Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Jedinstven uspjeh međimurskih srednjih škola - Od 22 škole u Hrvatskoj čak, 3 međimurske škole dobile Erasmus akreditaciju

Datum objave: 16. veljače 2021.

Trima međimurskim srednjim školama, Gospodarskoj školi Čakovec, Srednjoj školi Prelog i Srednjoj školi Čakovec, dodijeljena je Erasmus akreditacija u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju u novom programu od 1. ožujka 2021. do 31. prosinca 2027. godine.
Akreditaciju su dobile 22 škole u Hrvatskoj, a međimurske škole ocijenjene su maksimalnim brojem bodova za kvalitetu projektnog prijedloga. Velik je to uspjeh za Međimursku županiju, jer na području županije djeluje samo 7 srednjih škola čime je spomenuti rezultat još vrjedniji.
Erasmus akreditacija pruža mogućnosti za mobilnost u svrhu učenja kao potpora organizacijama koje učenicima, učiteljima i nastavnicima, voditeljima osposobljavanja i drugom obrazovnom osoblju nude mogućnosti za profesionalni i osobni razvoj. Kako bi dobile akreditaciju, organizacije moraju izraditi plan za provedbu visokokvalitetnih mobilnosti te ih uvrstiti u svoju ponudu obrazovanja i osposobljavanja. Zahvaljujući dodijeljenoj akreditaciji, međimurske srednje škole imat će dodatnu priliku za rast i istraživanje, veće mogućnosti za osmišljavanje vlastite strategije te će svake godine dobivati financijska sredstva za nove aktivnosti mobilnosti, a stalni pristup financiranju znači da će se kvalitetnije moći usredotočiti na dugoročne ciljeve.
Gospodarska škola Čakovec prva je škola u Hrvatskoj kojoj je dodijeljena akreditacija u proteklom proračunskom razdoblju 2015.-2020. U tom periodu više od 600 učenika i 40-ak nastavnika boravilo je u inozemstvu na stručnoj praksi i usavršavanju. „Naša škola potvrdila je spremnost za daljnje provedbe aktivnosti mobilnosti u međunarodnom okruženju za učenike i nastavnike zahvaljujući kojima stječu dodatne kompetencije u svojem području što ih stavlja u poziciju visokokvalitetnih budućih stručnjaka.“, istaknuo je ravnatelj Gospodarske škole Čakovec Renato Vinko naglasivši da trenutno provode 5 Erasmus+ projekata u vrijednosti od milijun eura.
Na ovaj način svojim učenicima omogućuju stjecanje praktičnih vještina, usavršavanje znanja u struci i stranih jezika, širenje novih spoznaja, praćenje suvremenih trendova, ali i upoznavanje novih krajeva i sklapanje novih prijateljstava.  
Za Srednju školu Prelog ovo je druga po redu Erasmus akreditacija u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju koja im je dodijeljena. Dokaz je to i priznanje za dosadašnji kvalitetan rad škole u Erasmus projektima mobilnosti, na što je iznimno ponosan ravnatelj Srednje škole Prelog Tomislav Gregur. Do sada je više od 100 učenika i 10 nastavnika preloške srednje škole obavljalo stručnu praksu u Francuskoj, Latviji, Sloveniji, Italiji, Njemačkoj, Austriji i na Malti.
Srednja škola Čakovec iza sebe ima već niz uspješno provedenih Erasmus projekata u sklopu kojih je preko 100 učenika obavljalo stručnu praksu iz područja zdravstva i fizioterapije. Ravnateljica škole Gordana Ramušćak spomenula je da im je Erasmus akreditacija prvi puta dodijeljena 2019. godine, a te su godine proglašeni i školom ambasadorom Europskog parlamenta.
Pohvale na radu i predanosti na promicanju kvalitete obrazovanja ravnateljima je uputio župan Međimurske županije Matija Posavec: „Međimurje ima 4000 srednjoškolaca od kojih je više od 1000 njih sudjelovalo u jednom od Erasmus projekata. Stjecanje novih znanja i iskustava u inozemstvu veliko su bogatstvo koje je učenicima omogućeno, a uspješnost Erasmus projekata u strukovnom obrazovanju odraz je kvalitetne obrazovne klime u našoj županiji pred kojom je najveće ulaganje u obrazovanje do sad.“ 
Da uspjeh nije došao preko noći već je rezultat dugogodišnjeg rada i zalaganja svih zaposlenika u školama, istaknula je pročelnica UO za obrazovanje i kulturu MŽ Blaženka Novak, dodavši da je Međimurska županija, i prije razvoja Erasmus projekata u Hrvatskoj, bila poznata po ulaganju u strukovno obrazovanje. Sve međimurske srednje škole uspješno su uključene u Erasmus programe, a župan Posavec spomenuo je samo neke od projekata u koje su uključene i ostale škole, među kojima se izdvaja Centar kompetentnosti u strojarstvu vrijedan 50 milijuna kuna koji se razvija u Tehničkoj školi Čakovec, dok se u Srednjoj školi Prelog gradi budući Regionalni centar kompetentnosti u ugostiteljstvu, ekonomiji i turizmu.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content