodozemce, promatrali su lastavice i piljke u njihovom okruženju kroz školsku godinu te su bili na monitoringu jelenka.
„Družili smo se, veselili i bilo je zaista prekrasno. Izuzetno je bitno djeci podizati razinu svijesti o prirodnim vrijednostima, a vi to sjajno radite. Hvala vam još jednom na svim akcijama koje ste provodili i koje ćete provoditi u budućnosti.“ rekla je učiteljica Mirjana Dežđek-Ciglar.
Nakon dodijeljenih nagrada mladi čuvari prirode zajedno sa svojim roditeljima, djelatnicima Javne ustanove za zaštitu prirode i članovima Hrvatske gorske službe spašavanja družili su se uz logorsku vatru kao krunu izviđačkog dana.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content