Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Održan radni sastanak o gradnji mosta koji povezuje Mađarsku i Međimurje vrijedan 1,4 milijuna kuna

Datum objave: 16. veljače 2021.

U Murakeresztúru u Mađarskoj održan je radni sastanak vezan uz realizaciju vrlo važnog projekta za Međimurje i mađarsku županiju Zala - gradnju mosta između Kotoribe i Murakeresztúra. 
Prije više od dvadeset godina počelo je planiranje i poduzimanje aktivnosti sa željom uspostave cestovnog prijelaza, tj. gradnjom mosta između dviju država. U svibnju 2019. godine Europska grupacija za teritorijalnu suradnju (EGTS-Mura regija) prijavila se s mađarskom  kompanijom NIF (Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő) na natječaj za izradu projektne dokumentacije za most na Muri. Tome su prethodili dugogodišnji pregovori i dogovori, a vlade dviju zemalja odobrile su izgradnju novog cestovnog graničnog prijelaza. Most između Murakeresztúra i Kotoribe u smjeru Mlinaraca (Mađarska), nalazio bi se 50-ak metara od postojećeg željezničkog mosta. Procijenjena vrijednost mosta je 1,4 milijuna eura.
Veliku podršku realizaciji projekta od samog početka pruža predsjednik EGTS-a Mura regije i zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec koji se prisjetio prvih koraka poduzetih u smjeru izgradnje mosta na Mješovitom odboru Međimurske županije za suradnju s pomurskim Hrvatima 2001. godine. „Izgradnja mosta vrlo je važna za stanovnike hrvatskih i mađarskih mjesta, naročito onih u kojima je brojna i živa hrvatska zajednica u Mađarskoj. Jedinice lokalne samouprave s obje strane Mure njeguju socijalne, kulturne, sportske, poslovne i druge kontakte, njeguju tradiciju, izvrsno surađuju na dobrobit žitelja s obje strane granice i u interesu prijateljskih zemalja Hrvatske i Mađarske. Realizacijom ovog projekta ubrzat će se i olakšati protok ljudi, usluga i roba te pojačati već postojeće prijateljske i druge veze, kao i brži gospodarski razvoj članica EGTS-a.“, naglasio je Grivec dodavši da će, osim za županiju Zala i Međimursku županiju, ovaj most biti od iznimne važnosti i za Koprivničko-križevačku te Varaždinsku županiju.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content