Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Međimurska županija nastavlja s projektom kontrole plodnosti tla u Međimurju, ove godine uključena 2 grada i 10 općina

Datum objave: 9. srpnja 2021.

Međimurska županija osmu godinu za redom provodi projekt „Kontrola plodnosti tla u Međimurskoj županiji“ kojim pomaže domaće OPG-ove, zadruge, obrtnike i trgovačka društva s ciljem ostvarenja visoko kvalitetnog prinosa svake kulture na poljoprivrednim površinama u Međimurju.
Zahvaljujući projektu izvršit će se analiza 740 uzoraka radi praćenja stanja poljoprivrednog zemljišta i utvrđivanja preporuka za gnojidbu, s ciljem optimizacije gnojidbe te postizanja visokih i stabilnih prinosa u granicama ekonomičnosti, uz smanjenje ekološkog opterećenja okoliša. Do sad je Međimurska županija za kontrolu plodnosti tla izdvojila više od 800 000 kuna, a ovo je samo jedan u nizu brojnih potpora i projekata koji se sustavno provode kako bi se potaknuo razvoj poljoprivrede, unaprjeđenje ruralnog prostora, konkurentnost poljoprivrede i postigao održivi razvoj ruralnih zajednica.
Vrijednost jedne analize iznosi 356,25 kuna s PDV-om, a projekt će obuhvatiti uzimanje uzoraka i podataka na terenu, dostavu uzoraka u laboratorij, analizu tla, interpretaciju rezultata kao i ustrojavanje baze podataka o stanju plodnosti tla i izdavanje preporuke gnojidbe krajnjim korisnicima usluga. Sredstva za provođenje osiguravaju Županija (40%), općine (40%) i poljoprivrednici (20%). Međimurska županija za 2021. godinu u proračunu je osigurala 105 450 kuna.
Poljoprivredni sektor od velikog je značaja za Međimurje, a zahvaljujući našim vrijednim poljoprivrednicima možemo se pohvaliti vrhunskim domaćim proizvodima čija je kvaliteta potvrđena brojnim nagradama.“, kazao je župan Međimurske županije Matija Posavec dodavši da Županija nastavlja s provedbom projekta kako bi barem malo olakšala poljoprivrednicima koji se nose s brojnim izazovima.
U inicijativu Međimurske županije ove godine uključili su se gradovi Čakovec i Mursko Središće te općine Belica, Donji Vidovec, Domašinec, Kotoriba, Mala Subotica, Nedelišće, Orehovica, Podturen, Šenkovec i Vratišinec, uz poduzeće Labosan d.o.o. koje provodi kontrolu. Tijekom provođenja projekta posljednjih osam godina uzeto je gotovo 3 000 uzoraka tla te je projektom obuhvaćeno više od 4.000 hektara poljoprivrednih površina. Već su prošlogodišnje analize pokazale trend smanjivanja negativnog utjecaja na poljoprivredna zemljišta. Laboratorijska analiza tla koja se odrađuje obuhvaća najvažnije parametre, poput kiselosti tla i humusa.  Smanjenjem kiselosti tla znatno se povećavaju prinosi i smanjuje trošak gnojidbe. Projekt, uz glavni cilj povećanja kvalitete hrane, ima dodatne vrijednosti te će se zahvaljujući kvalitetnim agrotehničkim preporukama i savjetima, smanjiti zagađenje vode i tla, povećati konkurentnost međimurskim proizvođača hrane, a baza podataka omogućit će uvid u stanje tla s ciljem donošenja daljnjih smjernica za primarnu proizvodnju hrane u Međimurju. 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content