Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Dnevno izvješće Stožera civilne zaštite Međimurske županije za četvrtak, 6. svibnja 2021. - Učenici se od ponedjeljka vraćaju u škole, ovog tjedna cijepit će se više od 5000 osoba

Datum objave: 6. svibnja 2021.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u protekla 24 sata obrađen je 281 uzorak, od čega su evidentirana 83 pozitivna nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 29,5% pozitivnih od broja testiranih.
Iz drugih županija prijavljen je 1 pozitivan slučaj SARS-CoV-2 virusa kod osobe s prebivalištem/boravištem u Međimurskoj županiji. U protekla 24 sata oporavilo se 76 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 598.
Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 54 960 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.
Epidemiološka situacija u Međimurskoj županiji još uvijek je ozbiljna, upozoravaju iz Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, no 7-dnevna i 14-dnevna incidencija ponovno su pale ispod 1000, što je pokazatelj da bilježimo lagani pad broja pozitivnih. Stoga je, nakon konzultacija s epidemiološkom službom i ravnateljima škola, dana preporuka da se od ponedjeljka, 10. svibnja svi učenici osnovnih i srednjih škola vraćaju na nastavu u školske klupe.
Na cijepljenje u Međimurje dolaze čak i građani Zagreba i susjednih županija
Jučer je u Međimurskoj županiji odrađena 14. velika akcija cijepljenja tijekom koje je cijepljeno 1470 osoba, dok je danas planirano cijepljenje 1428 osoba. S obzirom na to da će se cijepljenje održati i ove subote, i to za 1667 osoba, u Međimurju će se tijekom ovog tjedna cijepiti više od 5000 osoba. Ukupno je do sada utrošeno 17 584 doze, a cijepilo se 25,2% stanovništva starijeg od 16 godina.
Kako su u Međimurje stigle veće količine cjepiva, sutra će se u suterenu Županijske bolnice Čakovec moći cijepiti AstraZenecom svi zainteresirani građani bez prethodne najave od 9:00 do 13:00 sati. Također, cijepljenje će biti moguće svakog radnog dana u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije od 9:00 sati do 13:00 sati cjepivom AstraZenece, kao i od 18:00 sati na punktovima na kojima se cijepi.
Ravnatelj Županijske bolnice Čakovec dr. Tomislav Novinščak istaknuo je da ni jedan zdravstveni djelatnik trenutno nije pozitivan na SARS-CoV-2 virus, što je rezultat velike procijepljenosti: „Gledajući ukupno odrađeni broj usluga Županijske bolnice Čakovec, u ožujku ove godine ostvarili smo više usluga nego u 3. mjesecu 2019. godine, što je razdoblje prije epidemije.“ U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 87 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata hospitalizirano je 6 pacijenata, otpušteno je 6 pacijenata, dok su 3 pacijenta na invazivnoj respiraciji. U protekla 24 sata nema preminulih osoba.
Međimurska županija u samom je vrhu po procijepljenosti građana. Cijepljeno je oko 25% građana starijih od 16 godina, a kod nas se dolaze cijepiti i iz susjednih županija i grada Zagreba. Cjepiva će biti dovoljno, stoga pozivamo građane da budu strpljivi i da, ako još nisu, predaju zahtjev za cijepljenje putem platforme Doma zdravlja Čakovec. Međimurje je zaista primjer kako se proces cijepljenja mora odvijati, od pravovremene organizacije, uključenosti i suradnje cijelog zdravstvenog sustava, do odgovornih građana. Zato zahvaljujemo i apeliramo na građane da se i dalje pridržavaju mjera i slušaju upute struke.“, poručila je ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije dr. Marina Payerl-Pal.
 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content