Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Uspostavljena prva suradnja Matulovog grunta kao rezidencije za umjetnike i književnike – na 106. rođendan Jože Horvata potpisana suradnja s Društvom hrvatskih književnika

Datum objave: 19. ožujka 2021.

Na 106. rođendan Jože Horvata, međimurskog književnika, putopisca i pripovjedača, otvoren je Matulov grunt, tradicionalna međimurska hiža u kojoj je smješten Edukacijsko-istraživački centar na kojem se interpretiraju zaštićene vrste leptira te postaje privremena rezidencija za umjetnike i književnike.
Međimurje će tako postati potencijalno utočište i mjesto inspiracije književnicima, istraživačima, umjetnicima, prirodoslovcima i svima onima kojima je potrebna pozitivna energija, umirujući ambijent i prekrasna priroda kao nadahnuće.
Matulov grunt zapravo je obnovljena „stara hiža“ u samom srcu Međimurja. Ispod slamnatog krova koji se rijetko može naći u Hrvatskoj, smješten je edukacijsko-istraživački centar na kojem se naglašava značaj čovjeka i njegovih tradicijskih aktivnosti za očuvanje ugroženih vrsta te prirode općenito. U rekonstrukciju i opremanje Matulovog grunta uloženo je 1.950.000 kuna. Sadrži prostor za boravak i stvaralački rad, stalni likovni postav o livadama i leptirima gornjeg Međimurja, prostor za predavanja i radionice, a interaktivni zid i animirani film prikazuju životni ciklus leptira. Uz suvremeni postav, ostao je sačuvan tradicijski duh Međimurja, a posebno ponosan na ovaj novi turistički sadržaj je župan Međimurske županije Matija Posavec.
Upravljanje Matulovim gruntom preuzela je Javna ustanova za zaštitu prirode „Međimurska priroda“ koja je već uspostavila prvu suradnju. Nakon što su posjetili Međimurje i razgledali Matulov grunt, članovi Društva hrvatskih književnika, udruženja sa stoljetnom tradicijom koje okuplja više od 500-tinjak književnika, ostali su oduševljeni viđenim, a rezultat posjeta je dogovor ravnatelja Međimurske prirode Siniše Goluba i predsjednika Društva Zlatka Krilića o dugoročnoj suradnji. Članovi Društva hrvatskih književnika Matulov grunt koristit će kao rezidencijalni prostor 80 dana godišnje. Sigurni smo da će Međimurje posluži kao odlična inspiracija za brojna književna, umjetnička i znanstvena djela i radove.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content