Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Povodom Dana Međimurske županije Matica hrvatska predstavila knjigu „Zrinski i Frankopan u hrvatskom stihu“, glumci Dragan Despot i Robert Kurbaša obilježavanje obogatili odličnom izvedbom fragmenata drame „Urotnici“ Mire Gavrana

Datum objave: 28. travnja 2021.

Povodom 400. obljetnice rođenja hrvatskog bana i pjesnika Petra Zrinskog te 350. obljetnice njegove pogibije i pogibije Frana Krste Frankopana, priređena je knjiga „Zrinski i Frankopan u hrvatskom stihu“ u nakladi Matice hrvatske. Za prvo predstavljanje knjige odabrano je upravo Međimurje, i to u okviru Dana Međimurske županije koji se posljednjih dana obilježavaju nizom kulturnih programa.
Knjiga „Zrinski i Frankopan u hrvatskom stihu“ zapravo je zbirka rodobljubnih pjesama objavljenih posljednjih 350 godina na temu Zrinskog i Frankopana. Priređivači ovog vrijednog izdanja Matice hrvatske su Petra Babić i Vladimir Lončarević, a recenzent Božidar Petrač. Knjiga nudi pregled pjesama od 17. stoljeća pa do novijih djela, od kojih je najstarija pjesma iz 1666. godine napisana za vrijeme života Petra Zrinskog, dok je najnovija iz 2011. godine. Među stotinjak pjesma našle su se i 3 pjesme Zvonimira Bartolića, međimurskog književnika i sveučilišnog profesora, dugogodišnjeg predsjednika Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu kojem je u okviru obilježavanja Dana Međimurske županije početkom tjedna otkrivena bista u Aleji velikana Učiteljskog fakulteta Ogranka u Čakovcu. Velik je izazov i posao iza priređivača, koji su godinu dana prikupljali građu, najčešće iz starih novinskih izdanja, zbirki i izvornika spjevova, nakon čega je slijedilo gotovo godinu dana uređivanja knjige.
Važnost obitelji Zrinski i Frankopana u svom je govoru istaknuo predsjednik Matice hrvatske Stipe Botica, podsjetivši na brojne povjesničare i autore koji su u svojim djelima isticali da hrvatski narod u svojoj povijesti ima puno velikana, no upravo su Petar Zrinski i Fran Krsto Frankopan dvojac koji svojim primjerom, svojom pogibijom za slobodnu Hrvatsku nadilazi ostale. Predstavljanje knjige „Zrinski i Frankopan u hrvatskom stihu“ prvi je ovogodišnji veliki događaj Matice hrvatske, no najprikladniji da se pokaže na koji način Međimurska županija njeguje dvije hrvatske velikaške obitelji.
Matica hrvatska dala je Međimurju, ali i cijeloj Hrvatskoj, prekrasan poklon povodom obilježavanja Dana Međimurske županije. Ova knjiga, stihovi o velikanima koji su obilježili naš kraj, još je važnija kada izdvojimo obljetnice koje obilježavamo u 2021., a to su, uz 400. obljetnicu rođenja Petra Zrinskog i 350. obljetnice njegove pogibije i pogibije Frana Krste Frankopana, 10. obljetnica od kako je Hrvatski sabor 30. travnja proglasio Spomendanom njihove pogibije, 20. obljetnica Zrinske garde i 85. obljetnica djelovanja Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu.“, kazao je prilikom predstavljanja knjige župan Međimurske županije Matija Posavec zahvalivši predsjedniku Matice Botici i predsjedniku Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu Ivanu Pranjiću na organizaciji događaja.
Predstavljanje knjige, o kojoj su govorili priređivačica izdanja Petra Babić i recenzent Vladimir Lončarević, obogaćeno je izvedbom fragmenata drame „Urotnici“ Mire Gavrana, najizvođenijeg hrvatskog dramskog pisca. Fragmente drame koja govori o posljednjim satima života Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana izveli su Dragan Despot i Robert Kurbaša. Miro Gavran krenuo je pisati dramu „Urotnici“ još 1983. godine, kao student dramaturgije, a tematici posljednjih dana dvojice velikana pristupio je iz dramsko-životne situacije. Bila je to prva drama na temu Zrinskih i Frankopana od 1971. godine, a svojom izvedbom fragmenata drame, glumci Despot i Kurbaša zaista su dočarali emocije i doprinijeli obilježavanju Dana Međimurske županije.
Predstavljanje knjige bila je prilika da predsjednik Matice hrvatske Stipe Botica uruči nagradu Martinu Lukavečkom, poznatom novinaru i putopiscu. Njegova knjiga Oteto zaboravu – Sjevernohrvatske putositnice nagrađena je među stotinjak djela srebrnom poveljom Matice hrvatske kao najbolje nakladničko ostvarenje u ograncima.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content