Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Župan Međimurske županije donio Odluku o proglašenju prirodne nepogode mraza

Datum objave: 24. travnja 2021.

Župan Međimurske županije Matija Posavec donio je Odluku o proglašenju prirodne nepogode mraza za područje gradova Čakovec, Mursko Središće i Prelog te općina Belica, Dekanovec, Domašinec, Donji Kraljevec, Donji Vidovec, Kotoriba, Mala Subotica, Nedelišće, Orehovica, Podturen, Pribislavec, Selnica, Strahoninec, Sveta Marija, Sveti Juraj na Bregu, Sveti Martin na Muri, Šenkovec, Štrigova i Vratišinec u Međimurskoj županiji, zbog mraza i jačeg sjevernog vjetra u razdoblju od 5. do 16. travnja 2021. godine.
Odluka je donesena temeljem članka 23. Zakona o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda („Narodne novine“ 16/2019) i članka 37. Statuta Međimurske županije („Službeni glasnik Međimurske županije“ broj 26/10, 4/13, 6/13, 8/13, 6/14, 2/18,10/18 – Pročišćeni tekst i 2/20).
Prema istom Zakonu, svaka fizička ili pravna osoba na čijoj su imovini nastale značajnije štete od prirodne nepogode, štetu prijavljuje u jedinici lokalne samouprave na čijem području se oštećena imovina nalazi. Temeljem toga, načelnik odnosno gradonačelnik predlaže proglašenje prirodne nepogode ako su ispunjeni uvjeti iz članka 3. stavka 4. Zakona.
U navedenom razdoblju nakon jačeg sjevernog vjetra na svim mjernim mjestima u istočnom, središnjem i zapadnom dijelu Međimurske županije zabilježene su značajne negativne temperature zraka čija je posljedica smrzavanje, oštećenje i očekivano značajno umanjenje ovogodišnjeg uroda u voćnjacima te na pojedinim povrtlarskim i ratarskim kulturama.
Nakon proglašenja prirodne nepogode, oštećenici prijavljuju štetu u gradu, odnosno općini na čijem je području šteta nastala, na propisanom obrascu dok nadležna gradska i općinska povjerenstva prijavljuju prve procjene štete u Registar šteta.
Odlukom se zadužuju gradska i općinska povjerenstva za procjenu štete od prirodnih nepogoda, da konačno procijenjenu štetu prijave županijskom povjerenstvu putem Registra šteta u roku od 50 dana od dana proglašenja prirodne nepogode.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content