Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Povodom Dana planeta Zemlje zazelenili Dječji vrtić Bambi

Datum objave: 22. travnja 2021.

Zaštita i očuvanje okoliša nije izbor već obaveza svih nas.  Put je to održivog razvoja  kojim moramo koračati i razvijati ga. Voditi računa u kakvom ćemo stanju prirodu ostaviti narednim generacijama mora biti osviješteno i prioritet svakoga dana.
22. travnja obilježava se Dan planeta Zemlje. Idealna je to prilika za promisliti kako djelovati u svakodnevnom životu i tako očuvati prirodu i okoliš.
Tim su povodom, župan Međimurske županije Matija Posavec, gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač te pročelnik UO za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam Darko Radanović, ujedno i voditelj Informacijskog centra Europe Direct Čakovec kao organizator, zajedno sa ravnateljicom Gordanom Šoltić Siladi, ovaj značajan međunarodni datum, obilježili u novoobnovljenom DV Bambi, sadnjom stabala i grmlja u dvorištu vrtića. Ovom se aktivnošću, samo jednom u nizu koju provodi Međimurska županija, željelo uključiti i naše najmlađe te ih potaknuti da brinu i čuvaju prirodu, te budu dio pozitivne promjene za spas Zemlje. Ovu plemenitu akciju podržala su mališani DV Vjeverica, skupine Pužići i odgojiteljice, Nives Lisjak i Snježana Horvat Mrazović. Ovakvim i sličnim aktivnostima dodatno se doprinosi ostvarivanju ciljeva zaštite okoliša što je direktno vezano uz zaštitu života i zdravlja ljudi, biljnog i životinjskog svijeta, a poklonjena stabla dodana su vrijednost koja će oplemeniti i uljepšati vanjski prostor u kojem djeca svakodnevno borave. Pod stručnim vodstvom tvrtke specijalizirane za usluge u urbanom šumarstvu izabrana su drveća koja najbolje odgovaraju mikrolokacijama unutar vrtića i pogodna su za naše podneblje, a mališani će moći biti aktivni promatrači kako se drveće razvija i raste zajedno sa njima.  Međimurska županija osim u obogaćivanju zelenih površina kontinuirano, nizom aktivnosti kroz edukaciju, sufinanciranje, implementaciju projekata, izradu planova i strategija doprinosi ciljevima zaštite i očuvanja okoliša.
Informacijski centar Europe Direct Čakovec jedan od rijetkih koji nastavlja s radom u novom programskom razdoblju
Od 2014. godine Međimurska županija je kao nadležna struktura uspješno vodila i koordinirala radom dvije generacije Informacijskih centara EUROPE DIRECT u Hrvatskoj. Glavna zadaća je omogućiti građanima dostupnost informacija o Europskoj uniji te poticati građansko sudjelovanje na lokalnoj i regionalnoj razini. Pruža informacije i odgovora na pitanja o EU, osobito o pravima i mogućnostima, prioritetima, zakonodavstvu, politikama, programima i mogućnostima financiranja.  U svom radu kroz različite aktivnosti, radionice, kvizove, natječaje, dijaloge uključuju djecu predškolske i školske dobi, studente, ali i populaciju starije životne dobi.
I u novom programskom razdoblju 2021.-2025., Informacijski centar Europe Direct Čakovec ponovo je zaslužio povjerenje Predstavništva Europske komisije za petogodišnji period u kojem nastavlja sa informiranjem građana o njihovim pravima kao punopravnim članovim EU. Potvrda je to i priznanje dosadašnjeg kvalitetnog rada EDIC-a Čakovec, jednog od rijetkih u Hrvatskoj koji nastavlja sa uspješnim radom.  Informacijski centar EUROPE DIRECT Čakovec biti će nositelji informacija za sjeverozapadni dio Hrvatske, a s provedbom novog sporazuma i aktivnostima započinju  već u svibnju.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content