Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Međimurska županija nastavlja s ulaganjima u turizam – osigurano 400 000 kuna bespovratnih potpora u turizmu, a za svako ostvareno noćenje agencije će dobiti 50 kuna potpore

Datum objave: 17. lipnja 2021.

Međimurska županija raspisala je Javni poziv za dodjelu bespovratnih potpora u turizmu za 2021. godinu i Javni poziv za dodjelu bespovratnih potpora putem sufinanciranja rada turističkih agencija / organizatora putovanja za koje je osigurano ukupno 450 000 kuna.
U turizmu nema rezultata preko noći već je potrebno sustavno i strateško planiranje. Ulaganjem u nove turističke sadržaje, u infrastrukturu te uključivanjem i poticanjem dionika u turizmu, poljoprivrednika, malih obiteljskih gospodarstava i domaćih proizvođača Međimurje se razvilo u jednu od najuspješnijih destinacija kontinentalnog turizma. To potvrđuju i podaci prema kojima je u prvoj polovici ove godine ostvareno 86% noćenja i 87% dolazaka domaćih gostiju u odnosu na 2019., odnosno razdoblje prije koronavirusa.“, kazao je župan Međimurske županije Matija Posavec dodavši da u odnosu na 2020. u istom razdoblju imamo porast od 27% u dolascima te 10% u noćenjima.
Radi ublažavanja negativnih posljedica pandemije koronavirusa, posebice u financijski najugroženijem turističkom sektoru, Međimurska županija otvorila je Javni poziv za dodjelu bespovratnih potpora putem sufinanciranja rada turističkih agencija / organizatora putovanja kojim želi potaknuti porast turističkog prometa i turističke potrošnje na području Međimurja. Financijska sredstva za realizaciju ovog projekta u iznosu od 50.000,00 kuna osigurana su u proračunu Međimurske županije za 2021. godinu, a za sredstva potpore mogu se kandidirati sve pravne i fizičke osobe koje su registrirane kao turistička agencija, sukladno važećim propisima o pružanju usluga u turizmu u Republici Hrvatskoj, a čiji turisti putem njihovih programa ostvaruju turistička noćenja na području Međimurske županije.
Potpora Međimurske županije iznosi 50,00 kuna po ostvarenom turističkom noćenju na području Međimurske županije, a potpore će se isplaćivati na temelju prijava organizatora putovanja i to do kraja 2021. godine ili do iskorištenja predviđenih sredstava.
Naša je namjera da podignemo broj organiziran dolazaka u Međimurje, jer u 90% slučajeva gosti sami rezerviraju svoj smještaj. U posljednjih godinu dana otvorili smo brojne zanimljive turističke sadržaje, od Eko muzeja Međimurje malo, Centra za posjetitelje Med dvemi vodami i Matulovog grunta, a uskoro otvaramo i Riznicu Međimurja u Starom gradu Zrinskih koja će biti kruna našeg turizma.“, rekao je direktor Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula dodavši da su dobar smjer razvoja međimurskog turizma nedavno potvrdili i turistički vodiči iz cijele Hrvatske koji su u organiziranom dolasku upoznali turističke sadržaje naše županije.
Poziv za dodjelu bespovratnih potpora u turizmu otvoren je do 16. srpnja
Pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam Međimurske županije Darko Radanović naglasio je da bespovratne turističke potpore Međimurska županija dodjeljuje od 2011. godine te je do sada dodijeljeno više od 2 milijuna kuna bespovratnih potpora, a kao rezultat imamo 100-tinjak novih turističkih projekta. U 2020. godini na javni poziv pristigle su rekordne 33 prijave, od čega je prihvaćeno 22 projekata, što je najveći broj do sada. U ovogodišnjem raspisu Javnog poziva sadržaj programa prilagođen je strateškom razvojnom dokumentu „Masterplan razvoja turizma Međimurske županije“, kao temeljnom odrednicom učinkovitog upravljanja razvojem turističkog sektora.
Mjere prihvatljive za sufinanciranje putem potpora su razvoj hotelske ponude, razvoj kamping ponude, razvoj smještajne ponude obiteljskih domaćinstava i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, jačanje enogastronomske ponude, razvoj ponude zdravstveno-turističkih centara/kompleksa, razvoj i povećanje tržišne prepoznatljivosti / tržišnog udjela kapaciteta sportskog turizma, uspostavljanje sustava infocentara i interpretacije Međimurja, uređenje i širenje mreže turističkih staza i cesta Međimurja, uspostavljanje sustava izletišta i vidikovaca Međimurja, uključujući i lokacije za sportove i rekreaciju na vodi te ribičke točke, razvoj riječnog prijevoza izletničkim brodovima, razvoj aerodroma, stvaranje poduzetničkih klastera, programi podizanja razine svijesti, aktiviranje i turistifikacija zaštićenih prirodnih i kulturnih resursa.
Važnost podrške lokalne zajednice turističkim dionicima naglasio je Marko Gulin, menadžer hotela Castellum koji je jedan od prošlogodišnjih korisnika bespovratnih potpora u turizmu: „Dosadašnji rezultati koje smo ostvarili u hotelu Castellum pokazuju da se velik napredak može postići uz predan i fokusiran rad, čak i u ovako izazovna vremena obilježena pandemijom koja je ozbiljno poljuljala turistički sektor na svjetskoj razini. Međimurska županija i dosad je bila aktivno uključena u ostvarivanje preduvjeta za razvoj turizma u ovom kraju te je od iznimne važnosti u cjelokupnom proces unaprjeđenja turističke ponude ove županije da možemo osjetiti kako regionalno vodstvo prepoznaje i potiče naša nastojanja, jer zajedno možemo učiniti ogromne korake u razvoju destinacije Međimurja.
Korisnici bespovratnih potpora mogu biti subjekti (fizičke i pravne osobe) koji su registrirani za obavljanje određene turističke djelatnosti ili tek stvaraju uvjete za bavljenje turističkom djelatnošću, a prijavitelji mogu biti i oni subjekti koji su ranijih godina već bili korisnici bespovratnih potpora u turizmu. Prijavljeni projekti bit će ocjenjivani prema originalnosti, kvaliteti, doprinosu razvoju turističke ponude, dosadašnjim ulaganjima u projekt, poticanju zapošljavanja, stupnju spremnosti projekta te po generiranju dodane vrijednosti, a projekti se mogu prijaviti najkasnije do 16. srpnja.
JAVNI POZIV za dodjelu bespovratnih potpora temeljem Programa “Bespovratne potpore u turizmu Međimurske županije» za 2021. godinu
JAVNI POZIV za dodjelu bespovratnih potpora putem sufinanciranja rada turističkih agencija / organizatora putovanja
 


 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content