Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Dnevno izvješće Stožera civilne zaštite Međimurske županije za četvrtak, 25. veljače 2021. - U subotu će se cijepiti novih 1500 osoba, do kraja tjedna će biti cijepljeno 6,5% stanovništva Međimurja što je 2,5 puta više od prosjeka Hrvatske

Datum objave: 25. veljače 2021.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u protekla 24 sata u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda PCR metodom testirano je 128 osoba od čega je evidentirano 13 pozitivnih slučajeva na virus COVID-19 u Međimurskoj županiji, što je 10% pozitivnih u odnosu na broj testiranja. Obavljenim testiranjima s Ag brzim testovima evidentiran je 1 pozitivan slučaj.
U protekla 24 sata oporavilo se 7 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 106. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 41 343 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.
Prema dnevnim informacijama Županijske bolnice Čakovec, ukupno su hospitalizirana 36 pacijenta pozitivna na virus COVID-19. U protekla 24 sata hospitalizirana su 3 pacijenta, a otpuštena su 2 pacijenta. Na invazivnoj respiraciji nalaze se 3 covid pozitivna pacijenta. U protekla 24 sata nema preminulih osoba.
Danas je točno godinu dana od kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj tijekom kojih je u Međimurskoj županiji ukupno zabilježeno 11 673 oboljelih COVID-19 osoba, a oporavilo se njih 11 326. Hospitalizirano je bilo više od 1000 osoba, a 832 osobe su otpuštene. „To je 3,5 puta više od ukupnih kapaciteta Županijske bolnice Čakovec koja je jedina bolnica u Međimurju.“, kazao je župan Međimurske županije Matija Posavec naglasivši važnost uloge i organizacije zdravstvenih ustanova na području Međimurske županije tijekom epidemije: „PCR metodom testirano je 41 343 osoba što je  40% stanovništva, a taj ogroman posao odradilo je svega 12 vrijednih djelatnika Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije. Kada uključimo testiranja brzim antigenskim testovima, testiranja u drugim županijama i dijagnostiku epidemiologa dolazimo do podatka da je sveukupno testirano više od polovice naših stanovnika. Njihove kontakte, mjere samoizolacije i praćenje njihovog statusa obavlja svega 4 epidemiologa.“
Međimurska županija prva je u Hrvatskoj već prije pola godine uspostavila dežurstva primarne zdravstvene zaštite te je prva u Hrvatskoj uspostavila internetsku platformu za cijepljenje putem koje je unijeto preko 18 000 zahtjeva građana za cijepljenje.
Do danas su  u Međimurskoj županiji cijepljene 5 003 osobe, a do kraja tjedna bit će ih cijepljeno gotovo 7 000, što je 6,5% stanovnika. Prosjek cijepljenih osoba u Hrvatskoj je 2,5%, što znači da će u Međimurju biti cijepljeno 2,5 puta više osoba nego na razini Hrvatske. Podaci su to koji potvrđuju dobru organizaciju, pristup i predanost zdravstvenog sustava u Međimurskoj županiji te njegovu održivost i kvalitetu.
Nakon uspješno odrađene prve akcije masovnog cijepljenja u Međimurskoj županiji, u subotu, 27. veljače 2021. godine nastavlja se druga faza cijepljenja tijekom koje se cijepe osobe starije od 65 godina i kronični bolesnici, o čemu je izvijestila ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo dr. Marina Payerl-Pal. Cijepljenje će se i ove subote održati na 3 punkta, u dvorani Graditeljske škole u Čakovcu te dvoranama osnovnih škola u Prelogu i Murskom Središću, a cijepit će se 1500 osoba. Liječnici opće medicine sastavit će popis pacijenata mlađih od 65 godina koji su prioritetni za cijepljenje s kroničnim, visoko rizičnim bolestima i onkoloških bolesnika, kako bi se i oni što prije cijepili.
Na današnji dan 7-dnevna incidencija u Međimurskoj županiji iznosi 65 pozitivnih na 100 000 stanovnika (u odnosu na 65 prošle nedjelje), odnosno 71 pozitivnih ako se ubroji dijagnostika na temelju kliničke slike i brzi antigenski testovi (u odnosu na 75 prošle nedjelje). 14-dnevna incidencija i dalje je u padu te s današnjim danom iznosi 135 pozitivnih na 100 000 stanovnika (u odnosu na 145 prošle nedjelje), odnosno 164 pozitivnih ako se ubroji dijagnostika na temelju kliničke slike i brzi antigenski testovi (u odnosu na 173 prošle nedjelje). U proteklih 7 dana PCR metodom testirano je 997 osoba, od čega je evidentirano 71 pozitivnih te je postotak pozitivnih u odnosu na broj testiranja 7,8%.
Stožer civilne zaštite Međimurske županije uputio je preporuku gradovima i općinama da olakšaju  i ubrzaju najugroženijim skupinama (starije i bolesne osobe) ispunjavanje zahtjeva za cijepljenjem te će njihovi djelatnici biti na raspolaganju za popunjavanje zahtjeva u situacijama kada građani nisu u mogućnosti sami predati zahtjev. Načelnik Stožera Josip Grivec kazao je da će i ovog vikenda u Čakovcu i Murskom Središću građani moći obaviti testiranje s brzim antigenskim testovima.
U funkciji je pozivni centar Doma zdravlja za prijavu zainteresiranih za cijepljenje protiv COVID 19 na broju 040/372-350, na kojem se mogu dobiti sve potrebne informacije i predbilježiti na listu za cijepljenje. Također, dostupna je internetska platforma za sve web preglednike, mobitele i tablete te je postavljena na mrežnoj stranici Doma zdravlja Čakovec – www.dzck.hr/cijepljenje. Najava testiranja može se izvršiti na broju 040/386-841 ili na e-mail adresi mikrobiologija@zzjz-ck.hr.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content