Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Čestitka župana Međimurske županije Matije Posavca povodom Međunarodnog praznika rada

Datum objave: 1. svibnja 2021.

Drage Međimurke, dragi Međimurci, radnice i radnici,
čestitam vam 1. svibnja, Međunarodni praznik rada i Blagdan sv. Josipa radnika!

Ususret Međunarodnom prazniku rada prisjećamo se dugotrajne borbe radnika koji su utrli put pravednijim i humanijim uvjetima rada. Ta borba traje i danas, no zajedničkim snagama, znanjem i voljom moramo stvoriti bolje sutra za našu djecu.
Stopa nezaposlenosti i niske plaće detektirane su kao gorući problem s kojim smo se posljednjih godina uhvatili u koštac. Promatrajući pokazatelje, unatoč izazovnoj godini, u 2020. bilježimo porast broja zaposlenih, porast broja poduzetnika i obrtnika, porast ukupnih prihoda i izvoza. Drugi mjesec zaredom bilježimo pad nezaposlenosti, dok istovremeno raste broj ispisanih iz evidencije zbog zaposlenja, što nas pozicionira kao treću županiju s najnižom stopom nezaposlenosti u Hrvatskoj. Intenzivno izdvajamo sredstva za razvoj i unaprjeđenje poduzetništva i obrta s ciljem otvaranja novih radnih mjesta. Međimurska županija čini 2,7% hrvatskog gospodarstva, a ostvaruje čak 4,9% hrvatskog izvoza, što je podatak koji svjedoči o jačini međimurskog gospodarstva. Pokrenut je veliki investicijski ciklus u kojem sredstvima europskih fondova stvaramo nadstandard u obrazovanju Međimurske županije, koje je temelj za razvoj kvalitetnog gospodarstva.
Unatoč brojnim pozitivnim pokazateljima, činjenica je da se uvijek može i treba bolje. Iako plaće generalno u Hrvatskoj trebaju biti veće, u Međimurju zadnjih godina postoji kontinuirani rast plaća. Aktualni podaci govore da je prosjek plaće u Međimurskoj županiji 5092 kuna, što je 12,43% manje od državnog prosjeka u koji je uključen i Grad Zagreb, a kada prosjek svedemo na 20 županija bez Grada Zagreba, tada je prosjek plaće u Hrvatskoj 5133 kune što je zaostatak od 41 kune. Pred nama je još puno posla, no nošeni pozitivnim trendom kojim smo stvorili posljednjih godina u Međimurju, obveza nam je da još jače i aktivnije tražimo rješenja kako bi plaće radnika bile na nivou koji zaslužuju.

Međimurci su prepoznati kao predvodnici, kao primjer drugima. Zato vjerujem da ćemo se i u budućnosti uspješno nositi sa svim gospodarskim problemima i da ćemo nastaviti raditi u interesu našeg Međimurja.

Župan
Matija Posavec

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content