Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Bira se Europsko stablo godine – podržite „Najstariju Medulinku“!

Datum objave: 24. veljače 2021.

Više od 115 godina staro stablo ladonje u centru Medulina, na medulinskoj placi, nakon pobjede na nacionalnom natjecanju i osvajanja titule Hrvatskog stabla 2020. godine, sada predstavlja Republiku Hrvatsku u međunarodnom natjecanju „Europsko stablo 2021. godine“. Natjecanje je započelo početkom mjeseca i traje do 28. veljače.
Najstarija Medulinka, kako je od milja zovu mještani, svoje je mjesto pronašla među 14 kandidata iz cijele Europe. Među njima je jedina kandidatkinja čokoladnih plodova.
Stablo ladonje vanvremenski je suputnik ljudi, čijim se slatkim, čokoladnim bobicama hranio i sam Odisej, simbol čovjeka putnika, na svom putu kući. Posebno se i daleko u prošlost veže za središta mjesta na Istarskom poluotoku jer se u njenom hladu oduvijek susretalo. Mali svakodnevni razgovori, jednako kao i donošenje odluka od značaja za zajednicu, cijela prošlost Mediterana krije se u krošnji toga stabla.
Cilj je međunarodnog natjecanja za Europsko stablo godine, istaknuti značenje starih stabala u prirodnoj i kulturnoj baštini, posebno tragajući za stablima ukorijenjenim u život zajednice, koja svojom pričom svjedoče o prošlosti i povezanosti s ljudima.
Tijekom veljače „Najstariju Medulinku – čokoladno stablo naših uspomena“ možete podržati glasanjem putem internet stranice www.treeoftheyear.org/CR.
Glasati se može za dva stabla favorita s jedne e-mail adrese, u razdoblju od 22. do 28. veljače.  Rezultati glasovanja bit će tajni, a pobjednik natjecanja bit će proglašen na on-line ceremoniji iz Bruxellesa 17. ožujka u sklopu međunarodne konferencije Planting for the Future.
Upute za glasovanje:
– pristupiti stranici www.treeoftheyear.org/CR (na hrvatskom jeziku);
– odabrati dva kandidata i glasovati;
– za potvrdu odabira kandidata u naznačeno mjesto upisati e-mail adresu;
– glas će biti uvažen nakon što kliknete na link koji dobijete na e-mail adresu.
Uz video kojim se predstavlja u natjecanju https://youtu.be/uvnWhXbDe6o, pripremili smo i video plesnog izazova posvećen protagonistici ove priče https://youtu.be/YTACHy_AQ9M, a sve aktivnosti za i sa „Najstarijom Medulinkom“ mogu se pratiti putem Facebook grupe „NAJSTARIJA MEDULINKA predstavlja RH u natjecanju za EUROPSKO STABLO 2021.!“,
https://www.facebook.com/groups/377787849910176.
 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content