Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Nastavlja se projekt Klonske selekcije Pušipela, međimurske autohtone sorte vina. Štampar: Ovo je povijesni trenutak za vinogradare

Datum objave: 19. lipnja 2021.

Prije deset godina Međimurska županija i Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu u suradnji s Društvom vinogradara i vinara Hortus Croatiae pokrenuli su projekt Klonske selekcije Pušipela u svrhu brendiranja ove sorte kao međimurske zaštićene robne marke.
Rezultate projekta predstavio je njegov voditelj i predstavnik Zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu izv. prof. dr. sc. Darko Preiner. Matični nasadi zasađeni su 2011. godine na imanju Vinarije Horvat, a od početna 32 klona, do danas su stručnjaci s Agronomskog fakulteta izdvojili 5 klonskih kandidata koji su se pokazali najkvalitetnijima i koji su upotrijebljeni za podizanje certificiranog matičnjaka.
Međimurska županija je od samog početka ocijenila projekt kao iznimno važan, kako je istaknuo pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam Međimurske županije Darko Radanović te je nakon uspješne suradnje, potpisan sporazum o nastavku suradnje.
"Moglo bi se reći da je ovo povijesni trenutak za nas vinare i vinogradare. Postavljeni su dobri temelji za podizanje kvalitete u budućnosti i ovo je odličan projekt za buduće generacije. Pozivamo vinogradare koji nisu uključeni u projekt da se uključe u sadnju klonova jer nam je svima zajednički cilj da u budućnosti imamo što bolju kvalitetu grožđa u Međimurju, a samim time i vina.", poručio je predsjednik Udruge Hortus Croatia David Štampar zahvalivši Županiji i Agronomskom fakultetu što su prepoznali važnost provođenja projekta.
Potpisivanje Sporazuma kojim su utvrđeni međusobni odnosi sudionika projekta u ostvarivanju oplemenjivačkih prava na klonovima održano je u Domu kulture u Štrigovi, budućem Svjetskom centru Pušipela. Dobrodošlicu u našu vinsku općinu poželio okupljenima je poželio načelnik Općine Štrigova Stanislav Rebernik: "Veselim se što je Dom kulture počeo živjeti, a posebno mi je drago što priča o Pušipelu dobiva nastavak."
Pohvale vinarima i uključenima u projekt uputio je župan Međimurske županije Matija Posavec: "Naši vinari hrabro se bore s brojnim izazovima s jedne strane, a s druge strane koračaju prema budućnosti, jer iz godine u godinu ulažu u svoju infrastrukturu, sadržaj, uređuju kušaone, sade nove nasade, a njihov trud rezultira nagrađenim vrhunskim vinima i sve većom prepoznatljivošću naše vinske regije. Ovaj projekt smo započeli jer želimo promišljati budućnost i dati priliku vinarima da svoje proizvode brendiraju kao autohtone međimurske. Brend Pušipela kao autohtone sorte treba razvijati zajedno sa svim projektima koji se odvijaju na području Štrigove - vidikovac na Mađerkinom bregu koji je u izgradnji, revitalizacija Mađerke, popularizacija svetog Jeronima, Svjetski centar Pušipela te uz enogastronomiju, infrastrukturu i naše vrijedne ljude ne strahujemo za daljnji razvoj turizma Međimurja."

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content