Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Hrvatska i Međimurje dobivaju prvi regionalni Centar za ranu intervenciju u djetinjstvu MURID

Datum objave: 21. srpnja 2021.

Odlična vijest stigla je MURID-ovcima u godini kada obilježavaju velikih deset godina rada. Odobrena su im bespovratna sredstva za izgradnju Centra za ranu intervenciju u djetinjstvu MURID u partnerstvu s Međimurskom županijom i Općinom Pribislavec.
Međimurska udruga za ranu intervenciju u djetinjstvu pruža stručnu podršku djeci rane dobi, njihovim roditeljima i obiteljima, kao i edukaciju i senzibilizaciju okoline i javnosti na specifične potrebe obitelji i djece s razvojnim i socijalnim rizicima na području Hrvatske i regije. MURID-ova priča započela je prije 10 godina, a danas su prepoznati kao nacionalni primjer dobre prakse stvaranja sustava rane intervencije.
Od 2016. godine jedini su licencirani i ugovoreni pružatelj usluge rane intervencije u Međimurju, a programe i usluge MURID-a koristi preko 100-tinjak korisnika iz cijele sjeverozapadne Hrvatske. 2020. godine osnovana je Izvršna radna skupina za izradu Nacionalne strategije razvoja rane intervencije u Republici Hrvatskoj te je u nju uključena izvršna direktorica MURID-a Silvija Pucko, zahvaljujući značajnom znanju i iskustvu. MURID je kao organizacija prepoznat kao primjer dobre prakse koji trenutačno provodi projekt „Pilotiranje modela sveobuhvatne, pristupačne i kvalitetne usluge rane intervencije u djetinjstvu u Međimurskoj županiji“ kao implementacijski partner ureda UNICEF-a za Hrvatsku u programu „Faza III: Testiranje Jamstva za svako dijete u Međimurskoj županiji“.
Aktivnosti i djelatnosti MURID-a prepoznate su i na EU natječaju „Unapređivanje infrastrukture za pružanje socijalnih usluga u zajednici kao podrška procesu deinstitucionalizacije-druga faza“  te su nam odobrena sredstva za izgradnju Centra za ranu intervenciju u djetinjstvu MURID u partnerstvu s Međimurskom županijom i Općinom Pribislavec.“, naglasila je direktorica MURID-a Pucko.
Ukupna vrijednost projekta je 19.507.406,44 kuna, od čega je dodijeljeno 14.982.626,78 kuna bespovratnih sredstava, dok će korisnici izdvojiti 4.524.779,66 kuna vlastitih sredstava. „Ovim projektom i izgradnjom Centra, sjeverozapadna Hrvatska dobiva jedinstveno intersektorsko mjesto za razvoj sustava i svih komponenti rane intervencije. Centar za ranu intervenciju u djetinjstvu MURID ne samo da će biti regionalni centar procjene i dijagnostike, već će biti i centar integriranih programa rane intervencije, edukacijski centar za stručnjake u području rane intervencije u djetinjstvu te jedinstveno i objedinjeno mjesto pristupa ranoj intervenciji.“, istaknuo je župan Međimurske županije Matija Posavec.
S dosadašnjih 350m2, prostor MURID-a povećat će se na 1600m2, koliko će biti površina Centra koji će se graditi u Pribislavcu. Unutar Centra bit će smješteno 55 funkcionalnih organizacijskih jedinica koje će moći koristiti 250 korisnika u individualnim i 100 korisnika u grupnim programima.
Uz ovaj Centar koji će biti prvi u Hrvatskoj, župan Posavec podsjetio je da se u Međimurju planira graditi i Centar za osobe s invaliditetom u Podturnu, Centar za pomoć u zajednici u Čakovcu za koji je Međimurska županija dala zgradu u svom vlasništvu, a pored brojnih projekata na području socijalne skrbi, poput projekata UNICEF-a, Međimurska županija financira pomoćnike u vrtićima i nastavi, osigurava besplatnu prehranu i prijevoz za učenike te je Županija, zajedno sa Županijskom bolnicom Čakovec, pravi prijatelj djece kroz razna ulaganja i programe.
Kroz aktivnosti Centra provodit će se integrirani programi rane intervencije u djetinjstvu u Međimurskoj županiji i regiji s naglaskom na sustav individualiziranih i djelotvornih usluga te će biti mjesto objedinjenog sustava zdravstva, socijalne skrbi, odgoja i obrazovanja te nevladinog sektora s ciljem da se smanje lutanja roditelja i stvori prepoznatljiva početna točka svih daljnjih intervencija. „Rano prepoznavanje razvojnih odstupanja preduvjet je pravovremene intervencije, a sveobuhvatna i interdisciplinarna funkcionalna procjena te dijagnostika važan su i nužan element za definiranje adekvatne intervencije. Dijagnostičke procese provodit će različiti stručnjaci s odgovarajućim obrazovanjem, kompetencijama i iskustvom, a Centar za ranu intervenciju u djetinjstvu MURID integrirat će takve stručnjake iz svih sektora i županija sjeverozapadne Hrvatske.“, dodala je pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Međimurske županije Sonja Tošić Grlač na koju se nadovezala direktorica Pucko dodavši da će pored svih spomenutih područja djelovanja, MURID biti i mjesto za edukaciju i profesionalni razvoj svih dionika rane intervencije u djetinjstvu u Hrvatskoj i zemljama u regiji: „MURID je već godinama mjesto studentske prakse i organizator brojnih edukacija za stručne djelatnike u području rane intervencije te predškolskog i školskog sustava, a sada ćemo imati priliku biti centralno mjesto razvoja programa rane intervencije, tranzicijske podrške i socijalne inkluzije.“
 
Mjesto koje živi sa svojom lokalnom zajednicom
Izgradnjom Centra za ranu intervenciju u djetinjstvu MURID u blizini grada Čakovca, nove zgrade Osnovne škole Vladimira Nazora u Pribislavcu i sportskih terena NK POLET Pribislavec stvara se velik potencijal i za razvoj zajednice. „Velika mi je čast što je za projekt ove vrste odabran upravo Pribislavec te sam uvjeren da ćemo uz MURID pomoći socijalno rizičnoj djeci i njihovim roditeljima da se lakše pripreme za redovni predškolski i školski program. Ovim projektom gradimo mjesto koje će biti od izuzetne pomoći roditeljima visokorizične djece s područja Međimurja i šire, ali i mjesto nove energije u razvoju Pribislavca, mjesto buduće sinergije mnogih projekata, od izgradnje UNICEF-ovog resursnog centra, nove sportske dvorane, iskorištavanja sportskih terena pa do izgradnje generacijskog parka.“, zaključio je načelnik Općine Pribislavec Matija Ladić.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content