Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

U Metalskoj jezgri otvorena 13. bijenalna izložba Udruženja arhitekata Međimurja

Datum objave: 18. svibnja 2021.

Udruženje arhitekata Međimurja danas je u showroomu Metalske jezgre otvorilo 13. bijenalnu izložba - projekti i realizacije 2018.-2019.
Bijenalne izložbe pečat su 26-godišnjem kontinuiranom djelovanju Udruženja arhitekata Međimurja te uz pojedinačne autorske izričaje njegovih članica i članova, predstavljaju i prikaz specifičnog povijesnog trenutka u kojem se nalazi cjelokupno društvo, jer oblikovanje prostora nikada nije odvojivo od ljudi i konteksta u kojem nastaje.
Prvenstveni cilj izložbe osim afirmacije i približavanje struke široj javnosti je i međusobno poticanje članova UAM-a i svih uključenih u proces gradnje (investitori, suradnici inženjeri, izvođači i drugi) na podizanje kvalitete planiranja, programiranja, projektiranja, izvedbe, održavanja i zaštite prostora.“ Istaknula je predsjednica Udruženja arhitekata Međimurja Blanka Levačić.
Na ovoj 13. izložbi prezentirano je 23 izlagača, predstavljanjem projekata projektiranih i izvedenih tijekom 2018. i 2019. godine, a posjetiteljima se nudi sažetak slojevitosti i kompleksnosti bavljenja pitanjima prostora ostavljajući izlagačima slobodu odabira i prikaza radova prema vlastitim autorskim kriterijima i nahođenju.
Primarni zadatak arhitekata je da odgovorno planiraju i projektiraju te usmjeravaju odluke koje se tiču aspekata građevinske estetike i kulture.
Metalska jezgra kao prvi znanstveno-istraživački centar u Hrvatskoj kojem je vlasnik županija, mjesto je u kojem međimurski znanstvenici provode vrhunska istraživanja usmjerena na jačanje znanstvene izvrsnosti, no uz to, u ovoj fascinatnoj zgradi, razvijamo županiju znanja i kroz poticanje kulture i baštine. Stoga mi je drago što upravo u ovom prostoru otvaramo izložbu Udruženja arhitekata Međimurja što je dokaz i potvrda da smo ovaj prostor planirali i oblikovali na kvalitetan način te služi na korist cijeloj zajednici.”, rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec.
Kao umjetnici I intelektualci, danas nas ovom izložbom podsjećate koliko je važno ono što radite i ono što volite. Želim da zajedničkim radom svih članica i članova aktivno sudjelujete u iniciranju i provođenju interdisciplinarnih programa u zajednici koji afirmiraju arhitekturu, urbanizam i prostorno planiranje.“,  zaključio je.
Izložba će biti otvorena od 18.05.2021. do 01.06.2021., a može se razgledati od 8:00 do 19:00 sati (osim nedjelje)  u showroomu Metalske jezgre u Čakovcu (Bana J. Jelačića 22D).
Izložbom su prezentirani projekti slijedećih arhitekata:  Maria Gradišera, Andriane Grubelić, Marije Dekar i Tibora Horvata, Krešimira Klasića, Blanke Levačić, Bojana Lovreca i Danka Turka, Mirne Mikulić, Marine Mrla, Matije Novaka, Bojana Perhoča, Igora Prehoča, Silvije Pranjić, Dore Ramuščak, Armina Sovar, Sandre Grgurić-Sovar, Nebojše Subanovića, Doriana Šipoša, Vesne Vrbanec, Rena Vrbanca, Jure Vrbanca i Anje Zanjko.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content