Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Početnom konferencijom predstavljen projekt kojim će se financirati projektna dokumentacija za izgradnju mosta između Kotoribe i Murakeresztúra

Datum objave: 16. srpnja 2021.

U Domu kulture Kotoriba održana je početna konferencija projekta MuKoBridge kroz koji će se izraditi priprema za razvoj mosta Mura i povezanu cestovnu infrastrukturu između Murakeresztúra (Mađarska) i Kotoribe. 
Projekt vrijedan gotovo milijun eura sufinanciran je u iznosu od 85% iz Europskog fonda za regionalni razvoj te se provodi u okviru Programa suradnje Interreg VA Mađarska – Hrvatska.
Još 2005. godine određena je lokacija mosta i prilaznih cesta, 2015. godine osnovan je savez Mura EGTS te je 2018. godine došla na red ideja i da se otvori novi granični prijelaz. S obzirom da je prijava na natječaj EU pozitivno ocijenjena, slijedi projektiranje mosta Murakereszturi – Kotoriba u vrijednosti oko milijun eura. Nakon pripreme projektne dokumentacije, projekt izgradnje mosta kandidirat će se dalje prema europskim fondovima, a sama vrijednost mosta procjenjuje se na 30 do 35 milijuna eura.
Domaćin konferencije bio je predsjednik Regije Mura EGTS i zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec koji je naglasio da je projekt izgradnje mosta dugogodišnja želja i san ovog dijela Međimurja i mađarskih naselja s druge strane Mure: "Imamo izvrsnu suradnju i nas stvarno Mura spaja, a ovaj most će dati novu vrijednost protoku roba, ljudi, ideja i međusobnom prijateljstvu te suradnji koja je i sada na visokoj razini. Nadamo se da bi most mogao biti izgrađen kroz 5 godina, ali to će ovisiti u EU i našim vladama prema kojima su već prije nekoliko desetljeća upućeni prijedlozi za izgradnju tog mosta."
Početna konferencija okupila je hrvatsko i mađarsko predstavništvo te su joj nazočili ministar inovacije i tehnologija u Mađarskoj Laszlo Palkovics, državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova i trgovine u Mađarskoj Levente Magary, mađarski parlamentarni zastupnik Peter Cseresnyes, župan Međimurske županije Matija Posavec, predsjednik Skupštine županije Zala Attila Pal, zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić, predsjednik Državne hrvatske samouprave Ivan Gugan te načelnici međimurskih općina uz pogranično područje, a dobrodošlicu u Kotoribu okupljenima je poželio načelnik Općine Dario Friščić koji je podsjetio na važnost izgradnje mosta za Kotoribu, ali i za cijelu Hrvatsku.
Župan Međimurske županije Matija Posavec istaknuo je kako je ovaj projekt kruna 30 godina djelovanja Interrega. "Program koji je osnovan upravo s ciljem da granice ne budu prepreka već prednost, da se ljudi na pograničnim prostorima povezuju i izmjenjuju iskustva. Zato će ovaj projekt za nas biti izuzetno važan, doprinijeti će boljoj povezanosti, ne samo u prometnom, nego i svakom drugom smislu, biti primjer pogranične suradnje u kojoj žive gotovo 180 tisuća stanovnika.", rekao je župan Posavec i dodao kako se ove godine obilježava i 400. godišnjica rođenja Nikole Zrinskog i 350. njegove pogibije, kao i 450. godišnjica Sigetske bitke te da spomenute obljetnice i dalje moraju biti poveznica dviju regija.
Europska grupacija pokriva jedinice lokalne samouprave s obje strane Mure. S mađarske strane to je većim dijelom županija Zala, a s hrvatske strane obuhvaća dio Koprivničko-križevačke, Međimurske i Varaždinske županije.
"Ako netko želi putovati i ima vremena, onda mu nije problem putovati 50 kilometara, ali ako se radi o povezivanju obitelji, povezivanju rodbine, ako se radi o školovanju, ako se radi o zaposlenju s jedne ili druge strane, vrlo je važno da se ovaj most izgradi. Obično države ne vole investirati na pogranična područja, jer se nikada ne zna što će se dogoditi, ali ako su odnosi između dviju država odlični, kao što su između Mađarske i Hrvatske onda je pravo vrijeme za ovakav projekt i da se poveznica između odnosa dviju država napravi i putem ovog mosta.", zaključio je mađarski ministar inovacija i tehnologija Laszlo Palkovics.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content