Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Međimurska udruga za ranu intervenciju obilježava 10 godina djelovanja – zahvaljujući MURID-ovcima više od 2 000 djece dobilo brzu i učinkovitu stručnu podršku

Datum objave: 23. veljače 2021.

Prije točno 10 godina u Međimurskoj županiji započela je jedinstvena priča iz područja ranog djetinjstva. Inicijativom i volonterskim angažmanom stručnjaka, edukacijskih rehabilitatora, psihologa, logopeda i odgojitelja nastala je Međimurska udruga za ranu intervenciju – MURID.
Jedini licencirani pružatelj usluga rane intervencije u sjeverozapadnoj Hrvatskoj
Međimurska udruga za ranu intervenciju u djetinjstvu pruža stručnu podršku djeci rane dobi, njihovim roditeljima i obiteljima, kao i edukaciju i senzibilizaciju okoline i javnosti na specifične potrebe obitelji i djece s razvojnim i socijalnim rizicima na području Hrvatske i regije. 2016. godine usluge MURID-a prepoznate su na nacionalnoj razini te su postali jedini licencirani pružatelj usluga rane intervencije u sjeverozapadnoj Hrvatskoj.
Trenutno zapošljavaju 26 djelatnika koji kroz svoj rehabilitacijski rad i prepoznatljivi organizacijski sustav stvaraju ogledni primjer sustava rane intervencije u Republici Hrvatskoj, a više od 300 volontera kroz deset je godina darovalo svoje vrijeme, znanja i vještine MURID-ovim korisnicima. Usluge koje nude su savjetovalište, individualni edukacijsko-rehabilitacijski i logopedski programi te programi radne terapije, intenzivni edukacijsko-rehabilitacijski programi u poludnevnim boravcima te grupni rad kroz trening socijalnih vještina.
Samih početaka MURID-a prisjetila se njegova izvršna direktorica Silvija Pucko: „Ideja o MURID-u razvila se prije dvadesetak godina te se neminovnim pokazalo osnivanje ovakve udruge koja bi stvarala sustav rane intervencije. U vrijeme našeg osnivanja ni zakon socijalne skrbi Republike Hrvatske tu vrstu usluge nije prepoznao pa je inicijativa civilnog društva bila pokretačka snaga MURID-a.“
U 2017. godini primili su nagradu za najbolji lokalni EU projekt pod nazivom AGENTI 0-7, u 2018. godini u Međimurje su doveli volontersku priču „Pripovjedači priča za laku noć – Tete i stričeki Pričalice“ koja je u 2020. primila nagradu „Ponos Hrvatske“. Te godine održali su i prvi Festival medvjedića za vrijeme manifestacije Porcijunkulovo koji je postao njihova najveća volonterska akcija okupljajući više od 40 volontera u tjedan dana provedbe. 2019. godine organizirali su svoj prvi kongres pod nazivom „S.M.A.R.T. pristup u ranoj intervenciji“ te su izdali prvu slikovnicu „Sretna priča jednog medvjedića“ kao nastavak Festivala medvjedića koji je osvojio nagradu za Naj naj akciju Hrvatske u 2019. godini.
Međimurska županija od 2017. godine sufinancira uslugu rane intervencije, župan Posavec potpisao ugovor za 2021. godinu vrijedan 350 000 kuna
Danas iza sebe imaju niz nagrada, projekata i licenca na međunarodnoj razini koji su dokaz da su zaista primjer dobre prakse u Hrvatskoj, no spomenuti rezultati teško bi bili ostvarivi bez potpore jedinica lokalne samouprave. Međimurska županija podržava rad MURID-a od samog početka, a od 2017. sufinanciraju uslugu rane intervencije za sve korisnike s područja Međimurske županije što je stvorilo temelje za sustavno pružanje potrebnih usluga. Župan Međimurske županije Matija Posavec povodom obilježavanja 10 godina djelovanja potpisao je s direktoricom Silvijom Pucko ugovor o sufinanciranju za 2021. godinu vrijedan 350 000 kuna.
U prvih 10 godina postojanja u rehabilitacijske programe rane intervencije uključilo se preko 800 djece, a dodatnim programima podrške i edukacije podržano je preko 2 000 djece iz sjeverozapadne Hrvatske i šire. Župan Posavec istaknuo je važnost djelovanja MURID-a koji stvara uvjete za bolji život djece te je pohvalio transformaciju njihovih usluga u virtualni način za vrijeme epidemije COVID-19. Za provođenje usluge virtualne rane intervencije dobili su suglasnost nadležnog Ministarstva, a kvalitetu prilagodbe prepoznao je i regionalni Ured UNICEF-a iz Ženeve koji je podržao izradu e-learning platforme za učenje o virtualnoj ranoj intervenciji kojoj je pristupilo preko 1200 stručnjaka iz svih zemalja regije.
U svibnju 2020. započeli su projekt Centar stabilne podrške s ciljem širenja mreže socijalnih usluga na još 3 županije sjeverozapadne Hrvatske (Koprivničko-križevačku, Bjelovarsko-bilogorsku i Virovitičko-podravsku), a pred njima je još niz projekata i planova među kojima je zasigurno najvažniji izgradnja Regionalnog centra za ranu intervenciju MURID vrijednog 20 milijuna kuna.
Izvor: Međimurska županija, arhiva MURID-a

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content