Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Preventivnim aktivnostima obilježen Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe droga u Međimurskoj županiji

Datum objave: 26. lipnja 2021.

Generalna skupština Ujedinjenih naroda je 1987. godine proglasila 26. lipnja Međunarodnim danom borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama s ciljem jačanja svih struktura i institucija koje doprinose smanjenju ovog problema i rade na uspostavljanju društva u kojem neće biti zlouporabe droga.
Zlouporaba sredstava ovisnosti koje u žargonu uobičajeno nazivamo drogama, jedan je od vodećih javnozdravstvenih problema, a u razvijenim zemljama i vodeći uzrok obolijevanja i smrtnosti kod mladih, povezan s brojnim nesrećama, duševnim poremećajima i bolestima te drugim zdravstvenim i socijalnim problemima te rizičnim ponašanjima.
Ovogodišnje obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv zlouporabe droga u Međimurskoj županiji održano je u romskom naselju Kotoriba, zajedničkom terenskom akcijom Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droga Međimurske županije, Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, Policijske uprave međimurske i školskih preventivnih programa.
Uz podjelu edukativnih materijala i dogovaranje nastavka preventivnih aktivnosti, građanima je omogućen izravan kontakt sa stručnjacima koji se bave prevencijom i tretmanom problema ovisnosti u Djelatnosti za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije te s preventivnim policijskim službenicima iz Policijske uprave međimurske.
Neizostavni dio borbe protiv zlouporabe droga, uz rad s ovisnicima i njihovo liječenje, je i edukativni preventivni rad s mladima, njihovim roditeljima i cjelokupnom javnošću na usvajanju znanja o štetnosti sredstava ovisnosti i usvajanja zdravih stilova života te se nadamo da je i ova akcija u romskom naselju, tome značajno pridonijela, poručila je Voditeljica Djelatnosti za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti, Diana Uvodić-Đurić, dr.med. specijalist školske medicine, subspecijalist alkoholizma i drugih ovisnosti.
Iz podataka hrvatskog nacionalnog Registra osoba liječenih zbog zlouporabe psihoaktivnih droga koji se vodi pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, vidljivo je da je u Hrvatskoj u 2020. godini bilo na liječenju zbog ovisnosti 5478 osoba, što je za 20% osoba manje nego prethodne godine, Njih 556 se javilo na liječenje prvi put, a smanjenje se pripisuje utjecaju pandemije COVID-19 na korištenje zdravstvenih usluga. Kretanje broja liječenih ovisnika koje se prati od 1981. godine preko Registra pokazuje da djelovanje sustava za prevenciju ovisnosti i izvanbolničko liječenje ovisnika uspijeva ovisnike zadržati sve duže u tretmanu, a ujedno se smanjuje broj novih ovisnika, posebno o opijatima.
Kao jedan od najvećih problema, ističu eksperimentiranje psihoaktivnim sredstvima koje već dugi niz godina počinje u dobi od oko 16 godina. Prosječno se prvo uzimanje heroina događa u dobi od 20,1 godina, a prvo intravenozno u dobi od 21,2 godine.
Stopa liječenih osoba zbog ovisnosti o opijatima u odnosu na 100 000 stanovnika u dobi od 15.-64. godine za Hrvatsku iznosi 190,6. Međimurska županija je sa stopom liječenih ovisnika od 157,5 ispod hrvatskog prosjeka.
Unatrag desetak godina, broj liječenih ovisnika u našoj županiji stagnira i kreće se oko 100 (u 2020. godini bilo je 109 osoba ). Iako je naša županija još uvijek ispod hrvatskog prosjeka po broju liječenih opijatskih ovisnika, to naravno ne znači da taj problem kod nas ne postoji. Bilježi se javljanje ovisnika o heroinu, marihuani i drugim sredstvima, a kod mnogih je zabilježeno i istovremeno uzimanje više vrsta droga, često uz alkohol.
Broj ovisnika o opijatima stabilan je već nekoliko godina, a u sustav ulazi 3-4 puta više novih neopijatskih ovisnika. Zamjećuje se učestalije korištenje marihuane među mladima, posebno među srednjoškolskom populacijom. I dalje se uočava značajan problem korištenja „novih droga“ te kombiniranje sredstava ovisnosti s alkoholom.
Prevenciju i tretman ovisničkih ponašanja obavlja Djelatnost za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u kojoj uz stalno zaposleni tim kojeg čine specijalistica školske medicine – subspecijalistica alkoholizma i drugih ovisnosti – adiktolog, psihologinja i prvostupnik sestrinstva, a kao vanjski suradnici rade i psihijatar - subspecijalist alkoholizma i drugih ovisnosti – adiktolog, dvije socijalne pedagoginje i socijalna radnica. Radi se o službi otvorenog tipa za koju nije potrebna uputnica, a kontakt se može ostvariti putem telefona 040 314 400 i 099 222 1 888.
Iako je rad s ovisnicima i njihovo liječenje neizostavni dio borbe protiv zlouporabe droga, ne smijemo zaboraviti da borba protiv droge mora započeti puno prije početka institucionalnog ili izvanbolničkog liječenja. Izuzetno je rijetka pojava da se put u ovisnost započne nekom od ilegalnih droga. Prekomjerno pijenje alkohola i pušenje u mladih najčešće su onaj prvi korak ka drugim oblicima rizičnih ponašanja pa tako i eksperimentiranju s ilegalnim sredstvima ovisnosti.
Neophodan je edukativni preventivni rad s mladima i njihovim roditeljima na usvajanju znanja o štetnosti sredstava ovisnosti i usvajanja zdravih stilova života. Pročelnica Upravnog odjela za civilno društvo, ljudska prava i sport Međimurske županije Maja Odrčić-Mikulić istaknula je da na razini Županije djeluje Povjerenstvo za suzbijanje zlouporabe droga Međimurske županije koje objedinjava rad županijskih institucija i nevladinih organizacija te se preko njega ostvaruje kvalitetna suradnja svih zdravstvenih ustanova s pravosudnim sustavom, PUM, CZSS, školama te udrugama koje se bave ovisnicima te se provodi i nekoliko programa i projekata prevencije ovisničkih ponašanja među mladima, od kojih je među najvažnijima program primarne prevencije rizičnih ponašanja među djecom i mladima Trening životnih vještina.
Ovogodišnje obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv zlouporabe droga prilagođeno je aktualnoj pandemiji novog koronavirusa, sukladno preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a u obilježavanje su se uključili predstavnici Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, Policijske uprave međimurske, Međimurske županije i Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droga Međimurske županije.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content