Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Dom za starije i nemoćne u Čakovcu cjelovito obnovljen investicijom vrijednom 10 milijuna kuna

Datum objave: 10. svibnja 2021.

U samom središtu Čakovca već više od 40 godina smješten je Dom za starije i nemoćne osobe Čakovec, najveći takav u Međimurju. Kako bi korisnicima boravak u Domu bio što ugodniji i kvalitetniji, Međimurska županija kao osnivač, pokrenula je projekt energetske obnove vrijedan 10 milijuna kuna.
Zgrada Doma sagrađena je davne 1979. godine u svrhu pružanja stanovanja, prehrane, njege, zdravstvene i socijalne skrbi te fizikalne i radne terapije starijim i nemoćnim osoba s područja Međimurske županije. Obnova je donijela novi standard življenja i ugodniji boravak za korisnike, ali i djelatnike Doma.“, s ponosom je kazala ravnateljica Doma za starije i nemoćne osobe Čakovec Štefica Martinez.
Prvi je to ozbiljniji zahvat obnove Doma za starije i nemoćne u Čakovcu, a obuhvaća rekonstrukciju većeg dijela ostakljenih površina, zidova pročelja i krova zgrade, kao i rekonstrukciju poda negrijanog tavana te podova iznad negrijanog vanjskog prostora. Zamijenjena je kompletna vanjska stolarija, a kako bi se sačuvao izvorni izgled zgrade, postavljena je klinker opeka.
Zadržan je postojeći sustav grijanja, no uvedena je ventilacija s ciljem dogrijavanja i rashlađivanja što je ujedno ventilacijski uređaj s povratom topline otpadnog zraka, tzv. rekuperacija čime se dodatno štedi energija. Obzirom da je većina postojeće rasvjete u Domu bila u lošem stanju, obavljena je kompletna zamjena rasvjete s novim LED svjetiljkama. Direktor Međimurske energetske agencije Alen Višnjić pojasnio je kako je nakon provedbe energetske obnove zgrada prešla iz energetskog razreda D u energetski razredu B te se očekuju godišnje uštede u grijanju od 72%.
Proteklog je tjedna predstavljen adaptiran i opremljen prostor Dnevnog boravka Depadanse u kojem će se obavljati aktivnosti za osobe oboljele od Alzheimera i drugih demencija, podsjetila je pročelnica UO za zdravstvo i socijalnu skrb MŽ Sonja Tošić-Grlač: „Adaptacija i povećanje prostornih kapaciteta omogućit će povećanje broja korisnika Dnevnog boravka te će se zahvaljujući projektu, u život zajednice kroz rad Dnevnog boravka uključiti 30 oboljelih osoba, spriječit će se njihova prerana institucionalizacija, a članovima obitelji omogućit će se lakša ravnoteža između obiteljskog i poslovnog života, dok je obnovom Doma za starije i nemoćne Čakovec omogućen kvalitetniji boravak korisnicima u institucionaliziranom smještaju.“
Cjelovitom obnovom Doma za starije i nemoćne osobe Čakovec uspješno će biti priveden kraju još jedan projekt usmjeren prema starijem stanovništvu. „Završetak radova odvija se između dva važna datum – Dana Europe koji se obilježava 9. svibnja i Međunarodnog dana obitelji 15. svibnja. Važno je koristiti sredstva europskih fondova koju smo u Međimurskoj županiji itekako iskoristili na svim razinama uz pomoć naših stručnih službi. Nastavljamo sa socijalnim projektima i skrbi o osobama kojima je potrebna pomoć zajednice te smo pred početkom dva važna projekta – osnivanje Centra za pomoć u zajednici i priprema projekta za Centar palijativne skrbi.“, naglasio je župan Međimurske županije Matija Posavec.
Ukupna vrijednost projekta energetske obnove zgrade Doma za starije i nemoćne osobe Čakovec iznosi 10 milijuna kuna. Dio sredstva pokriveno je iz europskih fondova, dok je Međimurska županija kao prijavitelj projekta osigurala 2,7 milijuna kuna (27%).


 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content