Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Čestitka župana Međimurske županije Matije Posavca povodom Dana Međimurske županije

Datum objave: 30. travnja 2021.

Drage moje Međimurke i Međimurci!
Prije 350. godina, posljednjeg dana travnja, u Bečkom Novigradu pogubljeni su hrvatski velikani Petar Zrinski i Fran Krsto Frankopan. Njihova odvažnost i ustrajnost poslužili su kao primjer generacijama naših sugrađana koji su nastavili borbu za nacionalnu neovisnost, a zbog važnosti tog događaja i velikog značaja za našu povijest, 30. travnja slavimo kao Dan Međimurske županije. Prepoznao je to i Hrvatski sabor, koji je točno prije deset godina ovaj dan proglasio Spomendanom pogibije Zrinskog i Frankopana.
Ovogodišnji Dani Međimurske županije specifični su po mnogo čemu u odnosu na prošle godine, kada smo diljem Međimurja, uz mnogobrojne manifestacije, koncerte, izložbe, sportske događaje i druženja, zajedno obilježavali ovaj povijesni datum koji simbolizira ostavštinu Zrinskih, kulturno, gospodarsko i političko nasljeđe koje su nam ostavili da ga štitimo, njegujemo i prenosimo na mlađe generacije.
Uz 350. obljetnicu urote i 10. obljetnicu Spomendana pogibije, obilježavamo i 400. obljetnicu rođenja hrvatskog bana i pjesnika Petra Zrinskog i 102. obljetnicu prijenosa posmrtnih ostataka Zrinskog i Frankopana iz Bečkog Novog Mesta i njihovog ukopa u kriptu Zagrebačke katedrale, a kulminacija događanja je otvorenje obnovljene fortifikacije u kojoj je stolovala ova hrvatska dinastija. Najvećim ulaganjem u kulturnu baštinu Međimurja, Stari grad Čakovec postat će pravi ponos našeg Međimurja, ali i Hrvatske.
Svake godine Dan Međimurske županije je prilika kada na osobit način čestitamo i zahvaljujemo dobitnicima najviših županijskih priznanja i nagrada, pojedincima, udrugama, poduzećima, koji su u svom djelokrugu rada ostavili trag, no najveći doprinos Međimurju koje raste, koje se razvija, koje je ponosno, koje ima rezultate i u mnogočemu služi kao primjer dobre prakse u Hrvatskoj daju svi stanovnici naše županije koji svakoga dana postavljaju kvalitetne temelje da se razvijamo kao uspješna sredina.
Stoga vam, drage moje Međimurke i Međimurci, ovim putem čestitam Dan naše županije. Budimo ponosni, čuvajmo naše vrijednosti, promovirajmo naš identitet, našu kulturu i našu povijest s jasnim pogledom u budućnost koju ćemo graditi razvijajući svaku našu općinu i grad.

Župan

Matija Posavec

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content