Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

U manje od mjesec dana održana druga sjednica Skupštine Međimurske županije. Usvojen rebalans proračuna i izvještaj o izvršenju proračuna za 2020. godinu, prisegnuli novi vijećnici

Datum objave: 8. srpnja 2021.

Nakon što je 10. lipnja održana konstituirajuća sjednica Skupštine Međimurske županije, u manje od mjesec dana održana je i prva radna sjednica Skupštine na kojoj je 33 vijećnica i vijećnika usvojilo 24 točke dnevnog reda, među kojima su bile točke dnevnog reda u funkciji konstituiranja skupštinskih odbora i vijeća te točke vezane uz redovan rad Skupštine.
Prije 34 dana objavljeni su konačni rezultati lokalnih izbora, a u međuvremenu smo konstituirali županijsku Skupštinu, sazvali 2. sjednicu Skupštine, konstituiran je Kolegij gradonačelnika i načelnika općina u Međimurskoj županiji, održano je nekoliko sjednica pododbora koje imamo zajedno sa Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU za višegodišnji financijski okvir Europske unije, održani su koordinacijski sastanci vezani uz Mehanizam za oporavak, priprema se potpisivanje Razvojnog sporazuma Sjever i započeli smo s aktivnom komunikacijom s našim općinama i gradovima. Na jesen nas očekuje raspisivanje novih natječaja koje ćemo dočekati spremni.“, kazao je župan Međimurske županije Matija Posavec prije početka sjednice.
Među najvažnijim točkama Skupštine bio je godišnji izvještaj o izvršenju Proračuna Međimurske županije za 2020. godinu te prijedlog I. izmjena i dopuna Proračuna Međimurske županije za 2021. godinu, smanjenje naknada predsjedniku i potpredsjednicima Skupštine, odluke o specijalističkom usavršavanju zdravstvenih radnika, donošenje Plana zaštite od požara Međimurske županije i prijedlog mjera za pokriće manjka prihoda i primitka Proračuna Međimurske županije.
Sjednicu je otvorio predsjednik Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina koji je podsjetio na požar koji je zahvatio napušteno skladište u Čakovcu te uputio zahvale 130 vatrogasaca koji su zaustavili požar i spriječili njegovo širenje. Sedmero vijećnika iskoristilo je aktualni sat za pitanja.
Vijećnik Željko Pavlic zatražio je pisani odgovor na pitanje postoji li nadzorni organ za provođenja projekta kanalizacije u Međimurju, tko ga je postavio i koja je njegova uloga te na pitanje o budućnosti izgradnje toplica i geotermalne centrale u Draškovcu. Vijećnica Dijana Novak uputila je pohvale Međimurskoj županiji, trima međimurskim gradovima i brojnim međimurskim općinama koje su ostvarile najvišu razinu transparentnosti proračuna prema rezultatima sedmog ciklusa istraživanja Instituta za javne financije. Pisani odgovor zatražio je vijećnik Igor Ivković na pitanje na kojim je projektima Međimurske županije posljednje 4 godine došlo do financijskih korekcija, o kojem iznosu se radi te koji je razlog korekcija. Na pitanje se osvrnuo župan Međimurske županije Matija Posavec koji je dao primjer projekta prvog znanstveno-istraživačkog centra koji je u vlasništvu neke jedinice lokalne samouprave Metalska jezgra, projekt na kojem je došlo do financijskih korekcija na koje se Županija žalila, a žalba je razmotrena nakon više od godinu i dana, kada su prošli vremenski rokovi projekta. Vijećnik Ivković u drugom se pitanju osvrnuo na Županijsku bolnicu Čakovec i usporedio je pravomoćnu sudsku presudu o protupravnoj smjeni bivšeg ravnatelja ove ustanove, povukavši paralelu sa sličnim slučajem u Dječjoj bolnici Srebrnjak u Zagrebu. Ovu je usporedbu župan Posavec nazvao sramotnom, ističući da se dva slučaja ne mogu uspoređivati i da se u Međimurju stvari odvijaju pošteno jer nema HDZ-a.
Dva pitanja postavio je vijećnik Ivan Borović koji je pitao hoće li se i ove godine nagraditi studenti koji su primili Rektorovu nagradu i koja su tri kapitalna projekta Međimurske županije koji se planiraju ostvariti u ovom mandatu. Međimurska županija potiče i kontinuirano nagrađuje izvrsnost, istaknuo je župan Posavec dodavši da je Županija nedavno nagradila 17 učenika međimurskih srednjih škola koji su bili uspješni na Državnom natjecanju učenika strukovnih škola WorldSkills Croatia 2021., a nagrađivanje studenata dobitnika rektorove nagrade održat će se početkom sljedeće akademske godine. Od kapitalnih projekata, iako je vijećnik Borović zatražio informaciju o 3 projekta, župan Posavec spomenuo je da je među najvažnijim projektima obnova sportske dvorane Graditeljske škole Čakovec, energetska obnova Županijske bolnice Čakovec vrijedna više od 40 milijuna kuna, dogradnja Zavoda za javno zdravstvo MŽ, revitalizacija Feštetićeve zgrade u krugu zdravstvenih ustanova u Centar palijativne skrbi, a među 120 projekata vrijednih 2,8 milijardi kuna koje će Županija kandidirati za europska sredstva su nova zgrada Osnovne škole Nedelišće, izgradnja sportskih dvorana u Gornjem Mihaljevcu, Vratišincu, Svetoj Mariji i Svetom Martinu na Muri.
Vijećnik Nikola Hren pitao je župana Posavca o planovima razvoja zone „Poslovni Park Međimurje“: „Interesa za kupnju zemljišta ima, no ne želimo bilo kome prodati zemljišta, nego želimo, s obzirom na to da se u blizini Poslovnog parka nalaze znanstveno-istraživački centri Metalska jezgra i Centar održivog razvoja koji su opremljeni vrhunskom opremom, razvijati čistu i zelenu industriju, moderne tehnologije, automobilsku industriju.“ Također, vijećnik je postavio pitanje o izgradnji autobusnog ugibališta kod Osnovne škole Selnica, na koje je župan Posavec odgovorio da je Općina Selnica preuzela obvezu raspisivanja natječaja, no s obzirom da nije došlo pomaka u procesu, ako će biti potrebno Županija će projekt preuzeti na sebe. Vijećnik Vjeran Vrbanec osvrnuo se na suradnju Međimurske županije i Grada Čakovca, a vijećnica Andreja Marić zatražila je pisani odgovor o zaposlenju voditelja Odjela transfuzijske medicine te je pozvala župana Posavca da zajedničkim naporima rade na tome da se u predstojećoj reformi zdravstva ne ukine niti jedan odjel u Županijskoj bolnici Čakovec i da ne dođe do spajanja s drugim zdravstvenim ustanovama.
Dnevni red Skupštine dopunjen je na prijedlog vijećnika Željka Pavlica Zaključkom kojim se predlaže Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture da se u dokumente uvrsti projekt i osiguraju sredstva za obnovu, modernizaciju i elektrifikaciju cijele dionice pruge Kotoriba-Čakovec-Varaždin-Novi Marof-Zagreb. Svečano su prisegnuli vijećnici koji nisu nazočili 1. Sjednici Skupštine Mladen Novak, Bernarda Topolko i Zlatko Marciuš, kao i Ksenija Blagus koja počinje obnašati vijećnički mandat umjesto Đurđice Slamek koja je podnijela zahtjev za mirovanje mandata.
Vijećnici su usvojili godišnji izvještaj o izvršenju Proračuna Međimurske županije za 2021. godinu i Prijedlog I. izmjena i dopuna proračuna Međimurske županije za 2021. godinu. Rebalansom se proračun povećao za 8,9 milijuna kuna te sada iznosi oko 860 milijuna kuna. No, riječ je o konsolidiranom proračunu, kako je pojasnio župan Matija Posavec, kojim su obuhvaćene plaće iz zdravstvenog i obrazovnog sustava, kao i drugih ustanova, institucija i tvrtki vezanih za županijski proračun, dok sam županijski proračun iznosi oko 200 milijuna kuna: „Rebalansu smo pristupili prije svega kako bi se prerasporedile određene stavke i sredstva za investicije jer ćemo u narednim tjednima potpisati ugovor i započeti s velikim projektom obnove posljednje tri zgrade Županijske bolnice Čakovec, projektom koji je vrijedan više od 45 milijuna kuna. Planira se i rekonstrukcija zgrade Zavoda za javno zdravstvo, a nastavit ćemo i s pripremom projektne dokumentacije, za što su osigurana sredstva u proračunu, za obnovu Gospodarske škole, dogradnju Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec i Osnovne škole Mursko Središće te izgradnje dvorana u Gornjem Mihaljevcu, Vratišincu, Svetoj Mariji i Svetome Martinu na Muri.“
S rashodovne strane, povećani su troškovi organizacije cijepljenja, jer je u Međimurskoj županiji dosad organizirano 38 masovnih cijepljenja te je s današnjim danom barem jednom dozom cijepljeno 49,1% stanovništva starijeg od 18 godina.
Smanjene naknade predsjedniku i potpredsjednicima Skupštine, prihvaćeno 66 specijalističkih usavršavanja zdravstvenih djelatnika
Vijećnici su osvojili Prijedlog programa mjera za pokriće manjka prihoda i primitka Proračuna Međimurske županije te Prijedlog Odluke o naknadama predsjedniku, potpredsjednicima, vijećnicima i članovima radnih tijela Skupštine Međimurske županije. Vijećnicima po sjednici ostaje isti iznos naknade kao i dosad, 900 kuna, dok se predsjedniku Skupštine naknada smanjuje, pa će Dragutin Glavina, umjesto tri tisuće kuna koliko je primao njegov prethodnik, po sjednici dobivati 1.750 kuna, što je manje nego je u prošlome mandatu dobivao kao potpredsjednik Skupštine.
Usvojen je i Prijedlog odluke o ustrojstvu i djelokrugu upravnih tijela Međimurske županije, Prijedlog odluke o raspoređivanju sredstava za redovito godišnje financiranje političkih stranaka u Skupštini Međimurske županije za razdoblje lipanj-prosinac 2021. godine, Prijedlog I. izmjena i dopuna financijskog plana za 2021. godinu i I. izmjena i dopuna godišnjeg plana građenja i održavanja županijskih i lokalnih cesta za 2021. godinu.
Prihvaćen je Prijedlog Odluke o I. izmjeni odluke o specijalističkom usavršavanju zdravstvenih radnika u zdravstvenim ustanovama kojima je osnivač Međimurska županija za petogodišnje razdoblje (2020.-2024) čime su odobrene 54 specijalizacije i 12 subspecijalizacija. Donesen je Plan zaštite od požara Međimurske županije i Prijedlog zaključka o donošenju procjene ugroženosti od požara i tehnološke eksplozije za Međimursku županiju.
Vijećnici su usvojili prijedloge rješenja o izboru i imenovanju Odbora za dodjelu javnih priznanja Skupštine Međimurske županije, Odbora za lokalnu samoupravu, Odbora za gospodarski razvoj, Odbora za energetiku, komunalnu i prometnu infrastrukturu, Odbora za prosvjetu, kulturu i sport, Odbora za zdravstvo, Odbora za socijalnu skrb, Odbora za prostorno uređenje i zaštitu okoliša, Odbora za međužupanijsku suradnju, Odbora za poljoprivredu i turizam, Odbora za mladež i Upravnog vijeća Županijske uprave za ceste Međimurske županije.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content