Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Otvorenjem izložbe „Zrinski i čakovečki Stari grad“ službeno je započelo obilježavanje Dana Međimurske županije

Datum objave: 23. travnja 2021.

Otvorenjem izložbe „Zrinski i čakovečki Stari grad“ službeno je započelo obilježavanje Dana Međimurske županije. Riječ je o izložbi koja slijedi najmodernije dosege u suvremenoj muzeologiji pa se Međimurje konačno može pohvaliti s postavom koji na dostojanstven način prikazuje povijest Zrinskih.
Inicijativa o uređenju novog postava nastala je partnerstvom Muzeja Međimurja Čakovec u projektu Living Castles – mreža „živih“ dvoraca kao oblik održivog turizma za očuvanje i promicanje kulturnog nasljeđa.
Radove na preuređenju prostorija, montaži tehničkih uređaja i opremanju najvećim je dijelom financirao Europski fond za regionalni razvoj, a cjeli projekt provodio se u okviru Programa suradnje Interreg V-A Slovenija-Hrvatska 2004.-2020. Projekt uključuje kulturne ustanove i razvojne agencije iz Republike Hrvatske i Republike Slovenije na čelu s vodećim partnerom – Međimurskim veleučilištem u Čakovcu. Dio troškova snosio je i sam Muzej Međimurja Čakovec vlastitim sredstvima. Ukupan iznos utrošenih sredstava je 168.000 eura.
Zbog epidemioloških mjera na današnjoj svečanosti sudjelovao je ograničen broj ljudi. Uvodni govor održala je ravnateljica MMČ-a Maša Hrustek Sobočan, o samoj izložbi opširnije su izlagale autorice Magdalena Vrbanec i Ana Šestak, dok je župan Međimurske županije Matija Posavec svečano otvorio izložbu. Jednostavan, ali doista impresivan kulturni program s nekoliko tradicionalnih međimurskih popijevki pripremili su Tamara Korunek i Marko Žerjav.
Ovogodišnji Dani županije posebni su nam iz više razloga, završili smo rekonstrukciju i revitalizaciju fortifikacije Starog grada Čakovec u suvremeni Muzej nematerijalne kulturne baštine što je najveće ulaganje u kulturnu baštinu Međimurja. Obilježavamo 350. obljetnicu slavne pogibije Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, 10. obljetnicu kako je Hrvatski sabor taj važan dan proglasio Spomendanom, kao i 400. obljetnicu rođenja Petra Zrinskog. Dane Međimurske županije obilježit ćemo dostojanstveno i ove godine, a sve u skladu epidemiološkim mjerama.“, kazao je župan Matija Posavec.
U prigodi otvorenja novog postava raspisan je i likovni natječaj za dječje radove na temu Zrinskih i Staroga grada. Muzej je zaprimio čak 394 crteža, slika, grafika, keramika i kombiniranih tehnika, a radovi su podijeljeni u tri zasebne skupine: vrtićku, osnovnoškolsku i srednjoškolsku. Muzejsko povjerenstvo odabralo je po tri ponajbolja rada iz svake kategorije. Donosimo popis nagrađenih učenika.
Nagrade u kategoriji vrtića:

  1. Izak Radek, vrtić Cipelica, PO Vjeverica
  2. Julijana Katerina Branović, vrtić Cipelica, PO Zvjezdice
  3. Jerko Perković, vrtić Cvrčak

Nagrade u kategoriji nižih razreda osnovne škole:

  1. Hrvoje Levatić, OŠ Šenkovec
  2. Lucija Golubić, I. OŠ Čakovec
  3. Noa Varga, I. OŠ Čakovec

Nagrade u kategoriji viših razreda osnovne škole:

  1. Eva Sršan, I. OŠ Čakovec
  2. Hana Grabar, OŠ Ljudevit Gaj Mihovljan
  3. Lucija Kozjak, III. OŠ Čakovec

Nagrade u kategoriji srednjih škola:

  1. Ena Paska, Graditeljska škola Čakovec
  2. Marija Pipinić, Graditeljska škola Čakovec
  3. Hana Ribarić , Graditeljska škola Čakovec

Najnagrada cjelokupnog natječaja:
Samanta Dolec, Centar za odgoj i obrazovanje Čakovec
Mentor: Kristina Najman i Vedran Vurušić
Nagrada za najbolji rad skupine:
Stari grad Čakovec, mozaik, Centar za odgoj i obrazovanje Čakovec
Autori: FLOJHAR MATEO, GRUDIĆ MARTINO, HATLAK MAGDALENA, HORVAT ELVIRA, LAJTMAN EVA MIKLIN MARIN, BISTROVIĆ SARA, BOGAR DAVID, BOGAR JASMINA, IGNAC ANAMARIJA, ŠARIĆ MATIJA, TOPČAGIĆ BISERA
Mentorice: Mirna Lučin, Zvjezdana Miri-Barila
Posebna nagrada u kategoriji Naj-Zmaj:
Žan Strbad, Centar za odgoj i obrazovanje Čakovec
Mentor: Dora Cerovčec
Izvor: Muzej Međimurja Čakovec

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content