Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Međimurski štacun, prvi dućan poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u Hrvatskoj, obilježio uspješne dvije godine rada

Datum objave: 23. srpnja 2021.

Međimurski poljoprivrednici prije dvije godine u Čakovcu su otvorili svoj maloprodajni dućan „Međimurski štacun“, prvi dućan poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u Hrvatskoj opskrbljen proizvodima koje su domaći poljoprivrednici isključivo sami proizveli i preradili.
Međimurski štacun pokrenut je u okviru europskog projekta AgriShort punog naziva Uspostava kratkih opskrbnih lanaca i konkurentnog poljoprivrednog sektora u prekograničnom području kroz institucionalnu suradnju. Nositelj projekta je Javna ustanova za razvoj Međimurske županije REDEA, a upravo je zahvaljujući ovom projektu osnovan kratki opskrbni lanac (KOL) „Najbolje ´z Međimurja“ s kojim je krenula ideja otvaranja dućana.
Uz to što su na policama Štacuna samo lokalne i svježe namirnice, principi kojima se vode u poslovanju podrazumijevaju poznatog proizvođača, sastav i sirovinu prerađevine, njezino porijeklo i kvalitetu te transparentnu tehnologiju proizvodnje i prerade. Cijeli je sustav poslovanja posložen kako bi bio na korist poljoprivrednika, ali i kupaca, a bez posrednika. “Proizvođači kod nas sami biraju prodajnu cijenu kao i uvjete poslovanja, a Štacun je projekt zajednice jer je ona ta koja ga treba”, istaknula je Valentina Hažić, predsjednica udruge članova KOL-a “Najbolje ‘z Međimurja“ i inicijatorica projekta.
Pomoć i ulaz na tržište malim OPG-ovima
Upravljanje Štacunom u međuvremenu je preuzela zadruga dosadašnjih poljoprivrednih proizvođača u suradnji s članovima udruge "Najbolje 'z Međimurja" zbog lakše provedbe odobrenih projekata. Danas surađuju s preko 50 kooperanata, od kojih su velika većina mali OPG-ovi, a u ponudi imaju ukupno 450 artikala. „Svi naši kooperanti su isključivo iz Međimurja, a veseli nas što se njihov broj kontinuirano povećava. U Štacunu naši kupci mogu birati između 250 do 300 sezonskih, domaćih i svježih proizvoda naših poljoprivrednika.“, pojasnio je upravitelj Međimurskog štacuna Ivan Blažon dodajući: „Politika kojom se vodimo i koju cijenimo je da pružamo ruku suradnje i pomoć malim OPG-ovima koji tek počinju svoj poslovni put. Mnogima smo ulaz na tržite i velika pomoć pri rješavanju papirologije.“
Velikoj drugoj obljetnici rada nazočili su zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec, gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini i pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam Međimurske županije Darko Radanović, koji su podržali međimurske poljoprivrednike u njihovim planovima.
Uz Štacun, po kojem su bili prvi u Hrvatskoj, napravit će i prvu sušaru u Međimurju
Planova i projekata im ne nedostaje, a predstavila ih je Valentina Hažić. Od travnja ove godine Međimurski štacun se nalazi na novoj, većoj lokaciji koju su kupci odlično prihvatili. Nova lokacija važna im je zbog odobrenih projekata, među kojima je „Biljni preparati za održivi razvoja“ zahvaljujući kojem će u prostoru pored Štacuna napraviti sušaru u kojoj će proizvoditi biljne preparate za zaštitu i prihranu bilja, ali i sušiti voće, povrće i aromatično bilje. Bit će to prva uslužna sušara u Međimurju, a u planu je da s radom krene na proljeće sljedeće godine.
Cilj nam je graditi zajednicu međimurskih poljoprivrednika, pružiti im podršku, pomoć dodatno ih educirati te ih podignuti na razinu koju zaslužuju.“, zaključio je Ivan Blažon te pozvao male OPG-ove da im se pridruže u radu.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content