Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Oružane snage Republike Hrvatske i Izraelskih obrambenih snaga otkrile spomen obilježje Hanni Szenes

Datum objave: 21. srpnja 2021.

Država Izrael i Izraelske oružane snage ove godine obilježavaju 100 godina od rođenja Hanne Szenes, izraelske pjesnikinje i nacionalne junakinje, koja je u okviru svog djelovanja tijekom Drugog svjetskog rata boravila i na području današnje Republike Hrvatske. Njezin život grubo je prekinut jednog travanjskoj jutra 1944. godine, nešto više od mjesec dana nakon što je Hanna Szenes uhvaćena i nakon mučenja odvedena u budimpeštanski zatvor. Za njom su na put bez povratka prema logorima za uništavanje, krenuli i čakovečki i međimurski Židovi.
Memorijalna hodnja Izraelskih oružanih snaga ''Operation Lightning of the Heavens'' provodi se od 19. do 22. srpnja 2021. na području Republike Slovenije, Republike Hrvatske i Mađarske, a započela je u ponedjeljak, 19. srpnja u Republici Sloveniji. Sama aktivnost obuhvaća obilazak dijela povijesnih lokaliteta kojima je prolazila Hannah Szenes kao pripadnica savezničkih snaga u 2. svjetskom ratu te hodnja ima povijesno-edukativnu dimenziju, kao i dimenziju jačanja suradnje oružanih snaga dviju država, a doprinosi sveukupnom jačanju prijateljskih odnosa Republike Hrvatske i Države Izrael.
Da su Hannin otpor i ustrajnost u borbi protiv nacističkog režima istinski primjer ljubavi i odanosti prema svojem narodu iz kojeg svi možemo naučiti rekao je izaslanik ministra obrane i državni tajnik Zdravko Jakop: „Sloboda, dostojanstvo i jednakost vrijednosti su za koje se Hanna borila do samog kraja, to su temeljne vrijednosti svih nas i upravo iz tog razloga su njezin put i njezina žrtva i danas važni.“ U ime Ministarstva obrane i Oružanih snaga Republike Hrvatske izrazio je osobito zadovoljstvo održavanjem ovih značajnih događajima koji se posljednja dva dana provode u Republici Hrvatskoj. „Ove aktivnosti svakako su zbližile naše vojske i produbila prijateljske odnose naših dviju država, stvarajući plodno tlo za razvoj buduće suradnje.“ , zaključio je.
Hannah Szenes mlada je žena koja je u jeku 2. svjetskog rata odlučila pružiti otpor nacističkom zvjerskom planu o uništenju njenog naroda. Uključivši se u britanske specijalne postrojbe, pomagala je pokrete otpora u okupiranoj Europi te spašavala svoje sunarodnjake. Upravo u jednoj takvoj akciji u dubini neprijateljskog teritorija, uhvaćena je, nedaleko odavde, kod Podbresta. Mučena je i ubijena u svojoj 23. godini u Budimpešti.“, kazala je gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini.
U 2. svjetskom ratu Čakovec je izgubio zajednicu koja je obilježila moderni razvoj našeg grada. Upravo su Židovi pokrenuli razvoj industrije, izgradili mnoga zdanja u središtu, udarili temelje javnom, društvenom i sportskom životu tada malog mjesta u provinciji velikog carstva, podsjetio je župan Međimurske županije Matija Posavec. Čakovec je od danas bogatiji za spomenik koji govori o jednoj osobi, jednom narodu i jednom vremenu. Hannina priča je univerzalna, ali i povezuje naše dvije zemlje. I Izrael i Hrvatska svoju su samostalnost stekle ogromnom žrtvom. Obje države u ratu su izgradile svoje vojske, a ratovi za samostalnost dobiveni su zahvaljujući nacionalnom zajedništvu i stoljetnoj želji za životom u svojoj, slobodnoj zemlji.“, naglasio je župan Međimurske županije.
Hannina životna priča, priča je sudbine židovskog naroda. Priča je to o stradanjima, ali i o otporu i ljudskoj hrabrosti, o pojedincima koji u najtežim povijesnim trenucima staju na čelo i uzimaju budućnost naroda u svoje ruke. Njoj u spomen, u Perivoju Zrinskih postavljeno je spomen obilježje koje su otkrili veleposlanik Države Izrael u Republici Hrvatskoj, Njegova Ekselencija Ilan Mor, izaslanika ministra obrane i državni tajnik Zdravko Jakop, zapovjednik specijalnih snaga i vojnih učilišta general-bojnik Itai Veruv, predsjednik Židovske Općine Čakovec Andrej Pal, gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini i župan Međimurske županije Matija Posavec.
Važnost Hanne Szenes za Izrael i židovski narod, ali i važnost postavljanja spomen obilježja istaknuo je u svom govoru zapovjednik specijalnih snaga i vojnih učilišta general-bojnik Itai Veruv. „Ovo spomen obilježje i ova gesta koju ste učinili nailazi na veliko poštovanje Izraelske vojske i cijelog Izraelskog naroda. Mi ćemo se vratiti iz Hrvatske, a našim ćemo sugrađanima, našim narodu pričati o tim događajima, o načinu kako se odnosi i poštuje povijest. Ovaj današnji događaj ćemo itekako cijeniti, to je jedan doprinos daljnjem jačanju suradnje Republike Hrvatske i Države Izrael i tu suradnju moramo temeljiti na zajedničkoj povijesti, ali i vrijednostima današnjice koje će nas još jače povezati.“ , zaključio je general-bojnik Itai Veruv zahvalivši Međimurcima na gostoprimstvu.
U Memorijalnoj hodnji Izraelskih oružanih snaga ''Operation Lightning of the Heavens'' sudjelovalo je stotinjak pripadnika Izraelskih oružanih snaga koji su u okviru otkrivanja spomen-obilježja, izveli kratki program kojim su se predstavili te su izveli recitaciju najpoznatijih stihova Hanne Sczenes. U otrkivanje spomen-obilježja uključili su se Počasni zdrug dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, a nazočili su i predsjednik Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina sa svojim zamjenicima Ivicom Baksa i Mariom Medvedom.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content