Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Transnacionalnim Okruglim stolom privedena kraju 17-mjesečna provedba projekta PRO HEALTH for Roma

Datum objave: 30. ožujka 2021.

Međunarodna organizacija Médecins du Monde ASBL - Dokters van de Wereld VWZ (Liječnici svijeta Belgija) u suradnji s još sedam partnerskih institucija i organizacija iz Hrvatske i Srbije, u studenome 2019. godine započela je s provedbom projekta “PRO Health for Roma - Addressing discrimination and improving access to health care for ROMA communities“ financiranog iz Europskog programa prava, jednakosti i građanstva te Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske. Partneri na projektu iz Hrvatske su Međimurska županija, Grad Čakovec i Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije, a partneri iz Srbije su Crveni križ Srbije, Crveni križ Sremska Mitrovica, Regionalna razvojna agencija Srem d.o.o. te Centar za ekonomsko unapređenje Roma. Cilj projekta je poboljšati pristup pripadnika romske nacionalne manjine zdravstvenim uslugama u ciljanim područjima Međimurske županije i Sremske Mitrovice.
Tijekom 17 mjeseci provedbe projekta na poslovima suradnika u zajednici zaposleno je šestero pripadnika romske nacionalne manjine koji su u suradnji s medicinskim timom na terenu u romskim naseljima u Međimurskoj županiji (Hrvatska) i Vojvodini (Srbija) odradili 1.656 individualnih savjetovanja te 80 informativnih zdravstveno-preventivnih radionica s ukupno 795 sudionika. Održano je 279 individualnih konzultacija te 40 grupnih radionica posvećenih mentalnom zdravlju na kojima je sudjelovalo 255 pripadnika romske nacionalne manjine. Aktivnosti u Hrvatskoj su provedene u romskim naseljima Kuršanec, Parag, Piškorovec, Orehovica i Sitnice. Također, provedeni su treninzi za suradnike u zajednici te zdravstveno osoblje. Tijekom terenskog rada prikupljeni su podaci za analizu, odnosno preporuke uključene u Završnu publikaciju, što predstavlja neprocjenjiv izvor podataka za kreatore javnih politika.
Upravo navedeni rezultati između ostalog prezentirani su na transnacionalnom Okruglom stolu „WITHIN, WITH and FOR Roma Community“ održanom na platformi Zoom, na kojem je sudjelovalo više od 40 osoba - članova projektnog tima, pripadnika romske nacionalne manjine, predstavnika vlasti na državnoj i lokalnoj razini Hrvatske i Srbije, javnog zdravstva, sektora civilnog društva te medija, ali i predstavnika nevladinih organizacija iz Bugarske, Slovenije, Belgije i Francuske. Predstavljene su i dvije izrađene studije: Mjere Akcijskog plana za zdravlje pripadnika/ca romske nacionalne manjine u Međimurskoj županiji te Studija izvedivosti za besplatne usluge prijevoza, kao i Info vodič „Hoću biti zdrav/a“ kreiran od strane nositelja i projektnih partnera koji pruža najvažnije informacije o tome kako ostvariti pravo na zdravstvenu zaštitu te brojne savjete i informacije o zdravlju.
Pohvale projektu stigle su od čelnih ljudi partnerskih organizacija, direktora MdM-a Belgija Michela Geneta i ravnateljice ZZJZ MŽ dr. Marine Payerl-Pal te predstavnika lokalnih vlasti u Republici Srbiji,  poslanice Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine Jelene Jovanović i predstavnika Narodne skupštine Srbije Tomislava Jankovića. Voditeljica projekta Juliette Delescluse objasnila je kako je cilj Okruglog stola razmijeniti iskustva, ali i utvrditi najbolje prakse koje osiguravaju prijenos projektnog modela u druge države, a odnose se na poboljšanje pristupa romskog stanovništva zdravstvenim uslugama.
Usprkos pandemiji koronavirusa uspješno je odrađena većina projektnih aktivnosti, a kao veliku vrijednost projekta provoditelji vide umreženost lokalnih organizacija i institucija. Privremena pročelnica UO za civilno društvo, ljudska prava i sport Međimurske županije Maja Odrčić Mikulić istaknula je kako se do kraja ove godine očekuje završetak izrade novog Akcijskog plana za uključivanje Roma na području Međimurske županije te se zajedno s višim savjetnikom za društvena pitanja iz Grada Čakovca Slobodanom Veinovićem složila kako će i u budućnosti poticati suradnju svih institucija od značaja za život Roma, posebno kao podršku mobilnim timovima.
(Izvor fotografija: Međimurska županija, Zavod za javno zdravstvo MŽ, Médecins du Monde - Renato Pejković)
PRO HEALTH for Roma - Within With and For Roma - publication March 2021
PROHealth final event summary HRV

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content