Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Gospodarsko-socijalno vijeće u Međimurskoj županiji odabralo novo vodstvo

Datum objave: 19. ožujka 2021.

Gospodarsko-socijalno vijeće u Međimurskoj županiji održalo je 105. sjednicu  na kojoj  je izabrano novo rukovodstvo, raspravljalo se o Izvješću o radu za 2020. i Programu rada za 2021. godinu, gospodarskim kretanjima, stanju na tržištu rada i stanju socijalnog dijaloga u Međimurskoj županiji.
Stjepan Cirković oprostio se od GSV-a nakon punih 15 godina uspješnog r
Nakon 15 godina aktivnog djelovanja, od Gospodarsko-socijalnog vijeća u Međimurskoj županiji oprostio se Stjepan Cirković, koji je kao predstavnik Nezavisnih hrvatskih sindikata bio član GSV-a od 25. sjednice održane 7. ožujka 2006. godine. Za vrijeme svog članstva bio je predsjednik i dopredsjednik te je vrlo aktivno sudjelovao u radu GSV-a svojim konstruktivnim i jasnim raspravama i prijedlozima. Članovi GSV-a te donedavni predsjednik GSV-a Mladen Zemljić i župan Međimurske županije Matija Posavec uputili su mu zahvale na uspješnoj dugogodišnjoj suradnji prigodnim riječima i poklonom.
Zbog pandemije koronavirusa, aktivnosti Gospodarsko-socijalnog vijeća u Međimurskoj županiji, koje je jedno od najaktivnijih vijeća u Hrvatskoj, tijekom prošle godine bile su smanjene. Održane su četiri sjednice na kojima se raspravljalo o mjerama pomoći i rasterećenja gospodarstva u Međimurju, posebice malih i mladih poduzetnika, obrtnika i poljoprivrednika. Članovi GSV-a pohvalili su mjere koje je donijela Međimurska županija u cilju zaštite socijalnog i  zdravstvenog sustava, jednokratne pomoći građanima koji su ostali bez posla, potpore poduzetnicima i turističkom sektoru. Sva tri socijalna partnera bila su jedinstvena u zaključku da je potrebno učiniti sve kako bi se pomoglo gospodarstvenicima, zaposlenicima i cjelokupnom stanovništvu da se situacija ne pogorša te da se spasi što više radnih mjesta. Zaključci su poslani svim mjerodavnim institucijama od Vlade Republike Hrvatske, ministarstvima, gradovima i općinama, sindikalnim udrugama, Hrvatskoj udruzi poslodavaca i Hrvatskoj gospodarskoj komori.
U 2020. godini prigodno je obilježen Dan socijalnog partnerstva i Dan zaštite na radu, a na svakoj od održanih sjednica raspravljalo se o kretanju na tržištu rada i stanju socijalnog dijaloga. Nastavljena je dobra suradnja s Obrtničkom komorom Međimurske županije, Hrvatskim zavodom za zapošljavanje Područnim uredom Čakovec i Hrvatskom gospodarskom komorom Županijskom komorom Čakovec. Sva tri socijalna partnera prihvatila su izvješće o radu GSV-a u 2020. godini.
Josip Grivec novi predsjednik GSV-a, Ivan Senčar i Elvis Novak dopredsjednici
Na 105. sjednici izabrano je novo vodstvo Gospodarsko-socijalnog vijeća u Međimurskoj županiji – za predsjednika je izabran zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec, a za dopredsjednike Ivan Senčar iz Hrvatske udruge poslodavaca kao predstavnik poslodavaca i Elvis Novak iz Matice hrvatskih sindikata kao predstavnik sindikalnih udruga..
Prihvaćen je i program rada za  2021. godinu koji je podijeljen na tri djela: radne, informativne i redovite teme. Gospodarsko-socijalno vijeće nastavit će se baviti gospodarskim kretanjima i utjecajem gospodarske politike na životni standard građana, stanjem u malom i srednjem poduzetništvu i obrtništvu, stanjem u gospodarskim granama od primarnog značaja za Međimursku županiju, PDV-om, sivom ekonomijom, prostornim planom Međimurske županije i drugim temama koje su značajne za gospodarstvo Međimurja.
Međimurska županija treća u Hrvatskoj po ostvarenom izvozu
Članovi Gospodarsko-socijalnog vijeća osvrnuli su se na gospodarska kretanja. Međimurska županija treća je županija u Hrvatskoj, ako se izuzme Grad Zagreb, po vrijednosti ostvarenog izvoza u 2020. godini. Ukupan izvoz Republike Hrvatske u 2020. godini iznosio je 111,9 milijardi kuna, što je oko 900 milijuna kuna manje u odnosu na 2019. godinu, no Međimurska županija je blago povećala vrijednost izvoza na gotovo 5,4 milijarde kuna.
O stanju na tržištu rada u Međimurskoj županiji članove Vijeća informirao je predstojnik Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Čakovec Nikola Hren. Prema podacima Zavoda za zapošljavanje, krajem prosinca 2020. godine evidentirano je 2370 nezaposlenih osoba, a stopa registrirane nezaposlenosti za prosinac 2020. godine iznosila je 5,4%, što je manje od državnog prosjeka. S obzirom na stanje u gospodarstvu uvjetovano pandemijom koronavirusa, aktivnosti Hrvatskog zavoda za zapošljavanje usmjerene su na očuvanje radnih mjesta u djelatnostima koje se najugroženije. Do sada je u Međimurskoj županiji isplaćeno preko 227 milijuna kuna za poslodavce pogođene negativnim učincima pandemije i za poslodavce koji ne mogu obavljati djelatnost sukladno odlukama Stožera civilne zaštite.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content