Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Međimurje dobilo drugi znanstveno-istraživački centar u manje od pola godine, otvoren Centar održivog razvoja Međimurskog veleučilišta u Čakovcu

Datum objave: 27. travnja 2021.

Nakon što je početkom godine otvoren prvi znanstveno-istraživački centar Metalska jezgra, Međimurska županija dobila je i drugi znanstveno-istraživački centar u manje od pola godine. Svoja vrata otvorio je Centar održivog razvoja koji će se koristiti za potrebe Međimurskog veleučilišta u Čakovcu i drugih znanstvenih subjekata.
Projekt “Centar održivog razvoja” vrijedan je 11.895.867,07 kuna i većim dijelom financiran je sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj. Zahvaljujući projektu obnovljena je zgrada u neposrednoj blizini Međimurskog veleučilišta u Čakovcu na prostoru bivše vojarne čime se nastavlja proces revitalizacije vojnih objekata po čemu je Međimurska županija prepoznata kao odličan primjer dobre prakse. Do sada je na prostoru bivše vojarne obnovljeno i stavljeno u funkciju šest objekata u kojima djeluje 8 podupirućih, obrazovnih i znanstvenih institucija koje čine Centar znanja Međimurske županije, a ovom dojmljivom popisu pridružio se i Centar održivog razvoja.
 „Ulaganje u obrazovanje, suvremenu opremu i infrastrukturu te poticanje izvrsnosti najvažniji je zadatak i smjer u kojem razvijamo Međimursku županiju. Imamo dva fakulteta, Međimursko veleučilište i Odsjek Učiteljskog fakulteta koja zajedno broje oko 1500 studenta, a u Međimurje dolaze studenti iz svih krajeva Hrvatske. Kako bismo stvorili što bolje uvjete za obrazovanje, ali i popravili kvalitetu života studenata, otvorili smo studentsku menzu i studentski dom, podupiremo ih kroz studentske kredite i jednokratne potpore, dok otvaranjem znanstveno-istraživačkih centara želimo ojačati Međimurje kao županiju znanja kroz jačanje znanstvene zajednice.“, kazao je župan Međimurske županije Matija Posavec na svečanosti otvorenja Centra održivog razvoja.
U obnovljenoj zgradi smještena su i opremljena 4 znanstvena laboratorija – Biokemija okoliša, Održivi razvoj, Laboratorij primijenjene automatike i Laboratorij proširene stvarnosti, konferencijska dvorana i dvorana za sastanke. Kroz rad Centra održivog razvoja osigurana je istraživačko-razvojna infrastruktura koja će poslužiti za provedbu temeljnog industrijskog istraživanja, eksperimentalnog razvoja i obrazovanja u području biokemije okoliša, održive gradnje, primijenjene automatike i proširene stvarnosti te će se pojačati suradnja između Međimurskog veleučilišta u Čakovcu i drugih istraživačkih institucija i gospodarstava. Dekan Međimurskog veleučilišta u Čakovcu doc. dr.sc. Igor Klopotan istaknuo je da Međimursko veleučilište u Čakovcu već 13 godina uspješno provodi kvalitetno i učinkovito obrazovanje temeljeno na konceptu cjeloživotnog učenja, odgovornosti za znanje kao javnog dobra, mobilnosti i razvoju ljudskih potencijala kao najveće vrijednosti društva: „Tim postulatima privlačimo studente iz cijele Hrvatske, ali i iz drugih zemalja koji se za ovu obrazovnu instituciju odluče u sklopu programa studentske razmjene. Studentima se nudi izbor od 3 preddiplomska stručna studija u redovitoj i izvanrednoj izvedbi, u trajanju od 3 godine: Računarstvo, Menadžment turizma i sporta i Održivi razvoj, a upravo ćemo kroz studij Održivog razvoja osigurati istraživačko - razvojnu infrastrukturu koja će poslužiti za provedbu temeljnog industrijskog istraživanja i eksperimentalnog razvoja u području biokemije okoliša, održive gradnje, primijenjene automatike i proširene stvarnosti.“
Kroz Centar održivog razvoja, Međimursko veleučilište i Međimurska županija žele okupiti sve istraživače na jednom mjestu te pokrenuti znanstvenu akreditaciju Veleučilišta, kako bi postali prva znanstveno akreditirana ustanova u Međimurju. Međimursko veleučilište spremno je i za uvođenje novih studijskih programa, diplomskog studija Računarstva i stručnog studija Strojarstva te s ostalim veleučilištima razmatra uvođenje zajedničkih studijskih programa.
Važnost Centra održivog razvoja za Međimurje prepoznali su i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat, koji je pohvalio inicijativu Veleučilišta i lokalne zajednice da kroz Centar održivog razvoja odgovore na potrebe gospodarstva u segmentu pružanja usluga izrade novih informacijsko-prezentacijskih rješenja, državna tajnica u Ministarstvu turizma i sporta Sandra Herman,  ravnatelj Uprave za visoko obrazovanje Ministarstva znanosti i obrazovanja Ivica Šušak, dekan Veleučilišta „Lavoslav  Ružička“ Vukovar Željko Sudarić i dekan Veleučilišta Hrvatskog zagorje Krapina Nenad Sikirica, koji su nazočili otvorenju.
Uspostavljena suradnja s Institutom za medicinska istraživanja i medicinu rada, dodijeljene Dekanove nagrade najuspješnijim studentima
Svečanost je bila prilika za uspostavljanje nove suradnje – Sporazum o suradnji potpisali su dekan Klopotan i doktorica znanosti Ana Lucić Vrdoljak, ravnateljica Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada. Uz to, najuspješnijim studentima preddiplomskih stručnih studija i specijalističkog diplomskog stručnog studija koji su uspješno položili sve ispite i ostvarili najbolji prosjek, dodijeljena je Dekanova nagrada. To su: Jana Krajačić, Anja Žvorc, Ivica Vugrinec, Matej Siketić, Karla Črep i Ivica Rus.
Za uspjeh i posebno dostignuće u inovativnim aktivnostima u kojima su postigle zapažene rezultate i pridonijele ugledu Veleučilišta, nagrađene su studentice Danijela Grgek, Ivana Husajina i Ela Trstenjak. Osvojile su 3. Mjesto na 2. Milenijskom natjecanju iz Kreativne industrije u međunarodnoj kategoriji Kreativni planet, održano u 2020. godine.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content