Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Europski projekt vrijedan 2,2 milijuna kuna okupio 10 udruga i institucija s područja Međimurja u cilju popularizacije STEM područja

Datum objave: 18. ožujka 2021.

Posljednjih nekoliko godina Međimurje se može pohvaliti odličnim rezultatima koje ostvaruju učenici na području informatike, ponajviše zahvaljujući udrugama Mladi informatičari Strahoninca i Međimurski informatički klub, koje zajedno okupljaju 150-ak djece te su među najuspješnijim informatičkim udrugama koje djeluju na području Hrvatske.
Kako bi se učenicima i njihovim mentorima omogućilo još kvalitetnije, svrhovito i primjereno korištenje digitalnih tehnologija, suradnjom Međimurske županije, udruge Mladi informatičari Strahoninca i Tehnološko-inovacijskog centra Međimurja, u 2018. godini oformljen je i Centar izvrsnosti iz informatike, a daljnji iskorak prema unaprjeđenju kapaciteta udruga učinit će se kroz projekt ITEO- Popularizacija STEM-a u Međimurju.
Projekt vrijedan 2.226.017,52 kuna u potpunosti je financiran iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali iz Europskog socijalnog fonda, a okuplja udruge i institucije na području Međimurske županije koje u svom djelovanju obuhvaćaju STEM.
Nositelj projekta je udruga Mladi informatičari Strahoninca, a partneri na projektu su Međimurski informatički klub, Astronomsko društvo VEGA, Radio klub „Međimurje“ Čakovec, Društvo pedagoga tehničke kulture Međimurske županije, Platforma za Društveni centar Čakovec, Javna ustanova za razvoj Međimurske županije REDEA, Fakultet organizacije i informatike Varaždin, Međimursko veleučilište u Čakovcu i Gimnazija Josipa Slavenskog Čakovec.
Dobili smo priliku da zajedno s REDEA-om osmislimo projekt i uključimo druge udruge s područja Međimurja koje se bave tehničkom kulturom i obrazovanjem. Kroz ovaj projekt ćemo proširiti neke postojeće ideje koje već sada uspješno provodimo, implementirati nove stvari, pojačat ćemo svoje kapacitete te i ljudske resurse koji će nam omogućiti da uključimo što više djece koja će zahvaljujući stečenim vještinama sutra biti konkurentnija na tržištu 21. stoljeća.“, pojasnio je predsjednik udruge Mladi informatičari Međimurja Dejan Drabić.
Kroz projekt će se nadograditi kapaciteti na području Internet stvari, gaminga, umjetne inteligencije, 3D ispisa, a u dvije godine trajanja projekta odradit će se niz aktivnosti. Ovaj projekt je osmišljen kako bi se osigurali preduvjeti za sustavan rad na popularizaciji STEM-a, prvenstveno u Međimurskoj županiji, ali i šire. Istovremeno se radi i na razvoju strateškog projekta osnivanja centra kreativnosti i znanja pod nazivom ITEO koji je zamišljen kao organizacija za promicanje kulture znanja i kreativnosti te upravljanje talentima. Provedbom aktualnog projekta osigurat će se temelji za navedeni strateški projekt kojim će se dodatno osigurati institucionalna održivost i platforma za suradnju obrazovnog i civilnog sektora, ali i prostori i drugi materijalni uvjeti za provođenje aktivnosti popularizacije STEM-a.
Potvrda kvalitete - čak 12 članova udruga MIK i MIS pozvano na državno natjecanje iz informatike
Ove udruge predvodnici su u idejama i inovacijama kada govorimo o razvoju obrazovanja na području Međimurja. O njihovoj važnosti i kvaliteti svjedoči podatak da je čak 12 polaznika Mladi informatičari Strahoninca i Međimurski informatički klub pozvano na državno natjecanje iz informatike. Naša županija zasigurno je predvodnik prema broju učenika koji se bave informatikom i postižu uspjehe na području informatičkih znanosti. Upravo su znanje, vještine i vrijednosti koje učenici dobivaju kroz rad spomenutih udruga, cilj našeg ulaganja u obrazovanje, uspostave Centra izvrsnosti iz informatike i centara kompetentnosti, no tu ne stajemo, što potvrđuje projekt kojeg su pokrenuli.“, kazao je župan Međimurske županije Matija Posavec dodavši da su projekti i rezultati poput ovog najbolji način na koji se vraćaju ulaganja u obrazovanje.
Voditeljica projekta Barbara Srnec Bujanić predstavila je predviđene aktivnosti projekta te istaknula da će se u sklopu projekta osnažiti udruge i institucije u Međimurskoj županiji novim inovativnim pristupima popularizacije STEM-a. Članovi udruga i zaposlenici institucija će proći seriju edukacija i studijskih putovanja kako bi se osnažili novim znanjima, dobrim i inovativnim praksama iz Europske unije za nove pristupe u popularizaciji STEM-a. Također, provodit će se kampovi i radionice, postavit će se trajni postav inovativnih, interaktivnih eksponata u Centru znanja Međimurske županije, a kroz sve aktivnosti projekta angažirat će se volonteri pod koordinacijom Platforme za Društveni centar Čakovec.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content