Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Potpisan Sporazum o sufinanciranju projekata i aktivnosti Obrtničke komore Međimurske županije u 2021. godini

Datum objave: 26. svibnja 2021.

Međimurska županija već dvanaestu godinu zaredom članovima Obrtničke komore Međimurske županije sufinancira nastupe na sajmovima i manifestacijama. Sporazum koji će međimurskim obrtnicima i dalje omogućiti izlaganja na regionalnim  sajmovima u 2021. godini, s predsjednikom Obrtničke komore Međimurske županije Borisom Lukovnjakom potpisao je župan Međimurske županije Matija Posavec.
Hvala Međimurskoj županiji što omogućava da naši članovi sudjeluju na sajmovima i promoviraju svoju djelatnost izvan Međimurja. Prošla godina nas je sve malo zakočila i nismo ostvarili niti jedan sajam, epidemiološka situacija se poboljšava u cijeloj Hrvatskoj te se nadam da ćemo početi sa sajmovima“. rekao je predsjednik Obrtničke komore Međimurske županije Boris Lukovnjak.
Župan Međimurske županije Matija Posavec naglasio je kako gospodarstvo Međimurja većinom počiva na malom i srednjem poduzetništvu te na tragu toga Međimurska županija Obrtničku komoru i njene članove dugi niz godina financijski potpomaže u čitavom spektru suradnje.
„Međimurska županija intenzivno izdvaja sredstva u razvoj i unapređenje poduzetništva i u godinama prije pandemije koronavirusa. U 2020. godini, godini koja je percipirana kao krizna godina, u Međimurskoj županiji otvoreno je 173 novih obrta, prijašnjih godina smo u jednom trenutku imali smanjenje broj obrta dok pak zadnjih par mjeseci bilježimo povećanje obrta. Također je bitno naglasiti da je od 1.1. do 15.4 ove godine otvoreno 36 novih obrta. Gospodarski rezultati za 2020. godinu su pozitivni u rastu prihoda, prometa, otvaranju radnih mjesta kao i smanjenju nezaposlenosti.  Cijelu 2020. godinu i dio 2021. stopa nezaposlenih koja se u najgorem trenutku kretala bila je 5,6 %, a danas ona iznosi 5,1 %, prema izvješću Zavoda za zapošljavanje svaki mjesec imamo smanjenje broja nezaposlenosti. U Međimurskoj županiji najbolji je odnos radno aktivnih stanovnika i umirovljenika u državi i on iznosi 1,66 aktivni čovjek na jednog umirovljenika, dok je prosjek Republike Hrvatskoj 1,25.“ rekao  je župan Posavec.
U ožujku prošle godine Međimurska županija pripremila je plan mjera pomoći gospodarstvu s ciljem rasterećenja privatnog sektora na području Međimurja, posebice obrtnika, poljoprivrednika, malih i srednjih poduzetnika, a mjere se većim dijelom nastavljaju i u 2021. godini. Mjere se provode putem potpora za jačanje i razvoj poduzetništva, programa potpora u poljoprivredi, sufinanciranju nastupa na sajmovima, samozapošljavanjem nezaposlenih osoba, kao i stipendiranjem učenika za deficitarna zanimanja.
Potpisivanju Sporazuma vrijednog 70.000,00 kn nazočili su i pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam Darko Radanović, voditeljica Odsjeka za gospodarstvo Barbara Marciuš te tajnik Obrtničke komore Međimurske županije Robert Varga.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content