Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Održana završna konferencija projekta Centar održivog razvoja

Datum objave: 29. lipnja 2021.

Zahvaljujući europskom projektu vrijednom gotovo 12 milijuna kuna, u Centru znanja Međimurske županije krajem travnja otvoren je Centar održivog razvoja, znanstveno-istraživački centar kojim je osigurana istraživačko - razvojna infrastruktura za provedbu temeljnih industrijskih istraživanja i eksperimentalni razvoj u području biokemije okoliša, održive gradnje, primijenjene automatike i proširene stvarnosti.
U Međimurju, ali i u Hrvatskoj općenito, postoji nedostatak razvijene znanstveno-istraživačke infrastrukture u obliku posebnih istraživačkih centara. Međimursko veleučilište prepoznalo je ove izazove te je osmislilo projekt uređenja Centra održivog razvoja kako bi osigurala potrebnu infrastrukturu uz pomoć koje ćemo značajno povećati broj istraživačkih projekata i intenzivirati suradnju s drugim komplementarnim istraživačkim institucijama.“, kazao je dekan Međimurskog veleučilišta Igor Klopotan na završnoj konferenciji projekta.
Centar održivog razvoja smješten je unutar kompleksa bivše vojarne, u obnovljenoj zgradi u neposrednoj blizini Međimurskog veleučilišta u Čakovcu, čime se nastavio proces revitalizacije vojnih objekata po čemu je Međimurska županija prepoznata kao dobar primjer prakse. Radovi na rekonstrukciji zgrade ukupne površine 683m2 trajali su 16 mjeseci, a rezultat je potpuno preuređena i obnovljena institucija s četiri suvremena laboratorija u čije opremanje je uloženo 3,5 milijuna kuna.
Sam projekt i njegovu budućnost predstavio je voditelj Bruno Trstenjak. Kroz laboratorije u području biokemije okoliša, održive gradnje, primijenjene automatike i proširene stvarnosti, Centar je na raspolaganju sustavu visokoškolskog obrazovanja na području Međimurske, ali i susjednim županijama te budućim znanstvenicima i inženjerima kojima će pružiti dodatnu vrijednost, nova znanja i povoljnu poziciju na tržištu rada.
Završnoj konferenciji projekta nazočio je Matija Kikelj iz Središnje agencije za financiranje i ugovaranje koji je istaknuo da ovaj projekt, koji je s čak 91% sufinanciran europskim sredstvima, predstavlja značajan korak prema razvoju znanstvene zajednice u Međimurju kao županiji znanja.
Centar održivog razvoja ima velik potencijal da zajedno s Metalskom jezgrom, kao prvim znanstveno-istraživačkim centrom u Hrvatskoj koji je u vlasništvu jedne županije, pozicionira Međimurje na kartu regija koje imaju vrhunske znanstvene centre. Dovršavamo i treći centar, Centar kompetentnosti u strojarstvu u Tehničkoj školi Čakovec te kroz ove institucije nastavljamo povezivati obrazovanje i gospodarstvo i pružati podršku akademskoj zajednici.“, zaključio je župan Međimurske županije Matija Posavec.

Djeca iz Međimurja učit će u Newtonovim sobama u Centru LORI, zahvaljujući sporazumu Međimurske županije i Ludbrega
Stotinu darovitih informatičara i IT stručnjaka u Međimurju  okupila Zimska škola informatike
Danas je rođendan Muzeja Međimurja Čakovec, čuvara kulturno-povijesnog blaga našega kraja
Međimurska županija podržava daljnje aktivnosti Centra za pomoć u kući, osnažujući podršku starijim i nemoćnim sugrađanima
Župan Matija Posavec čestitao europskom viceprvaku i najboljem junioru svijeta Svenu Strahiji
Objavljen poziv za turističke manifestacije i dodijeljeni certifikati za postignuća u održivom turizmu
RJEŠENJE o potrebi postupka prethodne ocjene prihvatljivnosti zahvata za ekološku mrežu - Pošumljavanje Donja Dubrava
Javni poziv za podnošenje zahtjeva za dodjelu dara u naravi u obliku poklon bona hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata s područja MŽ
JAVNI NATJEČAJ za sufinanciranje programa i projekata udruga u području zaštite prava potrošača, zdravstvene i socijalne zaštite, brige o djeci i mladima te ljudskih prava, demokratizacije i razvoja civilnog društva u 2024.
Međimurska županija objavila Javni natječaj za su/financiranje programa i projekata udruga koji su od interesa za Međimursku županiju u području zaštite prava potrošača, zdravstvene i socijalne zaštite, brige o djeci i mladima te ljudskih prava, demokratizacije i razvoja civilnog društva u 2024. godini
homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content